418
Ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, αριστερά, με τον Νίκο Δένδια | Intime/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Μήνυμα Δένδια στην Ισπανία: «Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν είναι α λα καρτ»

Protagon Team Protagon Team 14 Δεκεμβρίου 2021, 21:34
Ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, αριστερά, με τον Νίκο Δένδια
|Intime/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Μήνυμα Δένδια στην Ισπανία: «Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν είναι α λα καρτ»

Protagon Team Protagon Team 14 Δεκεμβρίου 2021, 21:34

To κατώφλι του υπουργείου Εξωτερικών πέρασε την Τρίτη ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, ο οποίος έγινε δεκτός από τον Νίκο Δένδια.

Στην κατ’ιδίαν συνάντησή τους, οι δύο υπουργοί εστίασαν στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε διάφορους τομείς, στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στην κατάσταση στη Βόρεια Αφρική, με έμφαση στη Λιβύη, και στη Λευκορωσία, καθώς και σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως το μεταναστευτικό και η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη συνέχεια, ακολούθησαν οι διευρυμένες συνομιλίες και συνέντευξη Τύπου.

Ο κ. Δένδιας έστειλε στον ομόλογό του το μήνυμα ότι «η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν είναι α λα καρτ, ο ένας πρέπει να είναι δίπλα στον άλλο».

«Η Ελλάδα προσβλέπει στην ενίσχυση της συνεργασίας της πολυμερώς και διμερώς και στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και σε όλα τα θέματα που απασχολούν και τις δυο χώρες. Και εμείς έχουμε υποχρέωση να σταθούμε δίπλα στην Ισπανία σε όποιες προκλήσεις αντιμετωπίζει», επισήμανε.

Η Ισπανία έχει προχωρήσει σε συμφωνίες πώλησης ενός ελικοπτεροφόρου και άλλου υλικού με την Τουρκία, οι οποίες προκάλεσαν την ενόχληση της Αθήνας. Σχετικά με αυτή την «τυχόν πρόθεση της Ισπανίας να ενισχύσει την στρατιωτική συνεργασία με την Τουρκία», ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι ήδη από το 2008 με την κοινή τους θέση τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν δεσμευτεί να μην εξάγουν στρατιωτική τεχνολογία και εξοπλισμό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για επιθετικές και αποσταθεροποιητικές ενέργειες.

Ο ισπανός υπουργός, συνέχισε λέγοντας ο κ. Δένδιας, «μου έδωσε τη διαβεβαίωση ότι η Ισπανία θα ενεργεί εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου και των ευρωπαϊκών αποφάσεων. Είχα διατυπώσει τις θέσεις αυτές και σε επιστολή που είχα στείλει εδώ και ένα χρόνο στην προκάτοχο του και σε άλλους ομόλογους της ΕΕ. Τις  θέσεις αυτές της ελληνικής κυβέρνησης τις έχει αναπτύξει επανειλημμένος και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ευρωπαίους ηγέτες και όργανα».

Ο ισπανός υπουργός, όπως ανέφερε ο ΣΚΑΙ, επέλεξε από την πλευρά του να εστιάσει στα κοινά συμφέροντα, τους κοινούς στόχους, την κοινή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, καθώς αμφότερες είναι ευρωπαϊκές, μεσογειακές, σύμμαχες, φίλες χώρες στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

«Η Ελλάδα μπορεί να είναι σίγουρη ότι η Ισπανία θα εργάζεται μέσα από τα ευρωπαϊκά πλαίσια και μέσα από τις ευρωπαϊκές αποφάσεις» διαβεβαίωσε και  έκανε λόγο για ειλικρινή σχέση και σύμπλευση σε πάρα πολλά θέματα.

Υπενθύμισε δε κάτι που συνδέει με τον τρόπο του Ελλάδα, Τουρκία και Ισπανία: «Αγαπητέ Νίκο, δεν θα ξεχάσω ποτέ ότι η ημερομηνία της γέννησής σου συμπίπτει με τη μάχη της Ναυπάκτου!» δήλωσε αναφερόμενος στη μάχη που έγινε στις 7 Οκτωβρίου 1571. Ενας από τους τραυματίες Ισπανούς ήταν ο Μιγκέλ ντε Θερβάντες, ο μετέπειτα συγγραφέας του «Δον Κιχώτη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...