569
Ο Τσίπρας στη Βουλή. Δίπλα του ο Τσακαλώτος, πιο προβληματισμένος. Ακόμα και αν βγει το κόλπο με τις συντάξεις, ανατρέπεται το κόλπο με τις εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης | Nikos Libertas / SOOC

Η ακύρωση των συντάξεων και ο κίνδυνος αφλογιστίας

Αλέκος Παπαναστασίου Αλέκος Παπαναστασίου 13 Οκτωβρίου 2018, 08:50
Ο Τσίπρας στη Βουλή. Δίπλα του ο Τσακαλώτος, πιο προβληματισμένος. Ακόμα και αν βγει το κόλπο με τις συντάξεις, ανατρέπεται το κόλπο με τις εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης
|Nikos Libertas / SOOC

Η ακύρωση των συντάξεων και ο κίνδυνος αφλογιστίας

Αλέκος Παπαναστασίου Αλέκος Παπαναστασίου 13 Οκτωβρίου 2018, 08:50

Eφέτος στις γιορτές οι συνταξιούχοι είναι πιθανό να αποφύγουν μια ακόμη περικοπή των συντάξεών τους. Δεν είναι μόνο ο σταθερά αισιόδοξος Μοσκοβισί (Κομισιόν), είναι αυτή τη φορά και ο Σεντένο (Eurogroup), είναι η Λαγκάρντ (ΔΝΤ) που νίπτει τας χείρας της παραπέμποντας στους Ευρωπαίους, είναι ακόμη και η ίδια η Μέρκελ, αν πιστέψουμε τις διαρροές. Όλοι το αφήνουν ανοικτό.

Αν οι κλυδωνισμοί από τις τράπεζες (στην Αθήνα) και η ανησυχία για την Ιταλία (στις Βρυξέλλες) δεν χτυπήσουν κόκκινο λίγο πριν το Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου, ο οδικός χάρτης για την ακύρωση του μέτρου θα οδηγήσει σε θετικό αποτέλεσμα. Συνδέεται όλο αυτό με το Σκοπιανό; Παρασκηνιακά το θέμα συζητείται από όλους. Κανένας όμως δεν το λέει ανοικτά.

Δύο πράγματα είναι σίγουρα:

Πρώτον, ότι η ακύρωση του ψηφισμένου μέτρου θα είναι μια θετική εξέλιξη για τους συνταξιούχους. Για όσους ζουν από μια σύνταξη, συχνά στηρίζουν και άλλα μέλη της οικογένειας και υπέστησαν μεγάλες περικοπές μέσα στην κρίση χωρίς δυνατότητα αντίδρασης. Γιατί οι περισσότεροι ούτε δουλειά μπορούν να βρουν, ούτε στους δρόμους βγαίνουν για να διαδηλώσουν.

Δεύτερον, αν η ελληνική οικονομία δεν επιστρέψει σε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης η ανασφάλεια για τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού θα μας συνοδεύει για καιρό ακόμη. Θα ζούμε με τον φόβο.

Με αυτά τα δεδομένα και ενόψει των εκλογών έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιος ωφελείται σε πολιτικό επίπεδο. Η αυτόματη απάντηση είναι «η κυβέρνηση».

Σηκώνει συζήτηση; Σηκώνει απ’ ό,τι φαίνεται και μπαίνουν σε αυτή και οι Ευρωπαίοι. Μέσω πηγών, μην καρφωθούμε κιόλας…

Εκ πρώτης όψεως λοιπόν κερδισμένος θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Αποφεύγει ένα μέτρο που ισοδυναμεί με υπαρξιακή απειλή για τον ΣΥΡΙΖΑ και θα μπορεί να συνεχίσει στη γραμμή του «τέλους των μνημονίων» παρά την αδυναμία δανεισμού, το Υπερταμείο των 99 ετών και τα υψηλά πλεονάσματα ως το 2060.

Υπάρχει κόντρα ανάγνωση; Υπάρχει. Για την ακρίβεια, έχει αρχίσει να αναπτύσσεται με βάση κάποιες λεπτομέρειες που δεν έχουν γίνει ευρύτερα γνωστές. Όπως, για παράδειγμα, ότι η αντιπολίτευση, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, ζήτησαν ευθέως τον Σεπτέμβριο την ακύρωση του μέτρου από τους Θεσμούς στην Αθήνα. Και απέρριψαν την αναβολή. Και όσο κι αν ακούγεται περίεργο, το αίτημα ελήφθη σοβαρά υπόψη.

Αραγε οι Ευρωπαίοι λαμβάνουν υπόψη τους και την επόμενη μέρα μετά τις εκλογές; Σε κάθε περίπτωση η αντίδρασή τους έχει ενδιαφέρον. Για το ενδεχόμενο να ακυρωθεί το μέτρο, στελέχη των Βρυξελλών λένε ότι, αν συμβεί, θα είναι μια κίνηση που θα παρουσιαστεί ως «ανταμοιβή για τις θυσίες του ελληνικού λαού» και όχι ως «δώρο στην κυβέρνηση».

Προηγήθηκαν διαπιστώσεις κρατών-μελών του Eurogroup που ανέφεραν ότι η αναβολή κατά έξι μήνες ή έναν χρόνο θα αποτελούσε ευθεία παρέμβαση σε εσωτερική εκλογική διαδικασία κράτους-μέλους. Πιο απλά ότι θα ευνοούσε τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ εις βάρος κυρίως της ΝΔ που προηγείται στις δημοσκοπήσεις και θα το έβρισκε μπροστά της.

Από εδώ και εμπρός αρχίζουν οι επιμέρους παρατηρήσεις.

Οι πλέον αξιόπιστες ευρωπαϊκές πηγές συνδέουν την ακύρωση του μέτρου των συντάξεων με τον περιορισμό του πακέτου των παροχών που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Και επίσης με την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Προσφυγικού -σε Λέσβο, Σάμο, Λέρο, Κω και Χίο- από 1.1.2019. Μάλιστα το τελευταίο περιγράφεται ως «ζήτημα τιμής» για το Βερολίνο, μετά τη μονομερή ενέργεια της κυβέρνησης το καλοκαίρι.

Κάπως έτσι το «ιερό δισκοπότηρο» για τη δημοσκοπική ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί εκτός από ανακούφιση στους συνταξιούχους να ευνοήσει και τους υπόλοιπους. Να έχει παράπλευρες ωφέλειες. Οχι μόνο γιατί ΝΔ και ΚΙΝΑΛ τοποθετήθηκαν εγκαίρως ζητώντας από τον Ιούλιο την ακύρωση του  μέτρου.

Αλλά γιατί το μέτρο δεν θα «σκάσει» στον επόμενο και, πιο πολύ, γιατί μια θετική για την κοινωνία εξέλιξη μπορεί να προκαλέσει… αφλογιστία στη ομοβροντία παροχών στην οποία ποντάρει τα ρέστα του το Μαξίμου. Αφλογιστία, λένε κάποιοι, ακόμη και για ορισμένες από τις εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης.

Και αυτό είναι ένας πραγματικός πονοκέφαλος για το Μαξίμου. Διότι άλλο πράγμα είναι να γλιτώσεις από έναν κίνδυνο και άλλο πράγμα τα λεφτά στην τσέπη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News