398
Οι ισραηλινές επιχειρήσεις στη Ράφα περιελάμβαναν και τον από αέρος βομβαρδισμό της περιοχής | REUTERS/Mohammed Salem

Χωρίς «λευκό καπνό» οι συνομιλίες στο Κάιρο – Αποχώρησαν οι αντιπροσωπείες της Χαμάς και του Ισραήλ

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2024, 18:35
Οι ισραηλινές επιχειρήσεις στη Ράφα περιελάμβαναν και τον από αέρος βομβαρδισμό της περιοχής
|REUTERS/Mohammed Salem

Χωρίς «λευκό καπνό» οι συνομιλίες στο Κάιρο – Αποχώρησαν οι αντιπροσωπείες της Χαμάς και του Ισραήλ

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2024, 18:35

Οι εκπρόσωποι της Χαμάς και του Ισραήλ έφυγαν από το Κάιρο «έπειτα από διήμερες διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας», όπου οι συγκρούσεις συνεχίζονταν για 216η ημέρα την Πέμπτη.

Την είδηση μετέδωσε το Al-Qahera News, αιγυπτιακό μέσο που πρόσκειται στις υπηρεσίες πληροφοριών της Αιγύπτου.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι προσπάθειες της Αιγύπτου και άλλων μεσολαβητριών χωρών, όπως του Κατάρ και των ΗΠΑ, «συνεχίζονται ώστε να υπάρξει κάποια προσέγγιση στις απόψεις των δύο μερών».

Οι άμεσα εμπλεκόμενοι στις συνομιλίες δεν έκαναν γνωστό σε ποιο σημείο βρίσκονται οι συνομιλίες.

Το πολιτικό γραφείο της Χαμάς περιορίστηκε να ανακοινώσει το απόγευμα της Πέμπτης ότι η αντιπροσωπεία της αναχώρησε από την αιγυπτιακή πρωτεύουσα, κατευθυνόμενη προς τη Ντόχα του Κατάρ.

Την ανακοίνωση αυτή συνοδεύει η καταγγελία της ισραηλινής εισβολής στη Ράφα: Η κατάληψη της συνοριακής διέλευσης είχε ως στόχο την υπονόμευση των προσπαθειών που καταβάλλουν οι μεσολαβητές και την κλιμάκωση της σύρραξης, εκτίμησε η τρομοκρατική οργάνωση που ασκεί την εξουσία στη Γάζα.

Με το ίδιο κείμενο επιβεβαιώνεται, πάντως, η «δέσμευση και η προσήλωση» της παλαιστιανιακής οργάνωσης στην υπό συζήτηση πρόταση εκεχειρίας.

Σε δηλώσεις τους στελέχη της Χαμάς επανέλαβαν με τη σειρά τους τη δέσμευση της οργάνωσης «να αποδεχθεί την πρόταση (κατάπαυσης του πυρός) που υπέβαλαν οι μεσολαβητές», παρά τις εκτιμήσεις ότι το Τελ Αβίβ επιθυμεί να αποχωρήσει από το τραπέζι των συζητήσεων χωρίς συμφωνία, σύμφωνα με το Al Jazeera.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανέφεραν λίγο αργότερα, μιλώντας σε ισραηλινά ΜΜΕ όπως τους Times of Israel, ότι και η ισραηλινή διαπραγματευτική ομάδα αναχώρησε από το Κάιρο. Η επιστροφή των Ισραηλινών δεν συνδέεται με την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να περιορίσει τη στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ, προσέθεσε το ίδιο μέσο.

H Ηaaretz έκανε λόγο για αποχώρηση των δύο αντιπροσωπειών έπειτα από έναν γύρο «αποτυχημένων» συνομιλιών. Ο επικεφαλής της CIA, Μπιλ Μπερνς, ο οποίος φέρεται να μετείχε στις συζητήσεις, επίσης επέστρεψε στην Ουάσινγκτον και αυτό αποτελεί μια ακόμη ένδειξη της «σύνθετης κατάστασης» των συνομιλιών, σχολίασε η ισραηλινή εφημερίδα.

Υπενθυμίζεται πως το Κάιρο φιλοξένησε αντιπροσωπείες του Ισραήλ, της Χαμάς και των ΗΠΑ, που συναντήθηκαν με αιγύπτιους και καταριανούς διαμεσολαβητές, ενώ οι μάχες βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη στη Γάζα. Τις αμέσως προηγούμενες ώρες το Ισραήλ στοχοθέτησε τη Ράφα, στα νότια του παλαιστινιακού θύλακα, όπου βρίσκονται χιλιάδες εκτοπισμένοι, προκαλώντας αντιδράσεις ακόμη και από τους στενούς συμμάχους του, όπως οι ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...