311
Oι προπτυχιακοί αρχίζουν να γίνονται απρόσεκτοι, καθώς στρέφονται όλο και περισσότερο στην ΤΝ για τις εργασίες τους | Shutterstock

Το 99,9% των φοιτητών χρησιμοποιούν Τεχνητή Νοημοσύνη

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2024, 18:00
Oι προπτυχιακοί αρχίζουν να γίνονται απρόσεκτοι, καθώς στρέφονται όλο και περισσότερο στην ΤΝ για τις εργασίες τους
|Shutterstock

Το 99,9% των φοιτητών χρησιμοποιούν Τεχνητή Νοημοσύνη

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2024, 18:00

Ο καθηγητής Λόρεντ Μουζελέκ, κοσμήτορας του Trinity Business School στο Trinity College του Δουβλίνου, είπε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη αρχικά προοριζόταν για την ανάλυση δεδομένων και τη βελτίωση του προγράμματος σπουδών και λυπάται που το 99,9% των φοιτητών του χρησιμοποιεί chatbots για τις εκθέσεις και τα μαθήματά τους.

«Κυριολεκτικά δεν χρειάζεται να ξέρετε τίποτα για να χρησιμοποιήσετε την τεχνολογία» είπε, προσθέτοντας ότι η γενετική ΤΝ, μια νέα μορφή ΤΝ που μπορεί να δημιουργήσει νέες ιδέες από μεγάλους όγκους δεδομένων, αποτελεί «μια τεράστια απειλή για την ικανότητά μας να μαθαίνουμε».

«Δεν μαθαίνουν τίποτε»

Ο καθηγητής μάρκετινγκ και ψηφιακών επιχειρήσεων δήλωσε στην Telegraph: «Αυτό που δείχνουν οι προκαταρκτικές μελέτες για την ΤΝ είναι πως εάν οι μαθητές τη χρησιμοποιούν για να πάρουν την ερώτηση που έχει κάνει ο καθηγητής τους, να τη βάλουν στο λογισμικό ΤΝ και στη συνέχεια να απαντήσουν σωστά, τότε δεν έχουν κίνητρο για να μάθουν. Κυριολεκτικά δεν μαθαίνουν τίποτα».

Ο Μουζελέκ επισήμανε ότι «αυτό που συμβαίνει ειδικά με τη γενετική ΤΝ είναι ότι κυριολεκτικά δεν χρειάζεται να ξέρετε τίποτα για να τη χρησιμοποιήσετε, τουλάχιστον κατ’ αυτόν τον τρόπο», εξηγώντας το πώς λειτουργεί.

«Απλώς πρέπει να κάνετε την ερώτηση και θα δώσει μια μορφή απάντησης βάσει αλγορίθμου, κάτι που εγκυμονεί μια τεράστια απειλή για την ικανότητά μας να μαθαίνουμε και την ικανότητά μας να βελτιώνουμε τις δεξιότητές μας» τόνισε.

Ο καθηγητής Μουζελέκ φοβάται ότι οι προπτυχιακοί αρχίζουν να γίνονται απρόσεκτοι και αδιάφοροι, καθώς ενσωματώνουν ολοένα και περισσότερο τεχνολογικά μοντέλα, όπως το ChatGPT, στην ακαδημαϊκή τους εργασία.

Η άλλη άποψη

Ο επικεφαλής ΤΝ της IBM Consulting, Ματ Κάντι, επέμεινε ωστόσο ότι η ΤΝ έχει μια σημαντική θέση στην εκπαίδευση και στη βιομηχανία.

Ισχυρίστηκε ότι «οι δεξιότητες δημιουργικότητας και η καινοτομία θα εξελιχθούν», καθώς, σύμφωνα με την εκτίμησή του, «η Τεχνητή Νοημοσύνη θα υποβοηθήσει την ικανότητα δημιουργικής σκέψης. Η ταχύτητα με την οποία οι άνθρωποι θα μπορούν να βρουν μια ιδέα, να τη δοκιμάσουν και να φτιάξουν κάτι, διαρκώς θα αυξάνεται».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...