338
O Μπόρις Τζόνσον έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ, την Τρίτη | Reuters

Βρετανία: Νέα αυστηρά μέτρα για τον κορονοϊό ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον

Protagon Team Protagon Team 22 Σεπτεμβρίου 2020, 17:10
O Μπόρις Τζόνσον έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ, την Τρίτη
|Reuters

Βρετανία: Νέα αυστηρά μέτρα για τον κορονοϊό ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον

Protagon Team Protagon Team 22 Σεπτεμβρίου 2020, 17:10

Ο Μπόρις Τζόνσον κάλεσε την Τρίτη τους βρετανούς πολίτες να εργάζονται από το σπίτι όπου αυτό είναι δυνατό και έδωσε εντολή στα μπαρ και τα εστιατόρια να κλείνουν νωρίς, στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το ραγδαία επιταχυνόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας

Ο βρετανός πρωθυπουργός τόνισε μάλιστα ότι οι περιορισμοί θα διαρκέσουν πιθανώς έξι μήνες, αν στο μεταξύ, δεν έχει βρεθεί το εμβόλιο.

Μετά την προειδοποίηση των επιστημόνων που συμβουλεύουν την κυβέρνηση ότι ο αριθμός των θανάτων μπορεί να αυξηθεί πολύ αν δεν ληφθούν έκτακτα μέτρα, ο Τζόνσον δεν προχώρησε στην ανακοίνωση ενός νέου, πλήρους lockdown, όπως είχε κάνει τον Μάρτιο, αλλά είπε πως θα αναληφθεί περαιτέρω δράση αν τα μέτρα αυτά δεν έχουν αποτέλεσμα.

«Διατηρούμε το δικαίωμα να αναπτύξουμε μεγαλύτερη δύναμη πυρός με σημαντικά μεγαλύτερους περιορισμούς», είπε ο Τζόνσον στη Βουλή των Κοινοτήτων, έπειτα από έκτακτες συναντήσεις που είχε με υπουργούς και ηγέτες των αποκεντρωμένων κυβερνήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Θα μπορέσουμε να το αποτρέψουμε μόνο αν τα νέα μέτρα λειτουργήσουν και η συμπεριφορά μας αλλάξει».

Είπε ότι η Βρετανία έχει φθάσει σε ένα επικίνδυνο σημείο, όπως η Ισπανία και η Γαλλία.

«Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες στην ανάπτυξη εμβολίων, θεραπειών, νέων μορφών μαζικών διαγνωστικών ελέγχων, αλλά, αν δεν έχουμε χειροπιαστή πρόοδο, θα πρέπει να θεωρήσουμε ότι οι περιορισμοί που ανακοίνωσα θα παραμείνουν σε ισχύ ίσως για έξι μήνες».

Μερικές μόνο εβδομάδες αφότου κάλεσε τους πολίτες να αρχίσουν να επιστρέφουν στους χώρους εργασίας, ο Τζόνσον συνέστησε στους εργαζομένους σε γραφεία να παραμείνουν στο σπίτι εάν μπορούν. Είπε, επίσης, ότι όλες οι παμπ, τα εστιατόρια και άλλοι χώροι φιλοξενίας θα κλείνουν από την ερχόμενη Πέμπτη στις 10 το βράδυ και ότι θα επιτρέπεται μόνο η εξυπηρέτηση καθήμενων.

«Λυπάμαι που αυτό μπορεί να πλήξει πολλές επιχειρήσεις οι οποίες μόλις είχαν αρχίσει να στέκονται πάλι στα πόδια τους», είπε.

Η χρήση μάσκας θα είναι απαραίτητη στους περισσότερους χώρους, στις επιχειρήσεις που δεν θα τηρούν τους κανόνες θα επιβάλλονται πρόστιμα και θα υπάρξει αυστηρότερη επιβολή του νόμου για τους πολίτες που δεν συμμορφώνονται, διευκρίνισε, ενώ ο στρατός μπορεί να κληθεί ώστε να βοηθήσει να αποδεσμευτεί η αστυνομία.

Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα παραμείνουν ανοικτά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...