383
Το πάγκρεας (κόκκινο) είναι το υπεύθυνο όργανο για τη διάσπαση του σακχάρου στον οργανισμό | Shutterstock

Βρετανία: 1.000 άτομα με διαβήτη μπαίνουν σε κλινική δοκιμή για τεχνητό πάγκρεας

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουνίου 2021, 16:51
Το πάγκρεας (κόκκινο) είναι το υπεύθυνο όργανο για τη διάσπαση του σακχάρου στον οργανισμό
|Shutterstock

Βρετανία: 1.000 άτομα με διαβήτη μπαίνουν σε κλινική δοκιμή για τεχνητό πάγκρεας

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουνίου 2021, 16:51

Περισσότεροι από 1.000 ενήλικες και παιδιά με διαβήτη τύπου 1 στη Βρετανία θα συμμετέχουν σε μία μεγάλη κλινική δοκιμή, κατά την οποία, αντί να μετρούν σε τακτά χρονικά διαστήματα το σάκχαρό τους και να λαμβάνουν ενέσεις ινσουλίνης, θα κάνουν τη διαδικασία αυτή αυτόματα, με τεχνητό… πάγκρεας.

Το τεχνητό πάγκρεας είναι μία συσκευή η οποία παρακολουθεί συνεχώς τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και προσαρμόζει αυτόματα την ποσότητα της ινσουλίνης, η οποία χορηγείται στον οργανισμό μέσω μιας αντλίας.

Οι υπεύθυνοι ελπίζουν ότι η τεχνολογία θα προλαμβάνει τις απειλητικές για τη ζωή των ασθενών υπογλυκαιμίες, ενώ παράλληλα θα βάλει τέλος και στις μετρήσεις σακχάρου που γίνονται με αίμα που λαμβάνεται από το δάχτυλο, όπως γράφουν οι Times του Λονδίνου.

«Η ζωή με τον διαβήτη είναι μία καθημερινή πρόκληση για εκατομμύρια ανθρώπους, και η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να φέρει τη μεγάλη αλλαγή στην καθημερινότητά τους», σχολιάζει ο σερ Σάιμον Στίβενς, διευθύνων σύμβουλος του Εθνικού Συστήματος Υγείας της (NHS) Αγγλίας.

Ο οργανισμός των ατόμων που πάσχουν από διαβήτη τύπου 1 δεν μπορεί να παραγάγει αρκετή ινσουλίνη ώστε να διασπάσει το σάκχαρο και να δώσει ενέργεια στον οργανισμό. Ετσι, χρειάζονται καθημερινά συγκεκριμένες δόσεις της ορμόνης, ώστε να ελέγξουν τα επίπεδα του σακχάρου τους. Την ινσουλίνη αυτή τη λαμβάνουν με ένεση και τη χορηγούν υποδόρια στην περιοχή της κοιλιάς.

Για να μάθουν τα επίπεδα του σακχάρου τους, πρέπει αρκετές φορές μέσα στην ημέρα να τρυπούν το δάχτυλό τους και να βάζουν μία σταγόνα αίματος σε μία ειδική συσκευή, η οποία δίνει και τα αποτελέσματα της μέτρησης την ίδια στιγμή.

Το νέο τεχνητό πάγκρεας μετράει μόνο του τις τιμές του σακχάρου στο αίμα μέσω ενός αισθητήρα που εμφυτεύεται κάτω από το δέρμα στην κοιλιακή χώρα και μεταδίδει ασύρματα τα αποτελέσματα.

Ακολούθως, στέλνει τις μετρήσεις σε μία έξυπνη συσκευή που μοιάζει με κινητό τηλέφωνο. Αυτή με τη σειρά της υπολογίζει με έναν αλγόριθμο πόση ινσουλίνη χρειάζεται ο οργανισμός.

Στη συνέχεια, δίνει εντολή σε μία αντλία πόση ακριβώς ποσότητα να απελευθερώσει. Η αντλία αυτή είναι συνδεδεμένη με μία βελόνα που βρίσκεται τοποθετημένη υποδόρια στην κοιλιακή χώρα του ασθενούς και απελευθερώνοντας την ινσουλίνη, αυτή εισέρχεται απευθείας στον οργανισμό.

Οι ασθενείς που θα συμμετέχουν στη μελέτη αναμένεται να είναι άτομα που ήδη χρησιμοποιούν παρόμοια τεχνολογία με αντλία ινσουλίνης και φορούν τον μετρητή γλυκόζης, αλλά και πάλι δύσκολα καταφέρνουν να διατηρήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους υπό έλεγχο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...