435
Ο υπουργός Αμυνας της Βουλγαρίας Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ | EPA/FLORIAN WIESER

Βούλγαρος υπουργός Αμυνας: «Δεν θα επιτρέψουμε μακεδονική γλώσσα σε ΕΕ και ΝΑΤΟ»

Protagon Team Protagon Team 10 Δεκεμβρίου 2018, 09:16
Ο υπουργός Αμυνας της Βουλγαρίας Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ
| EPA/FLORIAN WIESER

Βούλγαρος υπουργός Αμυνας: «Δεν θα επιτρέψουμε μακεδονική γλώσσα σε ΕΕ και ΝΑΤΟ»

Protagon Team Protagon Team 10 Δεκεμβρίου 2018, 09:16

Για παραχάραξη της ιστορίας κατηγόρησε την ΠΓΔΜ ο βούλγαρος υπουργός Αμυνας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, ο οποίος προειδοποίησε ότι δεν θα επιτρέψει τη λεγόμενη «μακεδονική» γλώσσα να αναγνωριστεί ως επίσημη γλώσσα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ ενώ απείλησε και με βέτο.

Σε συνέντευξή του στα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης την Κυριακή επανέφερε το ζήτημα της επιτροπής Βουλγαρίας και ΠΓΔΜ για ιστορικά θέματα που επί ενάμισι χρόνο δεν έχει κάνει καμία πρόοδο, παρά τις βουλγαρικές υποχωρήσεις.

Όπως είπε, «υπάρχει μια τάση από τη βουλγαρική πλευρά να κάνουμε συμβιβασμούς, που κατά την γνώμη μου είναι απαράδεκτοι. Από τη “μακεδονική” πλευρά εκφράστηκε η επιθυμία να αμφισβητηθούν σοβαρά θέματα, να αλλαχθούν και να γίνουν δεκτά αυτά που δεν έχουν καμία σχέση με την ιστορική αλήθεια».

Προσέθεσε ότι η συμπεριφορά των Σκοπίων θα πρέπει να αλλάξει ενώ τόνισε ότι «η  “Μακεδονία” δεν πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ με αυτή τη νοοτροπία».

Προχώρησε μάλιστα ένα βήμα πιο πέρα απειλώντας με βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ επειδή θεωρεί ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το θέμα της «δήθεν μακεδονικής γλώσσας».

«Κύριε Ζάεφ, μην καταχραστείτε το θέμα της γλώσσας της ΠΓΔΜ. Αυτό μπορεί να σας κοστίσει την ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ» σημειώνει ο βούλγαρος υπουργός Αμυνας σε ανάρτησή του στο Facebook, και πρόσθεσε ότι «δεν θα επιτρέψουμε συμβιβασμούς με την ιστορία της Βουλγαρίας, καθώς τα εδάφη της ΠΓΔΜ ήταν βουλγαρικά».

Επιπλέον αναφέρθηκε στην προκλητική, όπως τη χαρακτηρίζει, δήλωση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ ότι η Συμφωνία των Πρεσπών του παρέχει το δικαίωμα αναγνώρισης της «μακεδονικής γλώσσας» και πως αυτό το δικαίωμα κανείς δεν μπορεί πλέον να αμφισβητήσει. «Δεν υπάρχει τέτοια γλώσσα και κανείς δεν μπορεί να την καθιερώσει» τονίζει ο βούλγαρος υπουργός.

Εξηγεί ο ίδιος ότι «ο όρος Βόρεια Μακεδονία αποτελεί γεωγραφική ονομασία, που περιλαμβάνει εδάφη της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, και αύριο μπορεί ο κ. Ζάεφ να θέλει να ορίσει παρόμοια βουλγαρική διάλεκτο ως επίσημη ξένη γλώσσα. Κάτι τέτοιο είναι απαράδεκτο και προκλητικό».

Η «ιστορία της Μακεδονίας» που προβάλλει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δεν ίσχυε έως το 1944 και γι’ αυτό τον λόγο του ζητήσαμε να υπογραφεί μεταξύ μας συνθήκη καλής γειτονίας, την οποία όμως δεν δέχεται. «Εάν αρνηθούν, δεν θα έχουν την υποστήριξή μας προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Δεν θα επιτρέψω κανένα συμβιβασμό με την ιστορία μας», κατέληξε.

Αντίδραση από την ΠΓΔΜ

Στις δηλώσεις Καρακατσάνοφ αντέδρασε το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων, επισημαίνοντας ότι «διαμορφώνουν αρνητικό κλίμα που θα μας οδηγήσει μακριά τον έναν από τον άλλον και θα προκαλέσει εχθρότητα παρά φιλία».

«Εχουμε υπογράψει συνθήκη φιλίας για να οικοδομήσουμε τη φιλία, αλλά αυτή προϋποθέτει την αμοιβαία κατανόηση, σεβασμό και μέριμνα για τα συμφέροντα των γειτόνων», προσθέτει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...