570
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν και η κόρη του παρακολουθούν την παρέλαση | Central News Agency (KCNA). KCNA via REUTERS

Βόρεια Κορέα: Αριθμό-ρεκόρ βαλλιστικών πυραύλων παρουσίασαν ο Κιμ και η αγαπημένη του κόρη

Protagon Team Protagon Team 9 Φεβρουαρίου 2023, 10:43
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν και η κόρη του παρακολουθούν την παρέλαση
|Central News Agency (KCNA). KCNA via REUTERS

Βόρεια Κορέα: Αριθμό-ρεκόρ βαλλιστικών πυραύλων παρουσίασαν ο Κιμ και η αγαπημένη του κόρη

Protagon Team Protagon Team 9 Φεβρουαρίου 2023, 10:43

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν και η δευτερότοκη κόρη του Κιμ Τζου-άε, την οποία φαίνεται πως προορίζει για διάδοχό του, παρακολούθησαν το βράδυ της Τετάρτης μια επιβλητική νυχτερινή στρατιωτική παρέλαση, στη διάρκεια της οποίας αποκαλύφθηκε αριθμός ρεκόρ διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBM) που είναι ικανοί να φέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Η παρέλαση, που είχε σκοπό να παρουσιάσει τα πιο προηγμένα όπλα της Βόρειας Κορέας, πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Πιονγκγιάνγκ, στην πλατεία Κιμ Ιλ Σουνγκ, που έχει πάρει το όνομά της προς τιμή του ιδρυτή της χώρας και παππού του βορειοκορεάτη δικτάτορα.

Ο Κιμ παρακολούθησε την παρέλαση, που έγινε με αφορμή την 75η επέτειο από την ίδρυση του βορειοκορεατικού στρατού, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Ρι Σολ Ζου και την κόρη του Τζου-άε, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε το πρακτορείο της Βόρειας Κορέας KCNA.

Αλλες εικόνες δείχνουν τον Κιμ, στο πλευρό στρατηγών του, να επιθεωρεί και να χαιρετά στρατιώτες, την ώρα που πίσω του παρέλαυναν στρατεύματα και πύραυλοι.

Σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο NK News με έδρα τη Σεούλ, στην παρέλαση παρουσιάστηκαν τουλάχιστον 10 από τους πιο μεγάλους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους της Βόρειας Κορέας, τους Hwasong-17. Μαζί με αυτούς παρουσιάστηκε κάτι που οι αναλυτές εκτιμούν ότι ήταν ένα πρωτότυπο ή ομοίωμα ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πύραυλου στερεού καυσίμου μέσα στους εκτοξευτήρες του.

Ενας από τους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους που εμφανίστηκαν στους δρόμους της Πιονκγιάνγκ – KCNA via REUTERS

Η ανάπτυξη αυτού του είδους των ICBM αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους της Πιονγκγιάνγκ, καθώς θα καταστήσει τους πυρηνικούς της πυραύλους πιο δύσκολους στον εντοπισμό και κατά συνέπεια στην κατάρριψη.

Η Βόρεια Κορέα, που διαθέτει πυρηνικά όπλα, οργανώνει τέτοιου είδους εκδηλώσεις για να γιορτάσει σημαντικές ημερομηνίες, όπως επετείους. Για τη διεθνή κοινότητα πρόκειται για μια ευκαιρία να δει σε ποιο στάδιο βρίσκεται η στρατιωτική εξέλιξη της απομονωμένης αυτής χώρας, εναντίον της οποίας έχει επιβάλει σκληρές κυρώσεις λόγω του βαλλιστικού και πυρηνικού της προγράμματος.

Στρατιωτικά οχήματα μεταφέρουν πυραύλους στην παρέλαση – KCNA via REUTERS

Εξάλλου, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ποσότητα και ο τύπος των εξοπλισμών που παρουσιάστηκαν στη χθεσινή παρέλαση μαρτυρούν σημαντικές προόδους, οι οποίες ενδέχεται να αποτελέσουν πρόκληση για τις ΗΠΑ.

«Παρουσίασαν περισσότερους ICBM σε αυτή την παρέλαση από όσους έχουν παρουσιάσει ποτέ στο παρελθόν, ακολουθώντας την εντολή του Κιμ Γιονγκ Ουνγκ να παράγουν μαζικά πυρηνικά όπλα και συστήματα εκτόξευσης», εξήγησε ο αμερικανός ειδικός Ανκίτ Πάντα.

Απόλυτη η συμμετρία των στρατιωτών μπροστά στον Κιμ Γιονγκ Ουν – KCNA via REUTERS

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό αποτελεί πρόβλημα, διότι το σύστημα αμυντικών πυραύλων που έχει συστήσει η Ουάσινγκτον είχε σχεδιασμένο για να αντιμετωπίσει μια «περιορισμένη» απειλή από τη Βόρεια Κορέα. Η Πιονγκγιάνγκ «απέδειξε τώρα ότι οι πυρηνικές της δυνάμεις είναι κάθε άλλο παρά περιορισμένες», τόνισε.

Δεκάδες πύραυλοι παρουσιάστηκαν στην παρέλαση το βράδυ της Τετάρτης – KCNA via REUTERS

Σύμφωνα με άλλους αναλυτές, η Βόρεια Κορέα έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα παρουσιάζοντας τόσους Hwasong-17.

Χιλιάδες στρατιώτες πήραν μέρος στην παρέλαση – KCNA via REUTERS

«Η Βόρεια Κορέα προσπαθεί να δηλώσει ότι είναι μια ολοκληρωμένη πυρηνική δύναμη», σημείωσε ο Λέιφ-Ερικ Ιζλι του πανεπιστημίου Ehwa της Σεούλ.

Στη φωτογραφία από την παρέλαση διακρίνονται 10 διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι – KCNA via REUTERS

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News