760
| Shutterstock

Τι φύλο είναι ο Θεός; Iσως ουδέτερο, λέει η Αγγλικανική Εκκλησία

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2023, 20:40
|Shutterstock

Τι φύλο είναι ο Θεός; Iσως ουδέτερο, λέει η Αγγλικανική Εκκλησία

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2023, 20:40

Σύμφωνα με τη θεολογία, ο Θεός δημιούργησε τον άνθρωπο κατ’ εικόνα και ομοίωση. Οπως, όμως, ξέρουμε, μάλλον συνέβη το αντίθετο: εμείς δημιουργούσαμε πάντα τους θεούς μας κατ’ εικόνα και ομοίωση δική μας. Γι’ αυτό και κάποιοι έχουμε την ανάγκη να τους προσδώσουμε, ανάμεσα στα άλλα ανθρώπινα χαρακτηριστικά, και φύλο.

Επί δεκαετίες τώρα η κουβέντα έχει ανάψει στους κόλπους της Αγγλικανικής Εκκλησίας, η οποία γενικά είναι πρωτοπόρα ανάμεσα στις χριστιανικές στα θέματα του φύλου – άλλωστε υπήρξε η πρώτη που δέχθηκε γυναίκες ιερείς στους κόλπους της: τι είναι τελικά ο Θεός; Αρσενικό ή θηλυκό;

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε ότι πρέπει να πάψουμε να τον αποκαλούμε «εκείνος» και «ο Πατέρας μας» και να υιοθετήσουμε άλλες προσεγγίσεις, πιο «φιλικές» προς τα υπόλοιπα φύλα. Υπόλοιπα λέμε, διότι δεν είναι μόνο το θηλυκό, είναι και τα ουδέτερα.

Τώρα, σε μια κίνηση που σηματοδοτεί την αποκοπή από αιώνες παράδοσης, η Αγγλικανική Εκκλησία ετοιμάζεται να υιοθετήσει μια διαφορετική προσέγγιση στον τρόπο με τον οποίο θα αναφέρεται στον Θεό.

Φυσικά, οι πιο συντηρητικοί κύκλοι αντιδρούν και αντιδρούν πολύ, όπως αναφέρει η Telegraph. «Η αρσενική και η θηλυκή απεικόνιση δεν είναι κάτι που αλλάζει κατά το δοκούν», λένε. Οι πιο φιλελεύθεροι βρετανοί χριστιανοί, όμως, καλωσορίζουν την καινοτομία αυτή, με το επιχείρημα ότι «η συνεχιζόμενη απεικόνιση του Θεού ως αρσενικού είναι απλώς δείγμα ενός διαρκούς σεξισμού και αποκλεισμού των γυναικών».

Οι λεπτομέρειες του σχεδίου αποκαλύφθηκαν σε μια γραπτή ερώτηση προς την Επιτροπή Λειτουργιών της Ιεράς Συνόδου της Αγγλικανικής Εκκλησίας, η οποία έχει την ευθύνη για τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι λειτουργίες και οι θρησκευτικές τελετές στους ναούς. Πρόκειται απλώς για ένα προσχέδιο και μια δοκιμαστική πρακτική, καθώς κάθε μόνιμη αλλαγή θα πρέπει να εγκριθεί από τη Σύνοδο σε μελλοντικό χρόνο.

«Πιο συμπεριληπτική γλώσσα»

Η ιερέας Τζοάνα Στόμπαρτ, της Επισκοπής του Μπαθ και Γουέλς, ρώτησε την Επιτροπή ποια βήματα έχουν γίνει προκειμένου το ποίμνιο να έχει εναλλακτικές στο πώς μπορεί να αποκαλεί τον Θεό και αν υπάρχει κάποια επικαιροποίηση «στην ανάπτυξη πιο συμπεριληπτικής γλώσσας στις εξουσιοδοτημένες πρακτικές».

Ζήτησε επίσης από τους επισκόπους «να δώσουν περισσότερες εναλλακτικές σε εκείνους που θέλουν να μιλούν στις λειτουργίες τους και στις προσευχές τους για τον Θεό ως ένα ον χωρίς φύλο».

Απαντώντας, ο επίσκοπος του Λίτσφιλντ Μάικλ Ιπγκρεϊβ, αντιπρόεδρος της Επιτροπής, είπε: «Διερευνούμε τη χρήση πιο ουδέτερης γλώσσας σε σχέση με τον Θεό εδώ και χρόνια, σε συνεργασία με την Επιτροπή Πίστης. Μετά από διάλογο ανάμεσα στις δύο επιτροπές, την ερχόμενη άνοιξη θα ξεκινήσει ένα πρόγραμμα έμφυλα ουδέτερης γλώσας».

Οι λεπτομέρειες του προγράμματος παραμένουν άγνωστες, όπως αναφέρει στο ίδιο ρεπορτάζ η Telegraph, καθώς οι αρμόδιοι αρνήθηκαν να κάνουν κάποιο επιπλέον σχόλιο.

Η Ελεν Κινγκ, αντιπρόεδρος της Ομάδας Φύλου και Σεξουαλικότητας της Ιεράς Συνόδου, είπε: «Τα ερωτήματα για την έμφυλη γλώσσα και τον Θεό υπάρχουν εδώ και δεκαετίες, αν όχι για αιώνες, αλλά υπάρχουν ακόμη ισχυρές αντιδράσεις. Για κάποιους ο Θεός, ως πατέρας, είναι μια υποστηρικτική φιγούρα, καθώς είχαν θετική εμπειρία από τον δικό τους πατέρα. Για άλλους μπορεί να ενισχύει τα άσχημα συναισθήματα που έχουν από την εμπειρία ενός αυστηρού, τιμωρητικού πατέρα. Ξεκάθαρα ο Θεός δεν έχει φύλο, γιατί λοιπόν να περιοριζόμαστε με γλωσσικούς προσδιορισμούς;».

«Ο Θεός, αντίθετα με την ανθρωπότητα, δεν έχει φύλο»

Ο αιδεσιμότατος Ιαν Πολ, μέλος της Ιεράς Συνόδου και του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου της Εκκλησίας της Αγγλίας, έδωσε μια διαφορετική διάσταση στο όλο θέμα: «Η χρήση αρσενικών αντωνυμιών για τον Θεό δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως υπονοούμενο ότι ο Θεός είναι αρσενικός. Αυτό θα ήταν αίρεση. Ο Θεός δεν έχει φύλο, σε αντίθεση με την ανθρωπότητα».

«Η Βίβλος χρησιμοποιεί και γυναικείες απεικονίσεις και μεταφορές για τον Θεό, αλλά κυρίως προσδιορίζει τον Θεό χρησιμοποιώντας αρσενικές αντωνυμίες, ονόματα και εικόνες. Οι ανδρικές και γυναικείες εικόνες δεν είναι εναλλάξιμες. Ο Θεός αποκαλείται “Πατέρας” και δεν μπορεί να αντικατασταθεί από το “Μητέρα”, ούτε μπορεί να ουδετεροποιηθεί ως προς το φύλο σε “Γονέας” χωρίς απώλεια νοήματος. Οι πατέρες και οι μητέρες δεν είναι εναλλάξιμοι, αλλά σχετίζονται με τους απογόνους τους με διαφορετικούς τρόπους. Εάν η Επιτροπή Λειτουργιών επιδιώξει να το αλλάξει αυτό, τότε θα απομακρύνουν το δόγμα της Εκκλησίας από τις Γραφές».

Εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Αγγλίας είπε: «Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Οι Χριστιανοί έχουν αναγνωρίσει από την Αρχαιότητα ότι ο Θεός δεν είναι ούτε αρσενικό ούτε θηλυκό, ωστόσο η ποικιλία των τρόπων περιγραφής του Θεού που βρίσκεται στις Γραφές δεν αντικατοπτρίζεται πάντα στην πίστη και στο λατρευτικό μας».

Καθώς η διαμάχη στους κόλπους της Αγγλικανικής Εκκλησίας συνεχίζεται, η Ιερά Σύνοδός της ετοιμάζεται για μια ακόμη δύσκολη εβδομάδα, αφού σε λίγες ημέρες θα ψηφίσει για το αν θα δίνει την ευλογία της σε ζευγάρια του ίδιου φύλου.

Ο εκσυγχρονισμός και η επικαιροποίηση αρχαίων θεσμών σε σχέση με τα κοινωνικά δεδομένα δεν ήταν ποτέ εύκολη υπόθεση…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...