933
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης στη συνέντευξή του στον Γιώργο Παπαδάκη και στον Ντίνο Σιωμόπουλο στον ΑΝΤ1 | ΑΝΤ1/WebTV

Βόμβες Μεϊμαράκη για Αδωνι και Παυλόπουλο

Protagon Team Protagon Team 14 Μαρτίου 2019, 10:08
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης στη συνέντευξή του στον Γιώργο Παπαδάκη και στον Ντίνο Σιωμόπουλο στον ΑΝΤ1
|ΑΝΤ1/WebTV

Βόμβες Μεϊμαράκη για Αδωνι και Παυλόπουλο

Protagon Team Protagon Team 14 Μαρτίου 2019, 10:08

Ποταμός ήταν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης σε συνέντευξή του στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 –μια από τις σπάνιες εμφανίσεις του στην τηλεόραση καθώς είχε να μιλήσει τέσσερα (!) χρόνια– όπου μεταξύ άλλων μίλησε για τη σημασία της μάχης των ευρωεκλογών (ως επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ), τις επιλογές συγκεκριμένων προσώπων σε θέσεις κλειδιά στο εσωτερικό της ΝΔ, το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και τα περιθώρια συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων του τόπου.

Δεν χαρίστηκε στον Αλέξη Τσίπρα τον οποίο χλεύασε για το σόου της εξόδου από τα μνημόνια το περασμένο καλοκαίρι, αλλά χωρίς αμφιβολία αυτά που ξεχώρισαν από τη συνέντευξή του ήταν τα όσα είπε για την παρουσία συγκεκριμένων προσώπων στο εσωτερικό του κόμματος τα οποία, όπως ελέχθη, απηχούν «ακραίες δεξιές θέσεις».

Αφού σημείωσε ότι πρόκειται για κάτι «σχεδόν ανεκτό στο πλαίσιο της πολυσυλλεκτικότητας», ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε με νόημα πως ο ίδιος δεν θα έβαζε τα συγκεκριμένα πρόσωπα σε ηγετικές θέσεις στο κόμμα (μία διατύπωση που προφανώς «φωτογράφιζε» τον αντιπρόεδρο Αδωνι Γεωργιάδη).

Σε μια έμμεση μάλιστα διαφοροποίηση από το σύστημα προεδρίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο κ. Μεϊμαράκης αποκάλυψε ότι κατά τη διάρκεια των εκλογών για την αρχηγία της ΝΔ (Δεκέμβριος 2015 – Ιανουάριος 2016) είχε ξεκαθαρίσει στον κ. Γεωργιάδη ότι εκείνος δεν θα όριζε αντιπροέδρους –κάτι που αντιθέτως έκανε ο κ. Μητσοτάκης.

Τα μηνύματα ωστόσο προς την ηγεσία του κόμματος δεν τελείωσαν εκεί, καθώς στη συνέχεια ο κ. Μεϊμαράκης τάχθηκε ανοικτά υπέρ του Προκόπη Παυλόπουλου για μία ακόμη θητεία στην Προεδρία της Δημοκρατίας –και όλα αυτά ενώ οι συνομιλητές του στο στούντιο του ΑΝΤ1 του είχαν υπενθυμίσει ότι το 2015 ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε ψηφίσει τον κ. Παυλόπουλο για ΠτΔ, ενώ υπάρχει η παραφιλολογία περί «συνεννόησης» του προέδρου της ΝΔ με το ΚΙΝΑΛ για υποψήφιο από τις τάξεις του.

Ο κ. Μεϊμαράκης έπλεξε το εγκώμιο του σημερινού ΠτΔ –«ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι ένας πολύ καλός Πρόεδρος» είπε– και τόνισε ότι είναι κατά του αφηγήματος περί «προοδευτικού» Προέδρου της Δημοκρατίας. «Ξέρω προοδευτικούς ανθρώπους που είναι δεξιοί και μη προοδευτικούς που είναι στον ΣΥΡΙΖΑ» σχολίασε με νόημα.

Μάλιστα υπεραμύνθηκε της δικής του στάσης του το καλοκαίρι του 2015 (όταν ανέλαβε το κόμμα μετά την παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά). Ερωτηθείς δε για τα φίλια πυρά που δέχτηκε από το εσωτερικό της ΝΔ, μετά από τη δήλωση του Μοσκοβισί ότι η στάση του έσωσε την Ελλάδα το καλοκαίρι του 2015, αλλά και τις δικές του δηλώσεις στους Δελφούς για την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός μετώπου κατά της ακροδεξιάς, απάντησε ότι θεωρεί πως οι απόψεις του συμβαδίζουν με αυτές του κ. Μητσοτάκη.

Παράλληλα εξήρε τον ρόλο του κ. Παυλόπουλου, στις δραματικές ώρες του δημοψηφίσματος και της διαπραγμάτευσης. «Οι ξένοι, ο Ολάντ και οι άλλοι, δεν μιλούσαν με τον Τσίπρα, με τον Παυλόπουλο μιλούσαν» είπε και εξήγησε ότι μετά το δημοψήφισμα του Ιουλίου του ’15 οι Ευρωπαίοι δεν εμπιστεύονταν καθόλου τον Πρωθυπουργό και για αυτό ζήτησαν από την ελληνική Βουλή να τον εξουσιοδοτήσει να διαπραγματευτεί. «Το σύστημά μας είναι πρωθυπουργικοκεντρικό, κανονικά δεν χρειάζεται ο Πρωθυπουργός εξουσιοδότηση από τη Βουλή. Αλλά μας ανάγκασαν να ψηφίσουμε –του δώσαμε 251 ψήφους– γιατί δεν τον εμπιστεύονταν. Αυτή ήταν η σημαντική ψηφοφορία», προσέθεσε αναφερόμενος στην ψηφοφορία της 10ης Ιουλίου 2015 στην Ολομέλεια και όχι του 3ου μνημονίου

«Εγώ δεν βάζω όρια στη νίκη»

Παράλληλα, πάντως, ο κ. Μεϊμαράκης έδωσε σάλπισμα νίκης για τη μάχη των ευρωεκλογών.

Οι ευρωεκλογές είναι η μητέρα των μαχών, τόνισε υπό την ιδιότητα του επικεφαλής της ευρωλίστας της ΝΔ και εκτίμησε πως θα υπάρξει ισχυρή συμμετοχή. Τα διλήμματα σημείωσε δεν είναι τα ίδια με το 2014 και η ψήφος δεν θα είναι χαλαρή.

Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει δηλώσεις στελεχών της ΝΔ (ανάμεσά τους και ο κ. Γεωργιάδης που μίλησε για ελάχιστη διαφορά 3,5%) για τον πήχη της εκλογικής νίκης της Νέας Δημοκρατίας, ήταν και πάλι αφοπλιστικός: «εγώ», είπε, «δεν τσιμπάω σε αυτά. Οταν πας στη μάχη πας για να κερδίσεις και όχι για να βάζεις όρια…».

Ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε τέλος την ανάγκη συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων του τόπου, έστω σε ορισμένα βασικά θέματα όπως για παράδειγμα τα «εθνικά».

Περιθώρια συνεννόησης εν μέσω προεκλογικής περιόδου δεν γίνεται να υπάρξουν, επεσήμανε, οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας όμως πρέπει να συμφωνήσουν στα βασικά και ειδικά για τα εθνικά θέματα.

«Και η γιαγιά μου να ήταν πρωθυπουργός…»

«Χάσαμε χρόνια επειδή ο Τσίπρας πήγε με τον Καμμένο», πρόσθεσε εκφράζοντας την απογοήτευσή του για τις επιλογές του Πρωθυπουργού μετά την εκλογική νίκη του 2015.

Οσο για το αφήγημα της εξόδου από τα μνημόνια, ο κ. Μεϊμαράκης επιστράτευσε το γνωστό του λαϊκό χιούμορ: «Για να το πω απλά και να το καταλάβει ο κόσμος: Και η γιαγιά μου να ήταν πρωθυπουργός τον Αύγουστο του ’18 η σύμβαση τελείωνε. Τι θα λέγαμε ότι “η γιαγιά μου μας έβγαλε από τα μνημόνια”;» διερωτήθηκε.

Σε πιο προσωπικό τόνο, ο κ. Μεϊμαράκης μίλησε για την απόφασή του να κρατηθεί μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και να αποφεύγει τις συνεντεύξεις. Απάντησε ότι μετά τις εσωκομματικές εκλογές στη ΝΔ τον Ιανουάριο του 2016 και την «αλλαγή σκυτάλης», θεώρησε ότι έκλεισε ένα κύκλος σε ό,τι αφορά το πρόσωπο του.

Παράλληλα όμως αισθάνθηκε υποχρεωμένος να βοηθήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη νεότερη γενιά που ανέλαβε τα ηνία της παράταξης και να πνίξει την όποια πικρία μπορεί να ένιωθε. Η στάση του δικαιώθηκε, όπως πιστεύει, και γι’ αυτό η ΝΔ είναι σήμερα πιο ενωμένη από ποτέ.

Θεωρώ, είπε, πως είμαι η «συνείδηση» της παράταξης

Στο ερώτημα αν η ΝΔ της δικής του προεδρίας είναι ίδια με τη σημερινή, ο κ. Μεϊμαράκης υποστήριξε ότι μπορεί να υπάρχουν σήμερα στο κόμμα πρόσωπα που έχουν αντίθετες απόψεις από αυτόν, αλλά παρατήρησε ότι αυτή συζήτηση δεν πρέπει να γίνεται την «ώρα της μάχης».

Στο ερώτημα τέλος μήπως τέθηκε επικεφαλής στο ερυωψηφοδέλτιο επειδή κάποιοι θέλουν να τον έχουν «μακριά», εκείνος γελώντας απάντησε: «Υπάρχουν κάποιοι που σκέφτονται έτσι;». 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...