562
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στα γραφεία του κόμματός του | Nikos Libertas / SOOC

Τσίπρας: Γιατί η κυβέρνηση δεν θα εξαντλήσει την τετραετία – τι λέει για κυβερνήσεις συνεργασίας

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2020, 13:07
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στα γραφεία του κόμματός του
|Nikos Libertas / SOOC

Τσίπρας: Γιατί η κυβέρνηση δεν θα εξαντλήσει την τετραετία – τι λέει για κυβερνήσεις συνεργασίας

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2020, 13:07

Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση δεν θα εξαντλήσει την τετραετία εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ενώ παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα και θεωρεί πιθανό να υπάρξει και στην Ελλάδα σύγκλιση με τη σοσιαλδημοκρατία όπως συνέβη στην Ισπανία με την κυβέρνηση Σοσιαλιστών και Podemos.

Σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» του Σαββατοκύριακου, εμφανίζεται κατηγορηματικός ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν θα εξαντλήσει την τετραετία.

Προσέθεσε ότι «η φθορά της έχει αρχίσει και ήδη στελέχη της ΝΔ και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ερωτοτροπούν με την ιδέα να προλάβουν την ανατροπή των συσχετισμών, με πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Η πολιτική τους και οι αντιδράσεις που αυτή προκαλεί είναι που τους επιβάλλουν να επεξεργάζονται σενάρια πρόωρων εκλογών».

Ο κ. Τσίπρας προέβλεψε, χωρίς να συνδέει μια τέτοια επιλογή από τον κ. Μητσοτάκη με τη δική του επιλογή να ψηφίσει την απλή αναλογική με την οποία θα γίνουν οι επόμενες εκλογές, ότι «θα την πατήσουν όμως γιατί υποτιμούν το γεγονός ότι οι εκλογές αυτές θα είναι με απλή αναλογική».

Προσθέτει ότι «Μιλάνε για διπλές. Μα τι σκέφτονται να κάνουν; Να πάνε σε εκλογές και θα διεκδικήσουν ψήφο λέγοντας στους ψηφοφόρους ότι η κάλπη δεν έχει αξία, περιμένετε την επόμενη; Θα διακινδυνεύσουν τεράστιες εκπλήξεις.

» Σε κάθε περίπτωση εμείς θα είμαστε έτοιμοι για να διεκδικήσουμε στις εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν, την λαϊκή στήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ και σε μια κυβέρνηση δημοκρατικής και προοδευτικής συνεργασίας, που δε θα έχει τη ΝΔ ως μέρος της λύσης».

Σε ερώτημα για το αν μπορεί να αλλάξει κάτι στις σχέσεις με την ελληνική σοσιαλδημοκρατία, απάντησε: «Το ελπίζω. Υπάρχουν οι ανάγκες της κοινωνίας και της χώρας, υπάρχει και η μέχρι σήμερα στάση τους, που σε πολλά ευνοεί τη Δεξιά και απογοητεύει τους δημοκρατικούς πολίτες. Αυτό όμως είναι παράδοξο. Κάποια στιγμή είναι λογικό να πρυτανεύσει η λογική και το αίσθημα της επιβίωσης. Οι προοδευτικές δυνάμεις δεν μπορούν να έχουν προνομιακές σχέσεις με τη Δεξιά, όπως δε μπορεί να έχουν τα πρόβατα με το λύκο».

Ο πρώην Πρωθυπουργός ερωτάται και αν μπορεί να προκύψει και στην Ελλάδα μία κυβέρνηση συνεργασίας όπως στην Πορτογαλία και στην Ισπανία.

«Πιστεύω πως είναι πιθανό, παρά τις δυσκολίες», είπε και προσέθεσε: «Μην ξεχνάτε ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική. Θα είναι συνεπώς μια ευκαιρία για όλα τα κόμματα, τα πρόσωπα, τις πολιτικές δυνάμεις, που τάσσονται κατά της Δεξιάς και της άκρας Δεξιάς, να απαντήσουν στο δίλημμα: Προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας, ή επιστροφή στο μοντέλο της παντοδυναμίας του ενός, που αποδείχτηκε καταστροφικό για τη χώρα», απάντησε.

Κριτική στην κυβέρνηση

Σε ό,τι αφορά τα τρέχοντα ζητήματα, ο κ. Τσίπρας υποστηρίζει με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης «δεν πρόκειται να έρθει η ανάπτυξη, αλλά η κοινωνική αποσταθεροποίηση… Η κοινωνική πλειοψηφία βρίσκεται σε κατάσταση άμυνας και διωγμού. Έχει πολλούς, λοιπόν, λόγους να ανησυχεί. Και ακόμα περισσότερο να οργανώσει την αντίστασή της». Αναφέρει ακόμη ότι «σήμερα οι πολίτες ανακαλύπτουν την προεκλογική απάτη».

Για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση τονίζει ότι «πίσω από τον επικοινωνιακό ορυμαγδό, κρύβεται ένα ασφαλιστικό νομοσχέδιο με έντονο άρωμα αδικίας και οπισθοδρόμησης».

Τέλος, κάνοντας αναδρομή στην διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας απορρίπτει το επιχείρημα ότι θα ήταν καλύτερα να αφήσει την κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου «να ολοκληρώσει την δουλειά το 2015» και αντίθετα τους κατηγορεί ότι ναρκοθέτησαν τη δική του κυβέρνηση ζημιώνοντας τη χώρα. Είναι ακόμη κατηγορηματικός ότι το σενάριο της εξόδου της χώρας από το ευρώ θα ήταν καταστροφικό αφού θα είχαμε και χρεοκοπία και έξοδο από τον σκληρό πυρήνα της ΕΕ και πολύ χειρότερους όρους διάσωσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...