703
Νίκος Δένδιας και Μάικ Πομπέο τον περασμένο Οκτώβριο στην Αθήνα | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Δένδιας: Γιατί μας συμφέρει η νέα ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2020, 11:10
Νίκος Δένδιας και Μάικ Πομπέο τον περασμένο Οκτώβριο στην Αθήνα
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Δένδιας: Γιατί μας συμφέρει η νέα ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2020, 11:10

Eπειτα από δυόμισι μήνες εντατικών διαβουλεύσεων υπό τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια -οι οποίες μάλιστα σε κάποιο σημείο εξέλαβαν διαστάσεις θρίλερ- το τελικό κείμενο της νέας επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation -Agreement – MDCA) Ελλάδος – ΗΠΑ οριστικοποιήθηκε στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου, υπεγράφη στις 5 Οκτωβρίου 2019 από τον κ. Δένδια και τον αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο (δείτε το βίντεο, αμέσως κάτω), και την Τρίτη 21 Ιανουαρίου, εισήχθη προς συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας.

Κατά την ομιλία του προς τα μέλη της Επιτροπής, ο υπουργός Εξωτερικών στάθηκε στον λόγο για τον οποία είναι αναγκαία η έγκριση της Βουλής.

«Ποια κυβέρνηση μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό της να εφαρμόζεται μία συμφωνία, χωρίς να έχει την έγκριση της εθνικής αντιπροσωπείας, για θέμα για το οποίο απαιτείται η έγκριση της εθνικής αντιπροσωπείας; Ποιος έδωσε στον οποιονδήποτε υπουργό Εξωτερικών της ή σε εμένα στην παρούσα χρονική συγκυρία, τη δυνατότητα να το συνομολογήσει αυτό; Δεν θα ήταν αυτό, εκτός του πλαισίου του ισχύοντος Συντάγματος; Δεν θα αποτελούσε οιονεί αυθαιρεσία;», διερωτήθηκε, επισημαίνοντας ότι από την υπογραφή της MDCA μέχρι την εισαγωγή προς έγκριση στο κοινοβούλιο, έχουν μεσολαβήσει περί τις εκατό ημέρες.

«Θα μπορούσατε να μας ασκήσετε κριτική γιατί αργήσαμε, αλλά όχι κριτική γιατί κυρώνουμε και δεν καθυστερούμε», παρατήρησε χαρακτηριστικά, ενώ απαντώντας στις ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και το αίτημα του να καθυστερήσει η επικύρωση της Συμφωνίας, ξεκαθάρισε ότι αυτό είναι αντίθετο με την επιθυμία και επιδίωξη της κυβέρνησης.

Τυχόν καθυστέρηση εφαρμογής της δεν υπηρετεί το εθνικό συμφέρον, υπογράμμισε και χαρακτήρισε τη νέα ΜDCA (και την υπερψήφισή της) απολύτως απαραίτητη για τον αμυντικό σχεδιασμό της χώρας και για την ελληνική εξωτερική πολιτική.

«Για εμάς, η αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη είναι κάτι το εξαιρετικά θετικό. Πάλι, μπορεί κάποιος να διαφωνεί. Όμως, αυτή είναι η τοποθέτησή μας. Θα ήθελα δε να σας πω, ότι δεν έχουμε διάθεση να καθυστερήσουμε την επικύρωση αυτής της συμφωνίας», ξεκαθάρισε προς τους βουλευτές της αντιπολίτευσης

Παρά τα όσα ελέχθησαν αναφορικά με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Τσίπρα στο θέμα της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, ο κ. Δένδιας κατέστησε επίσης σαφές ότι συμπεφωνημένο κείμενο συμφωνίας από την πλευρά της προηγούμενης κυβέρνησης δεν υπήρξε ποτέ.

Οι διαπραγματεύσεις, διευκρίνισε,  διεξάγονταν μεταξύ του υπουργείου Άμυνας, με συμμετοχή της Α7 Διεύθυνσης του υπουργείου Εξωτερικών (τρεις αξιωματικοί συν ένας διπλωμάτης) και των ΗΠΑ.

Οταν παρελήφθησαν οι διαπραγματεύσεις από τη νέα κυβέρνηση, οι αμερικανικές θέσεις ήταν Σούδα, επί 4 plus. Δηλαδή, αντιγραφή του μοντέλου λειτουργίας της Σούδας, στις υπόλοιπες εγκαταστάσεις και ερωτηματικό για το θέμα της Αλεξανδρούπολης.

«Εγώ, δεν ισχυρίζομαι ότι αυτό το είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών απευθυνόμενος προς την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, και βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους, δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη αναδέχεται πλήρως το πολιτικό βάρος της εισήγησης της παρούσας συμφωνίας.

Στο ίδιο πλαίσιο  απηύθυνε έκκληση στους βουλευτές της αντιπολίτευσης «να μην επιτραπεί στον κομματικό τρόπο θεώρησης των πραγμάτων να επηρεάσει την κρίση σας για τον τρόπο που θα αντιμετωπίσετε τη συμφωνία στη Βουλή».

«Οι καιροί δεν είναι ομαλοί. Χρειάζεται  αρραγής εθνική ενότητα», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών. «Το πολιτικό σύστημα ας αναλογιστεί την υπαρκτή απειλή για την χώρα μας και ας την αντιμετωπίσουμε με όπλο την αδιατάρακτη εθνική μας ομόνοια».

Στις επιμέρους πτυχές της ΜDCA ο υπουργός Εξωτερικών στάθηκε στα οφέλη που αυτή έχει ως προς τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μέσω της αξιοποίησης της τεχνογνωσίας των Αμερικανών.

Η αντίληψη αυτής της Συμφωνίας δεν είναι μια αντίληψη μεταφοράς υλικού, μεταχειρισμένου υλικού, πεπαλαιωμένου υλικού, τόνισε, επικαλούμενος ως τέτοιο το παράδειγμα των τεσσάρων αντιτορπιλικών Adams, που δόθηκαν το 1990 από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Ξέρετε πού κατέληξαν αυτά τα τέσσερα ADAMS; Στο βυθό της θάλασσας ως στόχοι. Διότι, απλώς, τα τέσσερα αυτά ADAMS είχαν μια τεράστια ανάγκη στελέχωσης σε προσωπικό, ήταν πολύ μεγάλα βαπόρια- 8500-9000 τόνοι βαπόρια το καθένα – και επίσης τα αντιαεροπορικά τους συστήματα, διότι τα ADAMS υποτίθεται ότι ήταν αντιτορπιλικά, αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής, ήταν πλέον εκτός εποχής. Άρα, τα πήραμε, τα κάναμε στόχους και τα βουλιάξαμε. Αυτή ήταν η χρήση τους από τον ελληνικό Στόλο. Αφού δαπανήσαμε αρκετά χρήματα για να τα ενσωματώσουμε, να εκπαιδεύσουμε ανθρώπους πριν τα βουλιάξουμε εμείς οι ίδιοι», παρατήρησε χαρακτηριστικά.

Αυτό όμως που ζητούν σήμερα οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας και η δημιουργία υποδομών που θα τους δώσουν τη δυνατότητα λειτουργίας προηγμένων οπλικών συστημάτων. Και, αυτό, υπογράμμισε ο υπουργός, είναι το νόημα της νέας MDCA.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...