611
Και καλύτερη και φθηνότερη ΘΑ ήταν η δική μας συμφωνία, βγήκε να πει ο Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ | INTIMEnews

Τσίπρας: Ετσι μόνο θα ψηφίσω τη συμφωνία Μητσοτάκη – Μακρόν

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2021, 15:30
Και καλύτερη και φθηνότερη ΘΑ ήταν η δική μας συμφωνία, βγήκε να πει ο Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
|INTIMEnews

Τσίπρας: Ετσι μόνο θα ψηφίσω τη συμφωνία Μητσοτάκη – Μακρόν

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2021, 15:30

Δύο προϋποθέσεις προκειμένου να υπερψηφίσει την ελληνογαλλική συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας θέτει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητεί διορθώσεις στη διατύπωση των άρθρων 2 (περί αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής) και 18 της συμφωνίας (δείτε τα διαδοχικά κατώ), που όπως αναφέρει, αφήνουν ανοικτό τόσο το θέμα της υπεράσπισης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, όσο και της συμμετοχής ελληνικών δυνάμεων σε εμπόλεμες περιοχές όπως το Σαχέλ.

Αρθρο 2

Τα Μέρη παρέχουν το ένα στο άλλο βοήθεια και συνδρομή, με όλα τα κατάλληλα μέσα που έχουν στην διάθεσή τους, κι εφόσον υφίσταται ανάγκη με τη χρήση ένοπλης βίας, εάν διαπιστώσουν από κοινού ότι μία ένοπλη επίθεση λαμβάνει χώρα εναντίον της επικράτειας ενός από τα δύο, σύμφωνα με το Άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Αρθρο 18 ι)

Συμμετοχή σε κοινές αναπτύξεις δυνάμεων ή αναπτύξεις σε θέατρα επιχειρήσεων προς υποστήριξη κοινών συμφερόντων, όπως, για παράδειγμα, τις υπό γαλλική διοίκηση επιχειρήσεις στο Σαχέλ.

Το θέμα της κύρωσης της συμφωνίας εξετάστηκε σε συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υπό την προεδρία του Αλέξκη Τσίπρα, που εκτός των άλλων ανακοίνωσε τη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, σε κοινή συνεδρίαση την ερχόμενη Δευτέρα, στις 17:00.

Στην εισηγήσή του ο κ. Τσίπρας καταλόγισε στον Πρωθυπουργό παλινωδίες πολλών δισ. ευρώ -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- με τα εξοπλιστικά, ενώ έφθασε στο σημείο να μιλήσει για αχρείαστες προμήθειες («δεν αποτελούσαν προτεραιότητα», υποστήριξε) που δεν συμπεριλαμβάνονταν στον προγραμματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων!

«Ο κ. Μητσοτάκης, μετά από πολλές παλινωδίες που έχουν κοστίσει πολλά δισ. σε εξοπλιστικά που δεν αποτελούσαν προτεραιότητα και δεν είχαν ενταχθεί σε κανέναν προγραμματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων ή της Βουλής, φέρνει, εν τέλει, με μεγάλη καθυστέρηση μια αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, βιαστική και προχειρογραμμένη», παρατήρησε συγκεκριμένα, σύμφωνα με κομματικές πηγές.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε επίσης ότι ήταν η κυβέρνησή του που  «έβαλε τις βάσεις από το 2015 της στρατηγικής συνεργασίας» Ελλάδος – Γαλλίας καθώς και ότι ήταν αυτή που άρχισε τη διαπραγμάτευση το 2018 για τις φρεγάτες Belharra! Οπως βέβαια ήταν επόμενο, για τον λόγο που δεν προχώρησε ούτε το ένα (η συμφωνία) ούτε το άλλο (η προμήθεια των φρεγατών – με κόστος μάλιστα πολύ μεγαλύτερο από το τελικό της συμφωνίας Μητσοτάκη – Μακρόν και λιγότερα πλοία), δεν είπε κουβέντα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όμως, έσπευσε να υπογραμμίσει ο κ. Τσίπρας δεν  θα έφερνε «ποτέ μια αμυντική συμφωνία που θα άφηνε ανοιχτό το θέμα της υπεράσπισης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ», ούτε μια συμφωνία που «θα εξέθετε ελληνικές δυνάμεις σε αποστολές σε εμπόλεμες περιοχές, πολύ μακριά τόσο από την ελληνική όσο και από τη γαλλική επικράτεια, όπως το Σαχέλ» .

«Εμείς», υποστήριξε σε μία μπακαλίστικη λογική και αφού όπως προαναφέρθηκε, τίποτα από τα δύο -συμφωνία και φρεγάτες- δεν προχώρησε επί των ημερών του, «θα φέρναμε πολύ νωρίτερα, μια καλύτερη και κυρίως φθηνότερη αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία».

Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, ενόψει της κύρωσης της Συμφωνίας από τη Βουλή την επόμενη Πέμπτη, «οφείλουμε να καλέσουμε άμεσα την κυβέρνηση να επανορθώσει σε σχέση με τις επίμαχες διατυπώσεις στα άρθρα 2 και 18 της Αμυντικής Συμφωνίας. Είτε να αλλάξουν είτε έστω να υπάρξει σαφής διευκρίνιση.

»Με ρηματική διακοίνωση από πλευράς της Γαλλίας σε σχέση με την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων σε θαλάσσιες οικονομικές ζώνες που ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο, στο βαθμό που αυτά βιαίως παραβιαστούν από τη Τουρκία. Και ταυτοχρόνως με ρητή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να εκθέσει τη χώρα σε ασύμμετρους κινδύνους με την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών σε εμπόλεμες περιοχές όπως το Σαχέλ».

«Σε αντίθετη περίπτωση», κατέληξε ο κ. Τσίπρας,  ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ «θα αναγκαστεί» να καταψηφίσει τη συμφωνία, «αφήνοντας την κυβέρνηση να αναλάβει μόνη της το βάρος της ευθύνης αυτών των δύο αρνητικών προβλέψεων για τα συμφέροντα της χώρας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...