550
Ο Αλέξης Τσίπρας στη Νίσυρο. Στην ομιλία που αποκάλεσε «μπούλη» τον Πάνο Καμμένο | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ ΓτΠ/Andrea Bonetti

Προεκλογικού ύφους ομιλία Τσίπρα από τη Νίσυρο

Protagon Team Protagon Team 13 Δεκεμβρίου 2016, 17:55
Ο Αλέξης Τσίπρας στη Νίσυρο. Στην ομιλία που αποκάλεσε «μπούλη» τον Πάνο Καμμένο
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ ΓτΠ/Andrea Bonetti

Προεκλογικού ύφους ομιλία Τσίπρα από τη Νίσυρο

Protagon Team Protagon Team 13 Δεκεμβρίου 2016, 17:55

Σε μια ομιλία που πολλοί έσπευσαν να χαρακτηρίσουν «προεκλογικού τύπου», από την ακριτική Νίσυρο, ο Αλέξης Τσίπρας έπλεξε το εγκώμιο του υπουργού Αμυνας και κυβερνητικού εταίρου, Πάνου Καμμένου, προανήγγειλε μέτρα ενίσχυσης των νησιών στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και των Μεταφορών και επιτέθηκε εμμέσως πλην σαφώς στους δανειστές. «Δεν θα ρωτήσουμε κανέναν για να δώσουμε το πλεόνασμα σε όσους έχουν ανάγκη», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιό του για όσους επέκριναν τις πρόσφατες παροχές του προς τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Στην αρχή της ομιλίας του ανακάλεσε από τη μνήμη του την πρώτη του επίσκεψη στη Νίσυρο, ως φοιτητής, ενώ περιέγραψε και την πρώτη του συνάντηση με τον κ. Καμμένο, για τον οποίο είχε, όπως είπε, την εικόνα του «μπούλη» αλλά σύντομα κατάλαβε πως ήταν ένας «εξαιρετικά οικείος πολιτικός».

188353
Ο Αλ. Τσίπρας στο βήμα. Ο Πάνος Καμμένος γελά, όταν τον ακούει να ανακαλεί στη μνήμη του τη γνωριμία τους (ΓτΠ/Andrea Bonetti)

Δήλωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να τηρήσει το πρόγραμμα για το οποίο έχει δεσμευτεί μέχρι κεραίας, τονίζοντας παράλληλα πως θα επιμείνει για κάποιες υπερβάσεις που βοηθούν όσους έχουν ανάγκη. «Δεν πρόκειται να υποστείλουμε τη σημαία της στήριξης των κοινωνικά αδύναμων», σημείωσε, αν και επανέλαβε τη δέσμευση της Ελλάδας να τηρήσει το πρόγραμμα και τη συμφωνία με τους εταίρους.

Ανακοίνωσε πως τα ακριτικά νησιά, από τη Σαμοθράκη ως το Καστελόριζο, εξαιρούνται από την αύξηση του ΦΠΑ λόγω της προσφυγικής κρίσης, χαρακτηρίζοντας «ανόητους τεχνοκράτες» εκείνους που μέχρι πρότινος «έφερναν συνεχώς προγράμματα που απέτυχαν». Με αυτόν τον τρόπο σχολίασε το άρθρο του Πολ Τόμσεν, για το οποίο υποστήριξε πως «το ΔΝΤ δεν ζητάει περισσότερη λιτότητα για την Ελλάδα»

Εξήγγειλε μέτρα στήριξης των νησιών, ιδίως στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και των Μεταφορών. «Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής (υπουργός Ναυτιλίας) εργάζεται με τους ομολόγους του για την διεκδίκηση αναπτυξιακού προγράμματος, το οποίο επιδιώκουμε να ενταχθεί στην ατζέντα της Μάλτας, στην επόμενη προεδρία», είπε ο Πρωθυπουργός.

«Πετύχαμε φέτος όλα τα σχολεία, σε όλα τα νησιά μας να έχουν δασκάλους και βιβλία, εξαιτίας της εξαιρετικής προεργασίας που είχε γίνει», σημείωσε εξαγγέλλοντας προσλήψεις εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες.

«Να μην υπάρχει κανένα κατοικημένο νησί στον τόπο μας χωρίς γιατρό», συνέχισε μιλώντας για 27 νέες μονάδες υγείας στα νησιά. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην ανασφάλεια των νησιωτών για ζητήματα υγείας, που έχουν να κάνουν με την μεταφορά ασθενών που χρήζουν τέτοιας ανάγκης και δήλωσε πως, σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ, πλωτά μέσα θα βοηθούν τέτοια περιστατικά στον επόμενο χρόνο. Εξήγγειλε ακόμα βάση αεροδιακομιδών στη Μυτιλήνη, όμοια με αυτή που τέθηκε πρόσφατα σε λειτουργία στην Κρήτη, και πως σύντομα θα λειτουργούν συστήματα αφαλάτωσης σε όλα τα άνυδρα νησιά.

«Στόχος μας είναι να αναπροσανατολίσουμε τον τουρισμό, να πάμε σε έναν τουρισμό που θα αφήνει οφέλη στην τοπική κοινωνία και θα συνδυάζεται με την τοπική ανάπτυξη και το περιβάλλον. Προωθούμε δράσεις επέκτασης, που θα δώσουν αειφόρο χαρακτήρα στο τουριστικό μας προϊόν και ξεκινάμε ένα τέτοιο πρόγραμμα προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ», πρόσθεσε.

Με οξύτατους χαρακτηρισμούς για τον κ. Τσίπρα σχολίασε τις ανακοινώσεις της Νισύρου, το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας: «Eνας απερχόμενος πρωθυπουργός, χωρίς καμία συναίσθηση της ευθύνης που έχει, χωρίς κανένα σχέδιο για τα μεγάλα προβλήματα των κατοίκων των νησιών, μετέβη στη Νίσυρο για προπαγάνδα. Κυρίως, όμως, για να εορτάσει την επέτειο της γνωριμίας του με τον κυβερνητικό του εταίρο, για τον οποίο μάθαμε τις νεανικές κριτικές του κ. Τσίπρα. Και εις άλλα ταξίδια με υγεία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...