502
Ο υπουργός Οικονομικών απαντά σε επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή, την Πέμπτη | Alexandros Michailidis / SOOC

Τσακαλώτος αδειάζει Τσίπρα: «Δεν προβλέπεται στη συμφωνία μη εφαρμογή των μέτρων»

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2017, 13:52
Ο υπουργός Οικονομικών απαντά σε επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή, την Πέμπτη
|Alexandros Michailidis / SOOC

Τσακαλώτος αδειάζει Τσίπρα: «Δεν προβλέπεται στη συμφωνία μη εφαρμογή των μέτρων»

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2017, 13:52

Τώρα που σιγά σιγά μαθαίνουμε τι ακριβώς περιλαμβάνουν τα μέτρα στα οποία συμφώνησαν η ελληνική κυβέρνηση με τους Θεσμούς, έφτασε η στιγμή να μάθουμε και πώς ακριβώς συνδέεται αυτή η συμφωνία με το μόνο θετικό που προκύπτει από αυτόν τον «συμβιβασμό» όπως τον χαρακτηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας, δηλαδή την ελάφρυνση του χρέους.

Μας το ξεκαθάρισε ο άνθρωπος που έβαλε την υπογραφή του στη συμφωνία. Το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα και τα αντίμετρα της συμφωνίας δεν θα περιλαμβάνει καμία ρήτρα αίρεσης, που θα επιτρέπει στην Ελλάδα να μην εφαρμόσει τις μειώσεις σε συντάξεις και στο αφορολόγητο σε περίπτωση που οι εταίροι δεν προχωρήσουν στην ελάφρυνση το χρέος, είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βουλή την Πέμπτη.

Κάπως έτσι ο ίδιος «άδειασε» τόσο τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που είχαν ζητήσει σχετική πρόβλεψη στο πολυνομοσχέδιο, όσο και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό που είχε υποστηρίξει ότι σε περίπτωση που δεν διασφαλιστεί η ελάφρυνση του χρέους η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να μην εφαρμόσει τα δημοσιονομικά μέτρα, ακόμα κι αν έχουν αυτά νομοθετηθεί.

Η αποκάλυψη του υπουργού ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια ρήτρα που να παραχωρεί αυτό το δικαίωμα στην κυβέρνηση προκάλεσε αρκετά σχόλια ανάμεσα στα στελέχη της κυβέρνησης.

Το πιθανότερο είναι ότι σταδιακά θα αραιώσουν οι δηλώσεις μέχρι να τεθεί προς ψήφιση το νομοσχέδιο στη Βουλή. Αυτό θα συμβεί σύντομα, όπως τόνισε ο κ. Τσακαλώτος, «θα έχει ψηφιστεί ως το ερχόμενη Πέμπτη». Και για πρώτη φορά εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι συζητήσεις για το χρέος μπορεί να συνεχιστούν έως και τον Ιούνιο.

«Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το Ελληνικό»

Φαίνεται ότι το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Οικονομικών ξύπνησε με μία διάθεση ειλικρίνειας. Γιατί λίγες ώρες πριν αποσυνδέσει την εφαρμογή των μέτρων από την ελάφρυνση του χρέους ο κ. Τσακαλώτος έκανε άλλη μία αποκάλυψη -η οποία βέβαια δεν σόκαρε πολλούς- σχετικά με την επένδυση στο Ελληνικό.

Παραδέχθηκε ότι -εννέα μήνες αφού ψηφίστηκε στη βουλή το νομοσχέδιο για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, στις 21 Σεπτεμβρίου του 2016-  η κυβέρνηση δεν έχει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την παράδοση της έκτασης στον επενδυτή.

Σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, σχετικά με τις «τρικλοποδιές» που βάζουν κατά διαστήματα υπουργοί στην έναρξη της επένδυσης του Ελληνικού με αποτέλεσμα να καθυστερούν οι διαδικασίες, ο κ. Τσακαλώτος σχολίασε: «Αυστηρό χρονοδιάγραμμα όταν κάποια πράγματα βρίσκονται εκτός του ελέγχου της κυβέρνησης δεν μπορεί να υπάρξει».

Σε μία απόπειρα να αποποιηθεί των όποιων ευθυνών στην καθυστέρηση, ο υπουργός έκανε λόγο για «ανεξάρτητες Αρχές που καθυστερούν (σ.σ. το Δασαρχείο και οι αρχαιολογικές υπηρεσίες) – μπορεί για καλούς λόγους» με αποτέλεσμα να μην μπορεί να υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα.

Βέβαια ξεκαθάρισε ότι «γίνονται πολλά πράγματα και προχωράει το έργο». Και απαντώντας στο ερώτημα του κ. Κωνσταντινόπουλου «γιατί το Δασαρχείο θέλει 8 μήνες για να εκφράσει άποψη αν ενώ το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έχει εκδώσει απόφαση σύμφωνα με την οποία δεν υπήρχε δάσος», ο κ. Τσακαλώτος απάντησε: «Στο αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται η οριστική επίλυση του ζητήματος».

Υπογράμμισε ότι υπάρχει «δέσμευση» της κυβέρνησης για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και ότι «προσπαθούμε να βρούμε τις καλύτερες λύσεις μερικές είναι στο χέρι μας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...