452
Ο Σαγκίβ Χεχεσκέλ έχει μόλις σκοράρει και δείχνει στην κάμερα το μήνυμα «100 ημέρες, 7/10», που έγραψε στον επίδεσμό του | Twitter

Τουρκία: Συνέλαβαν ισραηλινό ποδοσφαιριστή για μήνυμα υπέρ των ομήρων

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2024, 10:13
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 15/1/2024 12:10
Ο Σαγκίβ Χεχεσκέλ έχει μόλις σκοράρει και δείχνει στην κάμερα το μήνυμα «100 ημέρες, 7/10», που έγραψε στον επίδεσμό του
|Twitter

Τουρκία: Συνέλαβαν ισραηλινό ποδοσφαιριστή για μήνυμα υπέρ των ομήρων

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2024, 10:13
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 15/1/2024 12:10

Με την κατηγορία της «δημόσιας υποκίνησης του κοινού σε μίσος και διχόνοια» συνελήφθη ισραηλινός ποδοσφαιριστής στην Τουρκία, επειδή κατά τη διάρκεια αγώνα της τουρκικής Σούπερ Λιγκ έδειξε μήνυμα για τις 100 ημέρες από την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ και την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

Συγκεκριμένα, ο 28χρονος ισραηλινός παίκτης της ομάδας της Αντάλιασπορ, Σαγκίβ Γεχεζκέλ, μετά το γκολ που έβαλε κατά της Τράπζονσπορ, έδειξε στις κάμερες μήνυμα γραμμένο με μαρκαδόρο στον επίδεσμο του χεριού του, το οποίο έφερε το άστρο του Δαυίδ και έγραφε στα αγγλικά «100 ημέρες, 7/10», την ημέρα δηλαδή που παλαιστίνιοι τρομοκράτες εισέβαλαν σε ισραηλινό έδαφος, δολοφόνησαν τουλάχιστον 1.100 ανθρώπους, βίασαν άγνωστο αριθμό γυναικών και απήγαγαν 240 άτομα.

Με ανάρτησή του, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας, Γιλμάζ Τουντς, γνωστοποίησε ότι ασκήθηκε δίωξη από την εισαγγελία της Αττάλειας κατά του Γεχεζκέλ με την κατηγορία της «δημόσιας υποκίνησης του κοινού σε μίσος και διχόνοια» και στη συνέχεια έγινε γνωστό ότι ο ισραηλινός παίκτης συνελήφθη.

Το μήνυμα του ποδοσφαιριστή σε κοντινό πλάνο – Twitter

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, o πρόεδρος της Αντάλιασπορ, Σινάν Μπόζτεπε, δήλωσε: «Είδα τη φωτογραφία. Οι εθνικές μας αξίες είναι πάνω απ’ όλα. Δεν έχει σημασία πόσα μας φέρνει ο ποδοσφαιριστής. Θα ακούσουμε την απολογία του και πιθανότατα θα τον θέσουμε εκτός ομάδας. Μετά την απολογία του, θα λύσουμε το συμβόλαιό του και θα χωρίσουν οι δρόμοι του με την ομάδα. Οι εθνικές μας αξίες είναι πιο σημαντικές από οτιδήποτε άλλο».

Σύμφωνα με το ίδιο δίκτυο, ο Γεχεζκέλ δήλωσε κατά τη διάρκεια της ανάκρισης: «Δεν έκανα κάτι για να προκαλέσει οποιονδήποτε. Δεν είμαι υπέρ του πολέμου. Υπάρχουν Ισραηλινοί που κρατούνται όμηροι στην Γάζα».

Τη Δευτέρα, ο ποδοσφαιριστής αφέθηκε ελεύθερος μέχρι να οριστεί δικάσιμος. Λίγο αργότερα, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι στέλνει αεροσκάφος στην Τουρκία για να τον παραλάβει και να τον φέρει την ίδια ημέρα πίσω στην πατρίδα του.

Ο Ναφτάλι Μπένετ, πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, έγραψε στο Twitter: «Καλωσήλθατε στο “Εξπρές του Μεσονυκτίου” (αναφερόμενος στην διάσημη ομώνυμη ταινία του Αλαν Πάρκερ). Αυτή είναι η Τουρκία του 2024. Ντροπή στην τουρκική κυβέρνηση».

Ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας κατηγόρησε την Τουρκία ότι λειτουργεί ως «ντε φάκτο εκτελεστικός βραχίονας της Χαμάς».

Σε ανάρτησή του, ο Γιόαβ Γκάλαντ υπενθύμισε στην Τουρκία την ταχεία συνδρομή του Ισραήλ μετά τον καταστροφικό σεισμό του περασμένου έτους, «που έσωσε τουρκικές ζωές» και χαρακτήρισε την μεταχείριση του Σαγκίβ Γεχεζκέλ «σκανδαλώδη εκδήλωση υποκρισίας και αγνωμοσύνης».

Στο στόχαστρο των τουρκικών αρχών βρίσκεται όμως και δεύτερος ισραηλινός ποδοσφαιριστής, ο Εντεν Καρζέφ, για ανάρτησή του στο Instagram φωτογραφίας ενός πανό με σύνθημα στα αγγλικά «100 – Φέρτε τους πίσω ΤΩΡΑ», αναφερόμενος στους ομήρους στην Γάζα.

Η ποδοσφαιρική ομάδα Basaksehir, γνωστή για την σχέση της με την τουρκική προεδρία, ανακοίνωσε την έναρξη πειθαρχικής έρευνας κατά του ποδοσφαιριστή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...