219
Μπλε χάντρες και μάτια σε τουρκικό κατάστημα | Wikipedia

Τουρκία: Φετφάς κατά των φυλαχτών για το «κακό μάτι»

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2021, 16:15
Μπλε χάντρες και μάτια σε τουρκικό κατάστημα
|Wikipedia

Τουρκία: Φετφάς κατά των φυλαχτών για το «κακό μάτι»

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2021, 16:15

Φετφά για το… μάτι εξέδωσε η θρησκευτική αρχή της Τουρκίας, με τον οποίο απαγόρευσε στους πιστούς μουσουλμάνους να χρησιμοποιούν τις γυάλινες χάντρες και τα φυλαχτά του είδους.

Οπως αναφέρουν οι Times, η αρχή που διοικεί τα τεμένη και τους ιμάμηδες παραδέχεται στο κείμενο ότι καταρχάς το μάτιασμα υπάρχει: «Η θρησκεία αποδέχεται ότι κάποιοι άνθρωποι μπορούν να δημιουργήσουν αρνητική ατμόσφαιρα με το βλέμμα τους», αναφέρεται στο νέο βιβλίο των φετφά, των θρησκευτικών διδακτικών ερμηνειών που απευθύνονται στους πιστούς και αφορούν την υγεία και την ιατρική.

Ομως, συνεχίζει, ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί το κακό πνεύμα που το προκαλεί, είναι αυτός που χρησιμοποίησε ο Μωάμεθ σε ένα απόσπασμα από το Κοράνι: με συγκεκριμένες προσευχές.

Στο νέο βιβλίο των φετφά, αναφέρεται ότι δεν επιτρέπεται η χρήση φυλακτών, καθώς μόνο ο Αλλάχ μπορεί να φέρει καλή τύχη.

Το «μάτι», ή ναζάρ στα τουρκικά, είναι πιο παλιό από το Ισλάμ και συναντάται σε πολλούς πολιτισμούς σε όλη την υφήλιο από τα αρχαία χρόνια.

Η Τουρκία, παρότι ανήκει στο σουνιτικό φάσμα, είχε διαχωρίσει το δρόμο της από το Ισλάμ από την ίδρυσή της, όταν ο Μουσταφά Κεμάλ απαγόρευσε τη μαντίλα για τις γυναίκες και το φέσι για τους άνδρες, ενώ σιωπηρά επέτρεψε το εμπόριο και τη χρήση αλκοόλ. Η πορεία αυτή ανακόπηκε και σταδιακά αντιστράφηκε έπειτα από τα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας από τον Ερντογάν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...