372
Η χειρόγραφη απάντηση στα χέρια του Ντόναλντ Τραμπ | EPA

Το «θυμωμένο» χειρόγραφο του Τραμπ και η κατάθεση που καίει τον αμερικανό πρόεδρο

Protagon Team Protagon Team 21 Νοεμβρίου 2019, 12:14
Η χειρόγραφη απάντηση στα χέρια του Ντόναλντ Τραμπ
|EPA

Το «θυμωμένο» χειρόγραφο του Τραμπ και η κατάθεση που καίει τον αμερικανό πρόεδρο

Protagon Team Protagon Team 21 Νοεμβρίου 2019, 12:14

«Φωτιά» έχει πάρει το Ιντερνετ μετά τη φωτογραφία που τράβηξε ένας φωτορεπόρτερ από τις χειρόγραφες σημειώσεις που κρατά στα χέρια του ο Ντόναλντ Τραμπ.

Με γραφικό χαρακτήρα που θυμίζει τα γράμματα μαθητή του δημοτικού, ο Τραμπ θυμίζει στον εαυτό του τι να πει στους δημοσιογράφους για την άκρως ενοχοποιητική σε βάρος του αμερικανού προέδρου κατάθεση στο Κογκρέσο του Γκόρντον Σόντλαντ, πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ενωση: «Δεν θέλω τίποτα, δεν θέλω τίποτα, δεν θέλω δούναι και λαβείν. Πες στον Ζελένσκι να κάνει το σωστό. Αυτή είναι η τελευταία λέξη από τον πρόεδρο των ΗΠΑ». Και όλα αυτά με μεγάλα κεφαλαία γράμματα, που υπογραμμίζουν τον θυμό του για το «κυνήγι των μαγισσών», όπως αναφέρεται ο ίδιος στη διαδικασία παραπομπής του.

Ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι αυτά ήταν τα λόγια που είπε στον πρεσβευτή, τον οποίο ο ίδιος επέλεξε, όταν συζητούσαν για το θέμα της Ουκρανίας.

Ο πρεσβευτής όμως, και μέχρι πρότινος σύμμαχος του Τραμπ, είχε αντίθετη άποψη και την εξέθεσε στην ανακριτική επιτροπή του Κογκρέσου και μπροστά σε εκατομμύρια τηλεθεατές, εκθέτοντας ανεπανόρθωτα -ίσως- το αφεντικό του.

Ο Σόντλαντ είπε ότι όλα έγιναν με εντολές του προέδρου, ο οποίος ξεκαθάρισε στον Βολόντιμιρ Ζελένκσι, τον πρόεδρο της Ουκρανίας, ότι δεν πρόκειται να δώσει τα 400 εκατ. δολάρια για αμυντική βοήθεια στη χώρα του, αν δεν διενεργήσει έρευνα για τον γιο του Τζο Μπάιντεν.

«Υπήρχε δούναι και λαβείν; Η απάντηση είναι “ναι”», είπε εμφατικά ο Σόντλαντ μπροστά στις κάμερες, ενοχοποιώντας τον Τραμπ.

Ο Γκόρντον Σόντλαντ μπροστά στα φλας των φωτορεπόρτερ και στα μέλη της ανακριτικής επιτροπής – Reuters

Αναλυτές θεωρούν ότι αυτή ήταν η καθοριστική μαρτυρία που αποδεικνύει την ενοχή του Τραμπ και θα είναι ο μοχλός για το επόμενο βήμα στη διαδικασία καθαίρεσης του αμερικανού προέδρου

Οπως γράφουν οι Times, ο Δημοκρατικός πρόεδρος της επιτροπής, Ανταμ Σκιφ, δήλωσε μετά την κατάθεση του πρεσβευτή: «Είναι μια πολύ σημαντική στιγμή στην πορεία αυτής της έρευνας. Ο πρόεδρος ζήτησε πολιτικές χάρες για την επανεκλογή του και χρησιμοποίησε ως αντάλλαγμα τα 400 εκατ. δολάρια. Η σημερινή μαρτυρία είναι η πιο σημαντική μέχρι σήμερα. Πηγαίνει κατευθείαν στην καρδιά του ζητήματος της δωροδοκίας καθώς και άλλων εγκλημάτων».

Ο Ανταμ Σκιφ κάνει ερωτήσεις στον Γκόρντον Σόντλαντ

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...