547
Ο Τραμπ σε συνέντευξη Τύπου το 2018, καταφερόμενος εναντίον του Τζιμ Ακόστα του CNN | Reuters

Διευθυντής των New York Times: Ο Τραμπ θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των δημοσιογράφων μας

Protagon Team Protagon Team 18 Νοεμβρίου 2019, 20:20
Ο Τραμπ σε συνέντευξη Τύπου το 2018, καταφερόμενος εναντίον του Τζιμ Ακόστα του CNN
|Reuters

Διευθυντής των New York Times: Ο Τραμπ θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των δημοσιογράφων μας

Protagon Team Protagon Team 18 Νοεμβρίου 2019, 20:20

Ο Ντόναλντ Τραμπ θέτει τη ζωή των δημοσιογράφων σε κίνδυνο εξαπολύοντας προσωπικές επιθέσεις και χαρακτηρίζοντάς τους «εχθρούς του λαού», δήλωσε ο διευθυντής των «New York Times».

Όπως αναφέρει ο Guardian, ο Ντιν Μπάκετ μίλησε για προσωπικές επιθέσεις εις βάρος δημοσιογράφων, οι οποίες όχι μόνο είναι φρικτές, αλλά κυρίως εγκυμονούν σοβαρές συνέπειες για το μέλλον της δημοσιογραφίας εν γένει.

Ο Μπάκετ, ο οποίος διευθύνει την εφημερίδα σε μία από τις πιο ταραχώδεις περιόδους της ιστορίας της, αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην περίπτωση της πολιτικής συντάκτριας Μάγκι Χάμπερμαν, καταγγέλλοντας ότι οι ονομαστικές επιθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ εις βάρος της, αλλά και εις βάρος άλλων δημοσιογράφων θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο.

«Πιστεύω ότι όταν μιλάει ονομαστικά για δημοσιογράφους, όταν τους κατηγορεί ότι είναι αντιαμερικανοί και εχθροί του λαού, πολύ δε περισσότερο διότι αυτή η φράση έχει μία μεγάλη ιστορία, πρόκειται για άθλια επίθεση στον Τύπο», τόνισε ο Μπάκετ σε συνέντευξή του στην «Guardian».

Ο Ντιν Μπάκετ

Η «δύσκολη» σχέση των New York Times με τον Τραμπ έχει καθορίσει τη τετραετή θητεία του Μπάκετ στην εφημερίδα (ανέλαβε στις αρχές του 2016), η οποία έχει κατηγορηθεί συνάμα ότι αποφεύγει να χαρακτηρίσει τον αμερικανό πρόεδρο ρατσιστή ή σεξιστή.

Επ’ αυτού, ο Μπάκετ, ο πρώτος αφροαμερικανός διευθυντής της, επιμένει ότι η εφημερίδα «δεν είναι σε θέση να γνωρίζει εάν ο πρόεδρος προβαίνει σε τέτοιου είδους σχόλια επειδή είναι ρατσιστής», γι’ αυτό και είναι απρόθυμος να επιτρέψει στους δημοσιογράφους του να αποδίδουν αξιολογικές κρίσεις χαρακτήρα για τον πρόεδρο.

Το σωστό, κατά την γνώμη του, είναι οι ρεπόρτερ να κάνουν τις περιγραφές και την κάλυψη των γεγονότων όπως πρέπει «και στη συνέχεια ο αναγνώστης να κρίνει από μόνος του αν ο πρόεδρος Τραμπ και ο κάθε Τραμπ ειναι ρατσιστής ή όχι», προσθέτει με νόημα ο 63χρονος δημοσιογράφος.

Η δουλειά του διευθυντή, σημειώνει ο Μπάκετ, είναι να καλύπτει τα γεγονότα «με τεράστια περιέργεια», και όχι να λειτουργεί ως αντιπολίτευση στην κυβέρνηση του Τραμπ – παρά τις επίμονες φωνές αρκετών αναγνωστών και τις πιέσεις μερίδας των δημοσιογράφων του για πιο άμεση κριτική απέναντι στον αμερικανό πρόεδρο.

H περίπτωση του Τζιμ Ακόστα

Μια από τις περιστάσεις που ο Τραμπ εκτέθηκε ανεπανόρθωτα απέναντι σε ρεπόρτερ που προσπάθησαν να τον «στριμώξουν» με τις ερωτήσεις τους συνέβη πριν έναν ακριβώς χρόνο, όταν κατά την διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στο Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος απαγόρευσε και στη συνέχεια πέταξε από την αίθουσα έναν δημοσιογράφο του δικτύου CNN.

Ο Τζιμ Ακόστα επέμενε να απευθύνει ερώτημα στον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, με εκείνον να του κουνά το δάχτυλο αρνητικά, να του λέει να σιωπήσει, ενώ κατηγόρησε το δίκτυο για δημοσίευση ψευδών ειδήσεων.

Αυτή ήταν η μεταξύ τους στιχομυθία, όπως τη δημοσίευσε στο Twitter η δημοσιογράφος του CNN, Ελίζαμπεθ Λάντερς:

Τραμπ: Οχι εσύ
Ακόστα: Μπορείτε να μας δώσετε μία ευκαιρία;
Τραμπ: Ο οργανισμός σας είναι απαίσιος
Ακόστα: Κάνετε επίθεση στον δημοσιογραφικό οργανισμό μας, μπορείτε να μας δώσετε την ευκαιρία να κάνουμε μία ερώτηση κύριε; Κύριε, μπορείτε…
Τραμπ: Σιωπή
Ακόστα: Κύριε εκλεγμένε πρόεδρε, μπορείτε να πείτε…
Τραμπ: Μην είστε αγενής
Ακόστα: Μπορείτε να μας δώσετε μία ερώτηση από τη στιγμή που μας επιτίθεστε; Μπορείτε να μας δώσετε μία ερώτηση;
Τραμπ: Μην είστε αγενής. Οχι, δεν θα σας δώσω ερώτηση. Δεν πρόκειται να σας δώσω ερώτηση
Ακόστα: Μπορείτε να δηλώσετε…
Τραμπ: Είστε ψευδείς ειδήσεις. Προχωρήστε.

Η δημοσιογραφική διαπίστευση στη συνέχεια αφαιρέθηκε από τον Ακόστα, ο οποίος την έλαβε πίσω  μετά από μερικές εβδομάδες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...