584
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου τη Δευτέρα | George Vitsaras / SOOC

Το Σάββατο η πλακέτα για τους νεκρούς της Marfin – Κάλεσμα Μητσοτάκη σε όλα τα κόμματα

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2020, 10:33
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 06/05/2020, 15:30
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου τη Δευτέρα
|George Vitsaras / SOOC

Το Σάββατο η πλακέτα για τους νεκρούς της Marfin – Κάλεσμα Μητσοτάκη σε όλα τα κόμματα

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2020, 10:33
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 06/05/2020, 15:30

Αυτό το Σάββατο 9 Μαΐου, στις 12:00, θα γίνει η αποκάλυψη της πλακέτας στη μνήμη των τριών νεκρών της Marfin, δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην τελετή θα είναι παρούσα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης σε tweet την Τετάρτη. Ισως να μην είναι τυχαίο ότι η κυρία Σακελλαροπούλου έκανε μια εξόχως πολιτική δήλωση για τη μαύρη επέτειο του εμπρησμού της Marfin (εδώ), σε μια πρώτη αναφορά στο θέμα από την Προεδρία της Δημοκρατίας –ο προκάτοχός της είχε μείνει περίεργα σιωπηλός στα πέντε χρόνια της θητείας του.

Ο Πρωθυπουργός κάλεσε μάλιστα τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων να παρευρεθούν στην τελετή. «Ας αφήσουμε πίσω την εποχή του διχασμού και της βίας με μία συμβολική αλλά αυτονόητη πράξη ενότητας», έγραψε.

Μετά το κάλεσμα του κ. Μητσοτάκη, το βασικό ερώτημα ήταν τι θα έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα το οποίο τα τελευταία χρόνια είχε μια ιδιαίτερη προσέγγιση απέναντι στις μολότοφ και τις άλλες «δράσεις» των διαφόρων «αγανακτισμένων». Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του τέως βουλευτή Γιώργου Κυρίτση («Δεν θυμάμαι να έχει σκοτωθεί κάποιος από μολότοφ», εδώ) αλλά και μια φράση που αποδίδεται στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα (εδώ).

Τελικά, ύστερα από ώρες, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία έγινε λόγος για «επικοινωνιακές σκοπιμότητες», για «πολιτική εκμετάλλευση» και «συκοφάντηση των κοινωνικών αγώνων». Σε αυτήν τονίστηκε πως η Κουμουνδούρου «θα αποτίσει φόρο τιμής με την κατάθεση στεφάνου στο σημείο που θα στηθεί η πλακέτα μνήμης στις 9.30 το πρωί του Σαββάτου».

Με αυτόν τον τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ θα προλάβει και το ΚΚΕ που είχε… προλάβει να ανακοινώσει ότι θα τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων της Marfin μόνο του. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει στεφάνι στις 9.30 π.μ., το ΚΚΕ στις 10.30 π.μ….

«Το ΚΚΕ τιμά τη μνήμη των θυμάτων και θα καταθέσει στεφάνι εκεί που θα στηθεί η πλακέτα μνήμης στις 10.30πμ, στις 9 Μαΐου 2020. Νωρίτερα στις 10 το πρωί θα τιμήσει την 75η επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, όπως έχει ανακοινωθεί ήδη, καταθέτοντας στεφάνι στο μνημείο του Σοβιετικού Στρατιώτη στην Καλλιθέα», ανέφερε ο Περισσός. Στην ίδια ανακοίνωση το ΚΚΕ σημείωσε πως «οι ευθύνες όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων είναι τεράστιες. Δέκα χρόνια τώρα (κι ενώ μεσολάβησαν κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ξανά ΝΔ) οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί του αποτρόπαιου εγκλήματος στο κατάστημα της MARFIN, παραμένουν στο σκοτάδι, ενώ οι ευθύνες της τράπεζας στην ουσία έμειναν στο απυρόβλητο».

Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι απορίας άξιον γιατί τα δύο κόμματα δεν έσπευσαν να καταθέσουν στεφάνι την ημέρα της επετείου του εμπρησμού της Marfin, δηλαδή στις 5 Μαΐου, και περίμεναν το Σάββατο, 9 Μαΐου… Υποκρισία; Ισως. Αλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ διάβασε στην τελετή μνήμης των θυμάτων της Marfin «συκοφάντηση των κοινωνικών αγώνων»…

Γεννηματά: «Θα είμαι το Σάββατο στην Μαρφίν»

Από το Κίνημα Αλλαγής πάντως διεμήνυσαν ότι η Φώφη Γεννηματά θα είναι παρούσα στην τελετή και το απογευμα της Τετάρτης ήρθε και η επίσημη απάντηση με δήλωση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ.

«Θα είμαι το Σάββατο στην Μαρφίν. Η πλακέτα μνήμης είναι το ελάχιστο χρέος στη μνήμη των αδικοχαμένων συνανθρώπων. Δεν αρκεί όμως. Εκείνο που μετράει είναι η ειλικρινής στάση όλων μας απέναντι στη βία. Και κυρίως η δέσμευση να εξιχνιαστεί το έγκλημα και να τιμωρηθούν οι δράστες», ανέφερε στη δήλωσή της η κυρία Γεννηματά.

Χθες Τρίτη, κατά τη συζήτηση στη Βουλή, ο Πρωθυπουργός είχε προαναγγείλει την τοποθέτηση της πλακέτας στη μνήμη των τριών εργαζομένων, της Αγγελικής Παπαθανασοπούλου, που ήταν έγκυος, του Επαμεινώνδα Τσάκαλη και της Παρασκευής Ζούλια, που έχασαν τη ζωή τους στις 5 Μαΐου 2010.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...