646
Η Πόλη του Φωτός ενδέχεται να γίνει Πόλη του... Νερού | Reuters/Charles Platiau

Το Παρίσι ετοιμάζεται για τεράστιες πλημμύρες

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2016, 15:08
Η Πόλη του Φωτός ενδέχεται να γίνει Πόλη του... Νερού
|Reuters/Charles Platiau

Το Παρίσι ετοιμάζεται για τεράστιες πλημμύρες

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2016, 15:08

Αυτές που θα δείτε παρακάτω δεν είναι εικόνες από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Θα μπορούσαν, βέβαια, αλλά είναι κάτι πολύ περισσότερο. Είναι περιστατικά που έχουν συμβεί, είναι εικόνες που έχει ξαναδεί η ανθρωπότητα και που –απ’ ότι φαίνεται- θα ξαναδεί, σχετικά σύντομα. Για αυτό και στο Παρίσι ετοιμάζονται να τις αντιμετωπίσουν με τον όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο.

Η Πόλη του Φωτός θέλει να είναι έτοιμη, όσο αυτό είναι εφικτό, για το χειρότερο σενάριο. Σύμφωνα με τις προβολές των μετεωρολόγων και των αναλυτών διαχείρισης κινδύνων ένα σενάριο προβλέπει ότι μία καταστροφική πλημμύρα πλήττει τη γαλλική πρωτεύουσα και να αφήνει τους πάντες με την απορία εάν αυτό που ζουν συμβαίνει στ’ αλήθεια ή εάν είναι βιβλικό διήγημα.

Οι γαλλικές Αρχές ετοιμάζονται για μία άσκηση που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ. Ετοιμάζονται να τεστάρουν τα αντανακλαστικά τους, τις αντιδράσεις του κρατικού μηχανισμού, σε περίπτωση που οι δρόμοι πλημμυρίσουν με τον τρόπο που πλημμύρισαν το 1910. Τότε, πριν από περισσότερα από 100 χρόνια, η στάθμη του Σηκουάνα είχε ανέβει περισσότερο από οχτώ μέτρα από το σύνηθες επίπεδό της. Είχαν προηγηθεί εκτεταμένες βροχοπτώσεις, οι οποίες όλο το προηγούμενο διάστημα έπλητταν τη γαλλική πρωτεύουσα. Για μία ολόκληρη εβδομάδα, όλοι οι δρόμοι ήταν πλημμυρισμένοι, με αποτέλεσμα ο κόσμος να χρειάζεται να μετακινείται με βάρκες. Το ίδιο και μέσα στις σήραγγες του μετρό.

Πλέον, οι Αρχές θα τεστάρουν τις αντοχές τους για δύο εβδομάδες. Η άσκηση θα διαρκέσει 15 μέρες και είναι κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ. «Αυτή είναι η πρώτη φορά που μία άσκηση αυτής της έκτασης και αυτής της κλίμακας λαμβάνει χώρα σε μία τόσο μεγάλη γεωγραφική περιοχή», δήλωσε στη The Local ο Ζαν-Πολ Κιλ, γενικός γραμματέας της Πολιτικής Προστασίας του Παρισιού. Μάλιστα, ο ίδιος επιμένει πως μία τέτοια κίνηση δεν είναι χάσιμο χρόνου, αφού αργά ή γρήγορα κάτι τέτοιο θα συμβεί: «Μπορεί να είναι σε πέντε, μπορεί να είναι σε 10 ή ακόμη και σε 20 χρόνια, αλλά σίγουρα θα γίνει».

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης Historical Pics 📷 (@historicalpix) στις


Η άσκηση έχει την κωδική ονομασία Sequena 2016 και με βάση τους επιστήμονες η πιθανότητα να χρειαστεί να εφαρμοστεί και σε πραγματικές συνθήκες είναι μόλις 1 στις 100.

Παρόλα αυτά; Τι πρόκειται να δουν τα μάτια μας εάν όντως συμβεί αυτό το 1%; Δείτε το παρακάτω βίντεο και θα καταλάβετε.

Το Μουσείο του Λούβρου και ο Πύργος του Αϊφελ θα περιτριγυριστούν από νερά σε τέτοιο βαθμό που οι βάσεις τους θα βρίσκονται εξ ολοκλήρου μέσα σε υδάτινο περιβάλλον. Κι όσοι τουρίστες κάθονται στην περίφημη πυραμίδα της πλατείας του μουσείου θα δουν το νερό να τους φτάνει σχεδόν μέχρι τη μέση, σχεδόν στο ένα μέτρο.

Λίγα λόγια για την άσκηση

Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, το κόστος από μία τέτοια ενδεχόμενη καταστροφή θα ξεπεράσει τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ σε υλικές ζημιές. Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός προβλέπει τη μετακίνηση έργων τέχνης από μουσεία και γκαλερί σε μέρη όπου δεν θα απειληθούν από το νερό, τη σήμανση συναγερμού από τις ειδικές σειρήνες που βρίσκονται τοποθετημένες σε διάφορα κτίρια σε όλη την πόλη, αλλά και το κλείσιμο των σταθμών του μετρό. Σχεδόν 90 δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς συμμετέχουν στην άσκηση, προφανώς με τη συμμετοχή Αστυνομίας, Πυροσβεστικής, Στρατού και όλων των νοσοκομείων της γαλλικής πρωτεύουσας.

Τώρα τι να ευχηθούμε; Αφενός την επιτυχή ολοκλήρωση της άσκησης, αφετέρου να μη χρειαστεί ποτέ να πληγεί το σχεδόν ένα εκατομμύριο κόσμου που αναμένεται να πληγεί σε μία τέτοια περίπτωση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...