821
Τζιχαντιστές με σύμβολα του Ισλαμικού Κράτους στη Μοζαμβίκη | Tore Hamming/ Taken from Islamic State media

Το ISIS κατέλαβε την πόλη Πάλμα στη βόρεια Μοζαμβίκη!

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2021, 17:43
Τζιχαντιστές με σύμβολα του Ισλαμικού Κράτους στη Μοζαμβίκη
|Tore Hamming/ Taken from Islamic State media

Το ISIS κατέλαβε την πόλη Πάλμα στη βόρεια Μοζαμβίκη!

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2021, 17:43

Μία ακόμα απόδειξη ότι το Ισλαμικό Κράτος όχι μόνο δεν έχει ηττηθεί αλλά έχει θέσει γερές βάσεις στην αφρικανική ήπειρο, είναι η επίθεση και κατάληψη της Πάλμα στη βόρεια Μοζαμβίκη, το Σαββατοκύριακο

Χιλιάδες κάτοικοι έφυγαν για να γλυτώσουν από τους τζιχαντιστές που κατέλαβαν ένα από τα λιμάνια της χώρας, που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Αφρικής.

Το Ισλαμικό Κράτος ανακοίνωσε ότι ελέγχει την πόλη που απέχει μόλις 10 χιλιόμετρα από ένα μεγάλο έργο εξόρυξης φυσικού αερίου, αξίας πολλών δισ. ευρώ, της γαλλικής εταιρείας Total.

Σε ανακοίνωσή του σε προπαγανδιστική ιστοσελίδα, το ΙΚ ανέφερε ότι έβαλε στο στόχαστρο «στρατόπεδα» και κυβερνητικά κτίρια και ότι σκοτώθηκαν «δεκάδες στρατιώτες» αλλά και «χριστιανοί, μεταξύ των οποίων και πολίτες σταυροφορικών κρατών».

Η επίθεση

Η αιφνιδιαστική επίθεση της περασμένης Τετάρτης ξεκίνησε από τρία διαφορετικά σημεία της πόλης των 75.000 κατοίκων και φαίνεται ότι υποκινήθηκε από την άφιξη ενός πλοίου που μετέφερε τρόφιμα.

Το φορτίο του προοριζόταν κυρίως για τον ανεφοδιασμό των καταστημάτων της πόλης, αλλά και για να τραφούν όσοι είχαν εγκατασταθεί το τελευταίο διάστημα στην Πάλμα, αφού έφυγαν από τα χωριά τους για να γλιτώσουν από τη βία των τζιχαντιστών.

«Οι επιθέσεις ξεκίνησαν αμέσως μετά την άφιξη του μεγάλου πλοίου», είπε ένας άνδρας ο οποίος έφυγε με τα πόδια από την Πάλμα και κατέφυγε σε άλλη περιοχή, 180 χιλιόμετρα νοτιότερα. «Επιτέθηκαν στην πόλη και έφεραν φορτηγά για να ξεφορτώσουν τα τρόφιμα που μόλις είχαν φτάσει», εξήγησε.

Οι μάρτυρες είπαν ότι οι τζιχαντιστές έβαζαν φωτιές και σκότωναν ανθρώπους από την πρώτη στιγμή της επίθεσης. Κατόπιν πήγαν στις τράπεζες, για να τις λεηλατήσουν, καθώς και στα αστυνομικά τμήματα.

Πολλοί κάτοικοι, με τους οποίους επικοινώνησε μέσω μηνυμάτων το Γαλλικό Πρακτορείο, περιγράφουν μια εγκαταλειμμένη «πόλη-φάντασμα».

Στον δρόμο της «εξόδου», προς την πόλη Μουέντα, στο Οροπέδιο Μακόντε, στην ενδοχώρα, «πολλοί έπεφταν από την κούραση και δεν μπορούσαν πια να συνεχίσουν, ιδίως οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά».

Ανθρωπιστικές οργανώσεις και ο ΟΗΕ προσπαθούν να παρέχουν βοήθεια στους χιλιάδες εκτοπισμένους πολίτες, που άφησαν πίσω τους τα υπάρχοντά τους.

Τους τελευταίους μήνες, είχαν αυξηθεί οι επιθέσεις στην επαρχία της Μοζαμβίκης, όμως αυτή ήταν η πρώτη οργανωμένη επίθεση των ισλαμιστών εναντίον μίας πόλης.

«Σαν πολιορκημένο οχυρό»

Υπολογίζεται ότι 6.000-10.000 άνθρωποι βρίσκονταν κοντά ή μέσα στις εγκαταστάσεις εξόρυξης φυσικού αερίου της Total, σύμφωνα με μια πηγή που μετείχε στις επιχειρήσεις εκκένωσης.

Η καλά φρουρούμενη εγκατάσταση, έκτασης εκατοντάδων στρεμμάτων, θύμιζε «πολιορκημένο φρούριο», ανέφερε γάλλος ειδικός σε θέματα ασφαλείας.

Η Total, που ήλπιζε ότι θα ξανάρχιζε σύντομα τις εργασίες κατασκευής του έργου (ο στόχος ήταν να καταστεί λειτουργικό μέχρι το 2024), ανακοίνωσε ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες, τις διακόπτει. Το Σαββατοκύριακο ένα φεριμπότ μετέφερε 1.400 εργαζόμενους και πολίτες στην Πέμπα, την πρωτεύουσα της φτωχικής, μουσουλμανικής επαρχίας Κάμπο Ντελγκάντο, που απέχει περίπου 200 χιλιόμετρα νοτιότερα.

Πιρόγες και παραδοσιακά ιστιοφόρα, γεμάτα με πρόσφυγες, συνεχίζουν να καταφτάνουν στα παράλια, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Οι ένοπλες ομάδες που τρομοκρατούν αυτήν την περιοχή, στα σύνορα με την Τανζανία, εδώ και τρία χρόνια, αύξησαν τη δύναμή τους το τελευταίο έτος και πολλαπλασίασαν τις αιματηρές επιθέσεις.

Από τον Αύγουστο του 2020 ελέγχουν το στρατηγικής σημασίας λιμάνι Μοσιμπόα ντα Πράια και πλέον κατέχουν ένα μεγάλο μέρος των ακτών στη βόρεια Μοζαμβίκη.

Ο στρατός της Μοζαμβίκης ανακοίνωσε την Κυριακή ότι από την επίθεση στην Πάλμα σκοτώθηκαν δεκάδες άμαχοι, ενώ τουλάχιστον 100 παραμένουν αγνοούμενοι. Από την Παρασκευή έχουν χαθεί τα ίχνη περίπου 10 φορτηγών, που ήταν γεμάτα με πολίτες οι οποίοι είχαν καταφύγει σε ένα ξενοδοχείο.

Πρόσφυγες από την Πάλμα βρήκαν προσωρινό καταφύγιο στην πόλη Πέμπα EPA/LUIS MIGUEL FONSECA
Μεγάλη απειλή για τη Δύση

Οι τζιχαντιστές «παραμένουν απειλή», προειδοποίησε τη Δευτέρα αμερικανός ειδικός απεσταλμένος.

Η τρομοκρατική οργάνωση συνεχίζει να αποτελεί σημαντική απειλή για την ασφάλεια της Συρίας, του Ιράκ, της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, τόνισε ο Τζον Γκόντφρι, ο οποίος ασκεί χρέη ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ στον διεθνή συνασπισμό εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με τον Γκόντφρι, «μετά την ήττα του ΙΚ» και την κατάρρευση του «δήθεν χαλιφάτου» του το 2019, η οργάνωση έχει μεταφέρει το επίκεντρο της προσοχής της στη δράση των παρακλαδιών της και του δικτύου της.

Αυτό δείχνει η επίθεση στη Μοζαμβίκη, η οποία είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 55 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, συνέχισε ο ειδικός απεσταλμένος.

«Επιθέσεις όπως αυτές αποτελούν σαφή ένδειξη πως το ΙΚ συνεχίζει να επιδιώκει ενεργά να εξαπλώσει την κακόβουλη δραστηριότητά του σε νέα μέτωπα. Το να εξασφαλιστεί η διαρκής, παγκόσμια ήττα του ΙΚ θα απαιτήσει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι βραχίονες και τα δίκτυά του πέραν του Ιράκ και της Συρίας και εμείς ως συνασπισμός το αναγνωρίζουμε αυτό», πρόσθεσε.

Αρκετοί υπουργοί Εξωτερικών χωρών που συμμετέχουν στον διεθνή συνασπισμό κατά του ISIS, θα συμμετάσχουν την Τρίτη σε τηλεδιάσκεψη, με επικεφαλής τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν και τη Σοφί Βιλμές, αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου.

Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στις συνεχιζόμενες προσπάθειες του συνασπισμού στο Ιράκ και στη Συρία, ενώ θα τεθεί το θέμα της μεγεθυνόμενης απειλής που εγείρει η τρομοκρατική οργάνωση ειδικά στην Αφρική, ενώ θα εξεταστούν τρόποι που ο συνασπισμός μπορεί να συμβάλλει στις συλλογικές προσπάθειες για να ηττηθεί το ΙΚ σε διεθνές επίπεδο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...