656
O Τίμοθι -Τιμ- Γουεά πανηγυρίζει το γκολ που πέτυχε, για τις ΗΠΑ και όχι για την πατρίδα του πατέρα του | REUTERS/John Sibley

Το αμερικανικό γκολ που ζήλεψε ο πρόεδρος της Λιβερίας

Sportscaster Sportscaster 22 Νοεμβρίου 2022, 14:21
O Τίμοθι -Τιμ- Γουεά πανηγυρίζει το γκολ που πέτυχε, για τις ΗΠΑ και όχι για την πατρίδα του πατέρα του
|REUTERS/John Sibley

Το αμερικανικό γκολ που ζήλεψε ο πρόεδρος της Λιβερίας

Sportscaster Sportscaster 22 Νοεμβρίου 2022, 14:21

Ακόμη κι αν δεν γνώριζες το όνομά του, αυτή η φιγούρα, αυτή η ξαφνική επιτάχυνση, το περίτεχνο τελείωμα, κάτι σου θύμιζαν. Ο πρωτοεμφανιζόμενος σε Μουντιάλ 22χρονος εξτρέμ των ΗΠΑ με το νούμερο 21 στην πλάτη κινήθηκε αστραπιαία προς την περιοχή των Ουαλών τη σωστή στιγμή, λες και είχε δώσει ραντεβού με την μπάλα, την παρέλαβε από την υπέροχη πάσα του Κρίστιαν Πούλισικ, πρόλαβε την έξοδο του γκολκίπερ, Γουέιν Χένεσι, και με ένα άγγιγμα με το εξωτερικό του δεξιού του ποδιού την έστειλε στα δίχτυα. Ηταν το πρώτο γκολ των Αμερικανών σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου μετά το 2014.

Τον λένε Τιμ (Τίμοθι) Γουεά, και είναι γιος του Ζορζ Γουεά, του κορυφαίου αφρικανού ποδοσφαιριστή όλων των εποχών, που μεσουράνησε στα ευρωπαϊκά γήπεδα τη δεκαετία των ‘90s. Ο Ζορζ, ο οποίος σήμερα είναι 56 ετών, κατέκτησε τρόπαια με τη Μονακό (του Αρσέν Βενγκέρ), την Παρί Σεν-Ζερμέν και τη Μίλαν, έπαιξε στην Τσέλσι, τη Μάντσεστερ Σίτι και τη Μαρσέιγ, αναδείχτηκε αρχισκόρερ του Τσάμπιονς Λιγκ, έγινε ο πρώτος μη Ευρωπαίος που τιμήθηκε με το βραβείο της FIFA για τον Παγκόσμιο Παίκτη της Χρονιάς, κέρδισε τη «Χρυσή Μπάλα», το «Χρυσό Παπούτσι», και από τον Ιανουάριο του 2018 είναι Πρόεδρος της Λιβερίας. Ποτέ, όμως, δεν ευτύχησε να πανηγυρίσει ένα γκολ με την… υπογραφή Γουεά σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Μέχρι χθες, που το πέτυχε ο γιος του.

Ο Ζορζ Γουεά δεν εμφανίστηκε, καν, στη μεγαλύτερη γιορτή του ποδοσφαίρου. Οπως ο Τζορτζ Μπεστ, ο Ράιαν Γκιγκς, ο Αλφρέδο ντι Στέφανο, ο Ερίκ Καντονά, ο Ιαν Ρας και αρκετά, ακόμη, τεράστια ονόματα των γηπέδων. Ιδίως για εκείνον ήταν, σχεδόν, μοιραίο. Η εθνική ομάδα της πάμφτωχης χώρας του, της οποίας υπήρξε και προπονητής, αλλά και χορηγός, ποτέ δεν κατόρθωσε να φτάσει σε τελική φάση Μουντιάλ. Αγγιξε το θαύμα το 2002, όμως για έναν βαθμό πήρε την πρόκριση η Νιγηρία.

Αυτή τη μεγάλη στιγμή που όλοι οι ποδοσφαιριστές ονειρεύονται, «τη βιώνει τώρα μέσα από τη δική μου συμμετοχή και είναι ευτυχισμένος», τόνισε στην Washington Post ο Τιμ Γουεά, ο οποίος άρχισε να συνειδητοποιεί πόσο διάσημος ήταν ο πατέρας του όταν εκείνος τον πήρε μαζί του σε ένα πολυκατάστημα. «Ο κόσμος τον πλησίαζε και όλοι ζητούσαν να βγάλουν μια φωτογραφία μαζί του», θυμάται ο Τιμ, που σήμερα ζει τον μύθο του στα γήπεδα του Κατάρ χάρη στον έρωτα του πατέρα του με τη μητέρα του.

Στις αρχές των ‘90s ο Ζορζ είχε ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη για να επισκεφθεί κάποιους συγγενείς του στο Στέιτεν Αϊλαντ, τη μεγαλύτερη λιβεριανή κοινότητα εκτός Αφρικής. Βρισκόταν σε ένα υποκατάστημα της Chase Manhattan Bank στο Κουΐνς, όταν μια κοπέλα της εξυπηρέτησης πελατών, η Κλερ Ντάνκαν, προθυμοποιήθηκε να τον βοηθήσει. Αυτό ήταν! Ο Ζορζ και η Κλερ παντρεύτηκαν το 1993 και, όταν ο ποδοσφαιριστής ολοκλήρωσε την καριέρα του, εγκαταστάθηκαν στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Λίγο νωρίτερα, το 2000, γεννήθηκε εκεί ο Τιμ, ο οποίος μεγάλωσε στο Βάλεϊ Στριμ του Λονγκ Αϊλαντ. Με γαλλική παιδεία, αλλά ως αμερικανός πολίτης. Οταν ήρθε η στιγμή να αποφασίσει για τη διεθνή του καριέρα, είχε τέσσερις επιλογές: τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, όπου κατοικεί (τις τρεις τελευταίες σεζόν ανήκει στη Λιλ, ενώ έχει αγωνιστεί και με την Παρί), και τη Λιβερία, ή την Τζαμάικα, λόγω καταγωγής. Διάλεξε τη χώρα στην οποία γεννήθηκε, και έπραξε σοφά. Με τη Λιβερία και την Τζαμάικα θα ήταν τηλεθεατής των Μουντιάλ. Στην εθνική ομάδα της Γαλλίας, μάλλον θα δυσκολευόταν πολύ να βρει μια θέση.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο Κ17, το 2017, σκόραρε τρία γκολ. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο Κ20, το 2019, δυο γκολ. Το χθεσινό (Δευτέρα) εναντίον της Ουαλίας (1-1) ήταν το πρώτο του σε επίπεδο ανδρών. Στη διαδρομή των προκριματικών για το Κατάρ εμφανίστηκε στην αρχική 11αδα των ΗΠΑ σε 8 από τα 14 παιχνίδια της.

Ο Ζορζ Γουεά πετύχαινε ένα τέρμα κάθε δυο αγώνες, κατά μέσον όρο. Ο Τιμ δεν έχει σκοράρει πάνω από τρεις φορές σε μια σεζόν. Είναι διαφορετικού τύπου παίκτης, και δεν παίζει ως σέντερ-φορ. Αλλά αυτό το γκολ στο Κατάρ, το ζήλεψε και ο πατέρας του, που τούτες τις μέρες τον καμαρώνει από το Προεδρικό Μέγαρο της Μονρόβια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...