845
Μαρία Σάκκαρη και Στέφανος Τσιτσιπάς | .

Το ελληνικό τένις στα καλύτερά του

Sportscaster Sportscaster 4 Αυγούστου 2018, 12:43
Μαρία Σάκκαρη και Στέφανος Τσιτσιπάς
|.

Το ελληνικό τένις στα καλύτερά του

Sportscaster Sportscaster 4 Αυγούστου 2018, 12:43

Λέει μέσα της «είμαι η Μαρία Σάκκαρη, είμαι Ελληνίδα και θα τα καταφέρω». Η σπαρτιάτικη καταγωγή της την ωθεί περισσότερο και από το γονίδιο του τένις, που κληρονόμησε από τον παππού της, Δημήτρη Κανελλόπουλο, και τη μητέρα της, Αγγελική Κανελλοπούλου. Οταν πέφτει στον αγώνα, δεν φοβάται τίποτα και κανέναν. Τα ξημερώματα του Σαββάτου το κατάλαβε με οδυνηρό τρόπο και η Βίνους Ουίλιαμς. Η 23χρονη πρωταθλήτριά μας νίκησε τη θρυλική Αμερικανίδα σε μια ώρα και 44 λεπτά, και προκρίθηκε στους ημιτελικούς του Premier τουρνουά Silicon Valley Classic.

Εκεί, στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνιας, οι ειδικοί λένε πως η Μαρία παίζει το καλύτερο τένις της καριέρας της. Τη Βίνους, πάντως, επτά φορές πρωταθλήτρια σε Γκραν Σλαμ τουρνουά και πρώην Νο 1 στον Κόσμο, τη νίκησε για πρώτη φορά έπειτα από δύο αποτυχημένες προσπάθειες. Αντιμετώπισε με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση όλες τις «αναποδιές» που της έτυχαν στο παιχνίδι και, στο τέλος, την επιβράβευσε και η τύχη: η Σάκκαρη απέφυγε τη φοβερή Βικτόρια Αζαρένκα, η οποία εγκατέλειψε την αναμέτρησή της με την Ντανιέλ Κόλινς, παρότι προηγείτο στα σετ με 7-6, 3-0, λόγω τραυματισμού στην πλάτη.

Ετσι, στον ημιτελικό (05:30 ξημερώματα Κυριακής, ώρα Ελλάδας) θα αντιμετωπίσει την Αμερικανίδα Κόλινς, Νο 42 στον κόσμο, που δεν έχει μεγάλη εμπειρία από τόσο προχωρημένους γύρους. Με τη νίκη της επί της Βίνους, η Μαρία εξασφάλισε την επιστροφή της στο Top-40 της παγκόσμιας κατάταξης. Από το Νο 49 που βρισκόταν, θα σκαρφαλώσει (τουλάχιστον) στο Νο 35.

1920566
Η Μαρία Σάκκαρη βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση

Λίγες ώρες νωρίτερα το ελληνικό τένις κατέγραψε ακόμη έναν θρίαμβο, με τον Στέφανο Τσιτσιπά που συνεχίζει τις καταπληκτικές του εμφανίσεις στο τουρνουά της Ουάσινγκτον. Ο «Τσιτσιφάστ», ο οποίος στις 12 Αυγούστου θα γίνει 20 ετών, νίκησε σχετικά εύκολα με 2-0 σετ (6-3, 6-4) τον Βέλγο Νταβίντ Γκοφέν, Νο 11 στον Κόσμο, και προκρίθηκε στους ημιτελικούς, όπως είχε κάνει προ καιρού στη Βαρκελώνη και το Εστορίλ. Για τρίτη φορά εφέτος πλησιάζει τον πρώτο του ATP τίτλο. Στον ημιτελικό θα αντιμετωπίσει τον Γερμανό Σάσα Ζβέρεφ, Νο 3 στον Κόσμο.

Για την ηλικία του, έχει κάνει φοβερά άλματα προόδου τον τελευταίο ενάμισι χρόνο. Η πρώτη Δευτέρα του 2017 (02/01) τον είχε βρει στο Νο 210 της παγκόσμιας κατάταξης. Ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, στις 23 Οκτωβρίου έγινε ο πρώτος Ελληνας που συμπεριλήφθηκε στο Top–100. Στα 32 τουρνουά στα οποία συμμετείχε το 2017 πέτυχε σπουδαίες νίκες. Και το 2018… ανέβηκε πίστα. Εφτασε στο σημείο να κοιτάζει στα μάτια κάθε αντίπαλό του. Να παίζει για να νικήσει, κι όχι για την εμπειρία. Ο στόχος του ήταν, στο τέλος του 2018 να έχει μπει στο Top-50. Τον ξεπέρασε, ήδη, σχεδόν από τα μέσα της χρονιάς. Την προσεχή εβδομάδα θα φιγουράρει στο Νο 27 της παγκόσμιας κατάταξης. Ρεκόρ καριέρας. Μέχρι το επόμενο.

Η Μαρία και ο Στέφανος ανεβαίνουν την κλίμακα του τένις με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Από πέρυσι, κιόλας, πολλοί έλληνες φίλαθλοι έχουν αρχίσει να… ξεσκονίζουν τις γνώσεις τους στο άθλημα, που δεν είναι από τα δημοφιλέστερα στη χώρα. Μαθαίνουν τι είναι το φόρχαντ, το ντροπ-σοτ, το τοπ-σπιν, το ρεβέρ, το τάι-μπρέικ… Δεν το είχαν κάνει, τόσα χρόνια, ούτε για χάρη του Φέντερερ, του Τζόκοβιτς, του Ναδάλ, της Σαράποβα ή των Ουΐλιαμς sisters. Το κάνουν τώρα, συνεπαρμένοι από τις επιτυχίες της Σάκκαρη και του Τσιτσιπά, που γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς. Δεν είναι τυχαίο, το ότι μεγάλη ελληνική τράπεζα διάλεξε τη Μαρία για να πρωταγωνιστήσει στη διαφημιστική της καμπάνια.

1936651
Ο ταλαντούχος Στέφανος Τσιτσιπάς

Ο Στέφανος -λένε- έχει όλο το «πακέτο» για να γίνει ο επόμενος σούπερ-σταρ του ευρωπαϊκού τένις. Είναι μεγάλο ταλέντο, πολύ εργατικός, διαθέτει προσωπικότητα, ύψος… πλέι μέικερ (1,96) και είναι πολύ εμφανίσιμος. Επίσης, το παιχνίδι του έχει αυτό το «κάτι» που κάνει πολλούς να τον συγκρίνουν με τον Ρότζερ Φέντερερ. Ο Ελβετός, μάλιστα, είναι το πρότυπό του. Κάποτε, σαν παιδί, ονειρευόταν να τον συναντήσει και να να του μιλήσει. Τώρα θέλει να τον νικήσει. Ο Φέντερερ είναι ένα από τα ινδάλματα και της Σάκκαρη. Μόνο που, η Μαρία δεν πρόκειται να αναμετρηθεί μαζί του στα κορτς.

Εχει και ο Στέφανος το γονίδιο του τένις. Η μητέρα του, Τζούλια, είχε ασχοληθεί επαγγελματικά με το σπορ, ενώ ο πατέρας του, Απόστολος, είναι προπονητής στο συγκεκριμένο άθλημα. Οταν ήταν μικρός, περνούσε ώρες ατελείωτες στα κορτς του Αστέρα Βουλιαγμένης, όπου εργάζονταν η μητέρα του. Αργότερα, ο Ομιλος Αντισφαίρισης Γλυφάδας έγινε το δεύτερο σπίτι του. Αλλά, τη μεγάλη ώθηση του την έδωσε η διεθνούς φήμης Patrick Mouratoglou Tennis Academy, στη Νίκαια της Γαλλίας. Και η Μαρία χρειάστηκε να μεταναστεύσει για να βάλει γερά θεμέλια στην καριέρα της: σε ηλικία 18 ετών, στη Βαρκελώνη, προκειμένου να την αναλάβει ένας από τους κορυφαίους προπονητές της Ευρώπης.

Το ταλέντο δεν έλειψε, ποτέ, από το ελληνικό τένις. Ελειψε, όμως, ο συνδυασμός του με τη σκληρή δουλειά, την πειθαρχία, τις ιδανικές συνθήκες προπόνησης, τον χαρακτήρα. Ολα αυτά συνέπεσαν, τώρα, στα πρόσωπα της Σάκκαρη και του Τσιτσιπά. Την Κυριακή θα είναι η δεύτερη φορά που θα αγωνιστούν σε ημιτελικό την ίδια μέρα. Την προηγούμενη είχε νικήσει μόνον ο Στέφανος. Αύριο, ποιος ξέρει; Πάντως, η στιγμή που θα τους καμαρώσουμε και τους δυο σε τελικό, δεν θα αργήσει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...