749
To γκράφιτι με τον Πικέ και τον Ράμος | elespanol.com

Το «clasico της αγάπης» μπορεί να περιμένει

Sportscaster Sportscaster 18 Δεκεμβρίου 2019, 11:29
To γκράφιτι με τον Πικέ και τον Ράμος
|elespanol.com

Το «clasico της αγάπης» μπορεί να περιμένει

Sportscaster Sportscaster 18 Δεκεμβρίου 2019, 11:29

Οι ντόπιοι δεν πίστευαν στα μάτια τους. Οι τουρίστες το φωτογράφιζαν με κάμερες και κινητά τηλέφωνα. Το γκράφιτι, σε κεντρική οδό της Βαρκελώνης, που απεικονίζει τον Ζεράρ Πικέ και τον Σέρχιο Ράμος να αγκαλιάζονται και να φιλιούνται στο στόμα, με φόντο μια κόκκινη καρδιά που γράφει «Kiss & Talk», κάνει τον γύρο του Διαδικτύου λίγες ώρες πριν από το ισπανικό «clasico». Ο καλλιτέχνης (του δρόμου), που το εμπνεύστηκε, έχει πραγματικά πολύ μεγάλη φαντασία. Διότι η αντιπαλότητα των δύο ποδοσφαιριστών, που θεωρούνται «σημαίες» των ομάδων τους, ξεπερνά ακόμη κι εκείνη της Μπαρτσελόνα με τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Η αφορμή για να ζωγραφίσει το αδιανόητο, του δόθηκε -προφανώς- από το (πρωτοφανές) γεγονός ότι οι αποστολές των δύο συλλόγων μοιράστηκαν το ίδιο ξενοδοχείο. Αλλά, δεν είναι αυτό που νομίζει ο άγνωστος καλλιτέχνης. Υποχρεώθηκαν να το κάνουν, για λόγους ασφαλείας. Ο Πικέ, ο Ράμος και οι συμπαίκτες τους, δεν συναντήθηκαν πουθενά. Ούτε για μια στιγμή. Διανυκτέρευσαν σε διαφορετικούς ορόφους, γευμάτισαν σε ξεχωριστές αίθουσες, και δεν χρησιμοποίησαν τους κοινόχρηστους χώρους τις ίδιες ώρες.

«Δεν ξέρω αν είναι ήττα για το ποδόσφαιρο αυτό που γίνεται, αλλά υπάρχουν κανόνες. Μας είπαν να αποσυρθούμε στο ίδιο ξενοδοχείο με την Μπαρτσελόνα και να πάμε μαζί στο γήπεδο, και αυτό θα κάνουμε. Το σημαντικό είναι να γίνει το ματς», εξήγησε ο προπονητής της Ρεάλ, Ζινεντίν Ζιντάν. Δύο ώρες πριν από την έναρξη του αγώνα θα αναχωρήσουν για το «Καμπ Νου» όλοι μαζί (και οι διαιτητές, που φιλοξενήθηκαν στο ίδιο ξενοδοχείο), συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης. Περίπου 3.000 αστυνομικοί και ιδιωτικοί φρουροί έχουν επιστρατευθεί γι’ αυτό το ντέρμπι, το οποίο έχει χαρακτηριστεί από την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας και την ισπανική αστυνομία ως το πιο επικίνδυνο στα χρονικά των αναμετρήσεων της Μπαρτσελόνα με τη Ρεάλ.

Ηταν προγραμματισμένο για τις 26 Οκτωβρίου, όμως οι επεισοδιακές διαδηλώσεις εκείνων των ημερών (για τη φυλάκιση εννέα αυτονομιστών ηγετών της Καταλονίας) οδήγησαν στην αναβολή του. Η Βαρκελώνη δεν άντεχε κι άλλη εστία έντασης. Λίγο έλειψε να αναβληθεί ξανά, όταν το «Δημοκρατικό Τσουνάμι», που διοργανώνει τις «Πορείες για την Ελευθερία», ζήτησαν από τα δύο club να περάσουν το μήνυμά τους -«Spain, Sit and Talk (Ισπανία, κάθισε και μίλησε»)- μέσα από το «el clasico» στα περίπου 600 εκατομμύρια τηλεθεατές που θα το παρακολουθήσουν σε όλο τον Κόσμο. Μπαρτσελόνα και Ρεάλ αρνήθηκαν, καθώς προτίμησαν να τηρήσουν ουδέτερη στάση. Τότε οι επικεφαλής των κινητοποιήσεων απείλησαν να μπλοκάρουν τους δρόμους γύρω από το «Καμπ Νου», εμποδίζοντας τις ομάδες και τους θεατές να φτάσουν στο γήπεδο. Αλλά η μετάθεση του ντέρμπι σε νέα ημερομηνία δεν είχε νόημα. Θα έκαναν το ίδιο, όποια μέρα κι αν επέλεγαν οι Αρχές.

Οι δύο ομάδες θα πέσουν στη μάχη του αποψινού (21:00 ώρα Ελλάδας) «clasico» ισόβαθμες στην κορυφή της La Liga, επιζητώντας έναν λυτρωτικό θρίαμβο που θα διασκεδάσει τη μέτρια -μέχρι στιγμής- πορεία τους στη σεζόν. Η Μπαρτσελόνα έχει υποστεί, ήδη, τρεις ήττες – όσες είχε κάνει σε ολόκληρο το προηγούμενο πρωτάθλημα, και έχει δεχτεί 20 γκολ σε 16 αγώνες. Αν και το περασμένο καλοκαίρι δαπάνησε για την ενίσχυσή της 250 εκατομμύρια ευρώ, εξακολουθεί να τα περιμένει όλα από τον Λιονέλ Μέσι. Ισως, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά. Ο Ερνέστο Βαλβέρδε διαβάζει τακτικά στα media σενάρια για πιθανή αντικατάστασή του, καθώς η ομάδα που έχει εμφανίσει μέχρι τώρα είναι πιο «γήινη» από ποτέ. Ο Πικέ, ο Μπουσκέτς, ο Ράκιτιτς, ο ίδιος ο Μέσι, έχουν μεγαλώσει, όμως οι νεώτεροι -όπως ο Αρτούρ και ο Ντεμπελέ, ακόμη και ο Γκριζμάν με τον Ντε Γιονγκ – δεν έχουν βοηθήσει αρκετά. Ενδεχόμενη ήττα, απόψε, θα φέρει τον πρώην προπονητή του Ολυμπιακού σε ακόμη πιο δύσκολη θέση.

Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα για τη Ρεάλ, που στις δύο προηγούμενες σεζόν δεν τερμάτισε ούτε δεύτερη. Στα 11 τελευταία χρόνια έχει κατακτήσει μόλις δύο Πρωταθλήματα, ενώ δεν έχει καταφέρει να νικήσει την Μπαρτσελόνα σε έξι διαδοχικές αναμετρήσεις τους. Το καλοκαίρι ξόδεψε για μεταγραφές γύρω στα 300 εκατ. ευρώ, όμως μόνον ο βέλγος μεσοεπιθετικός, Εντέν Αζάρ, έχει δικαιολογήσει τα 100+ εκατομμύρια που κόστισε. Τα υπόλοιπα αποκτήματά της (Γιόβιτς, Μιλιτάο, Μεντί, Ροντρίγκο), μοιάζουν περισσότερο σαν μια καλή επένδυση για το μέλλον. Ενα χρόνο μετά την αποχώρηση του Κριστιάνο Ρονάλντο, ο πορτογάλος σούπερ-σταρ εξακολουθεί να της λείπει αφάνταστα. Ιδίως τα 50+ γκολ που σκόραρε κάθε χρόνο.

Στο «Καμπ Νου» θα παραταχθεί απόψε με πέντε σημαντικές απουσίες. Χωρίς τους τραυματίες Εντέν Αζάρ, Μαρσέλο, Λούκας Βάσκεθ, Χάμες Ροντρίγκες και Μάρκο Ασένσιο. Η Μπαρτσελόνα δεν θα έχει στη διάθεσή της τον Αρτούρ και τον Ντεμπελέ. Το τελευταίο «clasico» του 2019 δεν βρίσκει τους δύο γίγαντες του ισπανικού ποδοσφαίρου στα καλύτερά τους, όμως υπόσχεται ένα συναρπαστικό θέαμα, όπως πάντα. Ιδίως εάν ο Μέσι έχει τα κέφια του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...