787
O Αουρέλιο ντε Λαουρέντις, γιος του θρυλικού παραγωγού της Τσινετσιτά, ουδέποτε φημιζόταν για την ψυχραιμία του. Και γκρέμισε ό,τι με κόπο έχτιζε εδώ και 15 χρόνια | Facebook/Aurelio De Laurentiis

Το… χαρακίρι του ευεργέτη της Νάπολι

Sportscaster Sportscaster 13 Δεκεμβρίου 2019, 13:18
O Αουρέλιο ντε Λαουρέντις, γιος του θρυλικού παραγωγού της Τσινετσιτά, ουδέποτε φημιζόταν για την ψυχραιμία του. Και γκρέμισε ό,τι με κόπο έχτιζε εδώ και 15 χρόνια
|Facebook/Aurelio De Laurentiis

Το… χαρακίρι του ευεργέτη της Νάπολι

Sportscaster Sportscaster 13 Δεκεμβρίου 2019, 13:18

Εφέτος (υποτίθεται ότι) θα ήταν «η χρονιά της». Την τελευταία δεκαετία η Νάπολι πλησίασε, όσο ποτέ άλλοτε, την εποχή της μεγάλης της δόξας (1984-1991). Τότε που, με ηγέτη τον Ντιέγκο Μαραντόνα, κατέκτησε δύο φορές το τρόπαιο του πρωταθλητή (1987, 1990), ένα Κύπελλο UEFA (1989) και ένα Κύπελλο Ιταλίας (1987). Απέκτησε εξαιρετικούς παίκτες, έπαιξε καταπληκτική μπάλα και απείλησε την κυριαρχία της Γιουβέντους περισσότερο από κάθε άλλη ομάδα στη χώρα. Την περασμένη σεζόν τερμάτισε δεύτερη, ενώ το καλοκαίρι πρόσθεσε στο ρόστερ της ποδοσφαιριστές συνολικής αξίας άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ: τον Κώστα Μανωλά, τον Ιρβινγκ Λοσάνο, τον Ελίφ Ελμάς, τον Αλεξ Μέρετ, τον Τζιοβάνι ντι Λορένσο…

Η Γιουβέντους, η Νάπολι και η Ιντερ -με αυτή τη σειρά- ήταν τα φαβορί για τον εφετινό τίτλο λίγο πριν από την έναρξη της Serie A. Σήμερα, 15 αγωνιστικές αργότερα, το καμάρι του ιταλικού Νότου βρίσκεται στην 7η θέση της βαθμολογίας, 17 πόντους μακριά από την κορυφή και 7 από την έξοδο στην Ευρώπη. Εχει χάσει τέσσερα παιχνίδια, ενώ πέρυσι είχε μετρήσει επτά ήττες σε ολόκληρο το πρωτάθλημα. Συμπλήρωσε επτά διαδοχικά ματς χωρίς νίκη στο Καμπιονάτο, κάτι που είχε να συμβεί από τον Μάρτιο του 2010. Ο προπονητής της, Κάρλο Αντσελότι, απολύθηκε τα μεσάνυχτα της περασμένης Τρίτης, αν και την ίδια μέρα η ομάδα του προκρίθηκε στους «16» του Champions League, κερδίζοντας την Γκενκ με 4-0.

Θα μπορούσε να είναι μια αγωνιστική κρίση, ένα ντεφορμάρισμα από αυτά που συμβαίνουν και στις καλύτερες ποδοσφαιρικές οικογένειες, όμως (φαίνεται ότι) πρόκειται για κάτι πολύ πιο σοβαρό. Για έναν «εμφύλιο πόλεμο» -έτσι τον χαρακτηρίζουν τα media στην Ιταλία-, που απειλεί με διάλυση το έργο ζωής του Αουρέλιο ντε Λαουρέντις. Του μεγιστάνα του σινεμά, που πριν από 15 χρόνια βρήκε τη Νάπολι ετοιμοθάνατη, στη Γ’ Κατηγορία, και ξόδεψε μια περιουσία για να την κάνει τη δεύτερη δύναμη του ιταλικού φούτμπολ. Η αγάπη του της έδωσε πίσω τη χαμένη της αίγλη, όμως τώρα η παροιμιώδης κυκλοθυμία του την καταστρέφει.

Ο κατήφορος άρχισε από ένα γινάτι. Μετά την ήττα (2-1) από τη Ρόμα, στις 2 Νοεμβρίου, ο πρόεδρος δεν κατάφερε να συγκρατήσει την οργή του. Απαίτησε τον εγκλεισμό των ποδοσφαιριστών στο Κάστελ Βολτούρνο, όπου βρίσκεται το αθλητικό κέντρο του συλλόγου, για ομαδικό προβληματισμό και περισυλλογή. Το ίδιο συνέβη και μετά την ισοπαλία με τη Ζάλτσμπουργκ για το Champions League. Και στις δύο περιπτώσεις, οι παίκτες το εξέλαβαν ως «καψόνι». Αρνήθηκαν, με μπροστάρη τον Λορέντσο Ινσίνιε, και σε πρώτη φάση ο Αντσελότι πήρε το μέρος τους. «Να πεις στον πατέρα σου ότι θα πάμε στα σπίτια μας», ήταν η απάντηση του διεθνούς ιταλού μεσοεπιθετικού στον γιο του προέδρου, Εντοάρντο ντε Λαουρέντις.

Το πούλμαν της ομάδας αναχώρησε άδειο από το «Σαν Πάολο». Αλλοι έφυγαν με τα αυτοκίνητά τους, άλλοι με ταξί. Τότε, ο ιδιοκτήτης αποφάσισε να τραβήξει κι άλλο το σχοινί. Τους επέβαλε συνολικό πρόστιμο 2,5 εκατομμυρίων ευρώ. Το μεγαλύτερο, στον Ινσίνιε (350.000 ευρώ), που θεωρήθηκε ως ο υποκινητής της «ανταρσίας». Οι παίκτες περίμεναν από τον Αντσελότι, που έχει κατακτήσει τρία τρόπαια Champions League και τίτλους στην Αγγλία, την Ιταλία, τη Γερμανία και τη Γαλλία, να ορθώσει το ανάστημά του και να τους προστατεύσει. Αλλά, αντ’ αυτού, εκείνος μαζί με τους βοηθούς του διανυκτέρευσαν στο ξενοδοχείο. Κι όχι μόνον αυτό. Αργότερα άλλαξε στάση και διέταξε «ritiro», όπως το λένε οι Ιταλοί: από τις παραμονές του αγώνα στο Ούντινε (7 Δεκεμβρίου) έως το ματς με την Γκενκ (10 Δεκεμβρίου).

Μεσολάβησαν πολύ χειρότερες καταστάσεις, όταν στον «πόλεμο» μπήκαν και οι οργανωμένοι οπαδοί των «Παρτενοπέι», στο πλευρό του ντε Λαουρέντις. Γέμισαν τη Νάπολι με πανό που καταφέρονταν εναντίον των ποδοσφαιριστών: «Επιλέξατε λάθος δρόμο… Σεβαστείτε όποιον αγαπά αυτή τη φανέλα και σας πληρώνει». Αγνωστοι μπήκαν στο σπίτι του Αλαν, μέρα μεσημέρι, κατέστρεψαν τα υπνοδωμάτια των παιδιών και κατατρόμαξαν την έγκυο σύζυγό του. Ο Ζελίνσκι βρήκε το αυτοκίνητό του σπασμένο. Κάποιοι παίκτες πήραν τις οικογένειές τους και πήγαν να μείνουν σε άγνωστη τοποθεσία, εκτός πόλης. Κάποιοι άλλοι προσέλαβαν σωματοφύλακες.

Ο διάδοχος του Αντσελότι, Τζενάρο Γκατούζο, πρώην τεχνικός της Μίλαν (που έχει δουλέψει και στον ΟΦΗ), ο οποίος θα καθοδηγήσει τη Νάπολι στο σαββατιάτικο παιχνίδι της με την Πάρμα, παρέλαβε χάος. Ο Ινσίνιε, ο Αλαν και ο Κουλιμπαλί έχουν μπει στη «μαύρη λίστα» της διοίκησης, και τον Ιανουάριο θα παραχωρηθούν «όσο – όσο». Ο Μέρτενς και ο Καγεχόν, που τα συμβόλαιά τους λήγουν τον Ιούνιο, αρνήθηκαν ακόμη και να συζητήσουν το ενδεχόμενο επέκτασής τους. Ο Ζελίνσκι, ο Μίλικ, κι άλλοι, «ψάχνονται» για να φύγουν το προσεχές καλοκαίρι.

O «βασιλιάς των b-movies» και γιος του θρυλικού παραγωγού της «Τσινετσιτά», Ντίνο ντε Λαουρέντις, που ουδέποτε φημιζόταν για την ψυχραιμία του, γκρέμισε σε μιά στιγμή ό,τι με κόπο (και πολύ χρήμα) έχτιζε εδώ και 15 χρόνια. Ακόμη κι αν δεν πουλήσει στους Αραβες, ακόμη κι αν φτιάξει μια ακόμη πιο ισχυρή ομάδα στο μέλλον, η Νάπολι που «κοίταξε στα μάτια» τη Γιουβέντους θα κάνει πολύ καιρό να ξαναφανεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...