723
O Χουάν Γκουαϊντό κάλεσε τον στρατό να ανατρέψει τον Μαδούρο, αλλά οι προσδοκίες του διαψεύστηκαν - προς το παρόν τουλάχιστον... | CreativeProtagon

Το αποτυχημένο πραξικόπημα και η επόμενη ημέρα

Protagon Team Protagon Team 2 Μαΐου 2019, 15:32
O Χουάν Γκουαϊντό κάλεσε τον στρατό να ανατρέψει τον Μαδούρο, αλλά οι προσδοκίες του διαψεύστηκαν - προς το παρόν τουλάχιστον...
|CreativeProtagon

Το αποτυχημένο πραξικόπημα και η επόμενη ημέρα

Protagon Team Protagon Team 2 Μαΐου 2019, 15:32

Την περασμένη Τρίτη, όταν ο Χουάν Γκουαϊντό εμφανίστηκε έξω από μία από τις πιο σημαντικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Καράκας, περιτριγυρισμένος από πάνοπλους στρατιώτες που αυτομόλησαν, πολλοί υποστηρικτές του, εντός και εκτός της Βενεζουέλας, ευελπιστούσαν πως θα επέρχετο επιτέλους η πτώση του Μαδούρο και του βαλλόμενου καθεστώτος του.

«Τώρα είναι η ώρα», διακήρυξε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και αυτοανακηρυχθείς προσωρινός πρόεδρος της χώρας, καλώντας τις ένοπλες δυνάμεις να στρέψουν τα όπλα τους κατά του Μαδούρο.

Το πραξικόπημα, ωστόσο, απέτυχε, δεδομένου ότι ο αμφιλεγόμενος διάδοχος του Ούγκο Τσάβες παραμένει στη θέση του ενώ οι αρχηγοί του στρατού δήλωσαν πως τον στηρίζουν απόλυτα. «Επρόκειτο ξεκάθαρα για μια αποτυχία από την οποία η αντιπολίτευση αποδυναμώθηκε περαιτέρω», υποστήριξε, μιλώντας στον Guardian, ο Ντέιβιντ Σμιλντ, συνεργάτης της οργάνωσης Washington Office on Latin America.

Και ο Μπέντζαμιν Γκένταν, σύμβουλος για τη Βενεζουέλα στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΠΑ επί προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα, εξήγησε πως ο Γκουαϊντό οραματίστηκε μαζικές αποσκιρτήσεις και από τις ένοπλες δυνάμεις και από τις μυστικές υπηρεσίες. Οι ελπίδες του, ωστόσο, διαψεύστηκαν από τις (όχι και τόσο ανατρεπτικές, τουλάχιστον έως τώρα) εξελίξεις.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ο Γκουαϊντό και το κίνημά του έχασαν τη μάχη για τη Βενεζουέλα. Η κατάσταση στο Καράκας παραμένει εκρηκτική. Την Τετάρτη οι συγκρούσεις μεταξύ των χιλιάδων αντιφρονούντων και των δυνάμεων ασφαλείας είχαν ως αποτέλεσμα μια νεαρή γυναίκα να χάσει τη ζωή της και δεκάδες άνθρωποι να τραυματιστούν.

Και το γεγονός ότι ο Μαδούρο δεν αποπειράθηκε να καταπνίξει τελειωτικά την εξέγερση της αντιπολίτευσης (η οποία δείχνει να μην πτοείται, έχοντας, συγχρόνως τη στήριξη περισσότερων από 50 χωρών) θα μπορούσε να εκληφθεί ως «ένδειξη αδυναμίας».

«Η πτώση μιας δικτατορίας που ελέγχει ολόκληρη την επικράτεια και μονοπωλεί τη χρήση βίας είναι δύσκολη… Αλλά οι μεταβάσεις συχνά επέρχονται αναπάντεχα και απροσδόκητα γρήγορα. Δεν θα προεικάσω πως αύριο θα καταρρεύσει το καθεστώς. Αλλά δεν βλέπω πολλές ενδείξεις ότι ο Μαδούρο αισθάνεται ιδιαίτερα σίγουρος για την παραμονή του στην εξουσία. Τίποτα δεν αποδεικνύει πως η κυβέρνηση ελέγχει τη χώρα. Δεν πιστεύω πως ο Μαδούρο κοιμάται ήσυχος τα βράδια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπέντζαμιν Γκένταν.

O Χουάν Γκουαϊντό κάνει χειραψία με έναν στρατιώτη έξω από την αεροπορική βάση Generalisimo Francisco de Miranda, στο Καράκας (REUTERS/Carlos Garcia Rawlins)

Το ότι η αντιπολίτευση δεν ανέμενε την άμεση πτώση του καθεστώτος Μαδούρο υπογράμμισε και η Βανέσα Νιούμαν, απεσταλμένη του Γκουαϊντό στη Βρετανία. Όμως πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν πως αυτός ακριβώς ήταν ο στόχος του προσωρινού προέδρου όταν κατέβηκε στους δρόμους τα ξημερώματα της Τρίτης έχοντας στο πλευρό του τον πολιτικό μέντορά του Λεοπόλντο Λόπες ο οποίος είχε μόλις παραβιάσει τον κατ’οίκον περιορισμό στον οποίο είχε τεθεί από το καθεστώς Μαδούρο.

Πλέον ο Γκουαϊντό κινδυνεύει να καταλήξει ακόμα και στη φυλακή ενώ ο Λόπες κατέφυγε στην πρεσβεία της Ισπανίας. «Αυτό ενδέχεται να είναι το μεγαλύτερο πλήγμα, γιατί ο Λόπες ήταν ο συμβολικός ήρωας και μάρτυρας αυτού του κινήματος και τώρα δείχνει πως έχει σταματήσει να μάχεται από το εσωτερικό της Βενεζουέλας», σημείωσε ο Ντέιβιντ Σμιλντ.

Πορεία υπέρ του προέδρου Μαδούρο με οδηγητή ομοίωμα του Τσάβες (REUTERS/Carlos Eduardo Ramirez)

Όσον αφορά τη συνέχεια, ο Έρικ Φάρνσγουορθ, πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και αντιπρόεδρος της επιχειρηματικής οργάνωσης Council of the Americas, δήλωσε ότι πιστεύει πως διεξάγονται ήδη «έντονες συζητήσεις» με ανώτατα στελέχη του στρατού με στόχο να πειστούν να αποσκιρτήσουν τελικά. Υποστήριξε επίσης ότι σημαντικό ρόλο προς αυτήν την κατεύθυνση μπορούν να διαδραματίσουν η Κολομβία και κυρίως η Βραζιλία η οποία ανέπτυξε στενές σχέσεις τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας κατά την περίοδο που κυβερνούσαν ο Τσάβες και ο Λούλα ντα Σίλβα. Σύμφωνα με τον αμερικανό παλαίμαχο διπλωμάτη «αυτό που χρειάζεται πραγματικά η αντιπολίτευση είναι ένας διοικητής σώματος στρατού, εκτός του Καράκας, που θα σταματήσει να ακολουθεί τις διαταγές του Μαδούρο. Το καθεστώς δεν κατέρρευσε χθες αλλά δεν πιστεύω πως έχει γραφτεί ακόμα το τελευταίο κεφάλαιο».

Την Τετάρτη ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο δήλωσε πως «ενδέχεται να πέσει η κυβέρνηση γιατί κάποιοι στην κορυφή θα αυτομολήσουν», αναφέροντας πως σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας του η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας είναι βαθιά διχασμένη.

Πάντως στο πλευρό των αντιφρονούντων στέκεται πλέον ο Μανουέλ Ρικάρντο Κρίστοφερ Φιγκέρα, επικεφαλής των διαβόητων υπηρεσιών Πληροφοριών της Βενεζουέλας, ο οποίος ανακοίνωσε την αποσκίρτησή του μέσω μιας δημόσιας επιστολής, κατακεραυνώνοντας «τους αχρείους και τους απατεώνες» που λεηλατούν τη χώρα την ώρα που οι πολίτες της λιμοκτονούν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...