373
Στρατιωτικό όχημα φλέγεται σε διαδήλωση στο Καράκας | REUTERS/Manaure Quintero

Σε απεργίες για να πέσει ο Μαδούρο καλεί τώρα ο Γκουαϊντό

Protagon Team Protagon Team 2 Μαΐου 2019, 08:31
Στρατιωτικό όχημα φλέγεται σε διαδήλωση στο Καράκας
|REUTERS/Manaure Quintero

Σε απεργίες για να πέσει ο Μαδούρο καλεί τώρα ο Γκουαϊντό

Protagon Team Protagon Team 2 Μαΐου 2019, 08:31

Το όπλο της γενικής απεργίας για να παραλύσει ένα δημόσιο φορέα που ούτως ή άλλως είναι από χρόνια σε κατάσταση διάλυσης επιστρατεύει τώρα ο Χουάν Γκουαϊντό για να πιέσει τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο να εγκαταλείψει την εξουσία.

Ο αυτοανακηρυγμένος ηγέτης της χώρας κάλεσε τους δημόσιους υπαλλήλους να αναλάβουν δράση.

Η τελική φάση της «επιχείρησης Ελευθερία» άρχισε, έγραψε ο Γκουαϊντό σε σειρά μηνυμάτων στο Twitter, καλώντας τους δημόσιους υπαλλήλους να πάρουν μέρος. Ζήτησε μάλιστα από τους πολίτες να μείνουν στους δρόμους μέχρι να παραιτηθεί ο Μαδούρο.

Είναι ωστόσο δύσκολο έργο να πάρει με το μέρος του ο Γκουαϊντό τους δημοσίους υπαλλήλους, παρατηρεί το BBC. Η μη εμφάνιση των υπαλλήλων σε συγκεντρώσεις που οργανώνει η κυβέρνηση είναι αιτία απόλυσης, προσθέτει σχετικά, οπότε το να περάσουν με την αντικυβερνητική πλευρά θα είναι μια μεγάλη νίκη της αντιπολίτευσης κατά του Μαδούρο.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Μαδούρο επιμένει ότι δεν θα εγκαταλείψει τη χώρα και κατηγόρησε εκ νέου τις ΗΠΑ για το ότι ενορχηστρώνουν πραξικόπημα σε βάρος του. Οσοι ευθύνονται για την κατάσταση θα τιμωρηθούν, προειδοποίησε.

Εν τω μεταξύ, ΜΚΟ της αντιπολίτευσης ανέφερε ότι μια γυναίκα 27 ετών, η  Χουρούμπιθ Ραουσέο, τραυματίστηκε βαριά το βράδυ της Τετάρτης (ξημερώματα Πέμπτης στην Ελλάδα) από σφαίρα στο κεφάλι. Πέθανε στο νοσοκομείο όπου διακομίστηκε, γνωστοποίησε η οργάνωση.

Οι υπηρεσίες άμεσης βοήθειας στην Τσακάο, συνοικία του Καράκας που ελέγχεται από την αντιπολίτευση, έκαναν λόγο για 46 τραυματίες, ανάμεσά τους δύο από σφαίρες.

Η γυναίκα τραυματίστηκε θανάσιμα κοντά στην αεροπορική βάση Λα Καρλότα, στο ανατολικό τμήμα του Καράκας, όταν ξέσπασαν επεισόδια καθώς διαδηλωτές αποπειράθηκαν να κλείσουν τον δρόμο που εκτείνεται κατά μήκος της στρατιωτικής εγκατάστασης.

Οι διαδηλωτές, αρκετοί με καλυμμένα τα πρόσωπα, άρχισαν να πετούν πέτρες και κοκτέιλ μολότοφ εναντίον ανδρών της μπολιβαριανής εθνικής φρουράς, του σώματος που είναι αρμόδιο για την επιβολή της τάξης, που αντέδρασαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων.

Επειτα από πολλές ώρες επεισοδίων, περίπου 30 διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε φορτηγάκι και το έστειλαν προς την κατεύθυνση της πύλης της βάσης, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου. Ενας από τους διαδηλωτές κατόπιν πυροβόλησε εναντίον στρατιωτικών, που ανταπέδωσαν με ριπές πυροβόλων.

Ηταν στην ίδια βάση όπου ο Γκουαϊντό υποστήριξε την Τρίτη ότι εξασφάλισε την υποστήριξη μιας ομάδας στρατιωτικών και κάλεσε τον στρατό να στασιάσει, χωρίς επιτυχία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...