376
|

Το 2019 θα έχει χρώμα… κοραλί

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2018, 20:45

Το 2019 θα έχει χρώμα… κοραλί

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2018, 20:45

Αν κοιτάξουμε προς τα πίσω, το «χρωματολόγιο» των περασμένων ετών κυμαινόταν σε γκρι αποχρώσεις στην καλύτερη, και σε μαύρες κι άραχνες στην χειρότερη περίπτωση. Οπως λοιπόν μας ενημερώνει ένα παιχνιδίζον δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, η απόφαση της Μέκκας των χρωμάτων, του Ινστιτούτου Pantone Color, να ανακηρύξει το κοραλί σε χρώμα της χρονιάς 2019, μαρτυρά ότι ο κόσμος είναι πλέον έτοιμος για μία πιο αισιόδοξη ματιά στα πράγματα.

Είναι λοιπόν το χρώμα που έχουν τα κοράλλια του βυθού, ή τα νωχελικά χρυσόψαρα, ή η όαση στη μέση της ερήμου, και φυσικά, το ηλιοβασίλεμα, που οι ειδικοί στοιχηματίζουν ότι θα κυριαρχήσει στις ζωές μας με τη νέα χρονιά.

Οι πιο απαισιόδοξοι ή ίσως, πραγματιστές, θεωρούσαν ότι το χρώμα που θα νικούσε θα ήταν κάποια απόχρωση του γκρι, ή ίσως ένα πολύ έντονο κίτρινο, ως φόρος τιμής στα περίφημα «Κίτρινα Γιλέκα» της Γαλλίας.

Κι όμως. Το κοραλί έκανε τελικά τη μεγάλη ανατροπή. Τι να σημαίνει αυτό άραγε; Μήπως ο κόσμος είναι πιο ήρεμος απ’ ό,τι νομίζουμε; Ή μήπως ότι, σε δύσκολους και ενδιαφέροντες καιρούς, έχουμε την ανάγκη από ένα χρώμα πιο φωτεινό, γαλήνιο και συμπαγές;

Κι αν θεωρείτε ότι σε τελική ανάλυση πρόκειται για μία εντελώς τυχαία επιλογή, εκπρόσωπος του Pantone Color Institute έρχεται να σας διαψεύσει: «ταξιδεύουμε πολύ, μιλάμε σε κόσμο, πηγαίνουμε σε εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, βλέπουμε καινούριες ταινίες. Παρατηρούμε. Και από αυτή την παρατήρηση, προέκυψε το κοραλί για το 2019».

Συγκλονισμένη ολόκληρη η υφήλιος από τον παράδοξο πλανητάρχη Ντόναλντ Τραμπ και τις ανεκδιήγητες δηλώσεις του, με την κλιματική αλλαγή να δείχνει το επικίνδυνο πρόσωπό της, και με χίλιες δυο καταστροφές να πονοκεφαλιάζουν τον μέσο άνθρωπο, το κοραλί είναι το χρώμα που υπόσχεται έναν επίγειο παράδεισο. Που συμβολίζει ταυτόχρονα την απόδραση και την ασφάλεια και που σε κάνει να νιώθεις «σαν στο σπίτι σου».

Σύμφωνα με την έρευνα του συγκεκριμένου Ινστιτούτου, οι περισσότεροι ερωτηθέντες βλέπουν ηλιοβασίλεμα κάθε φορά που κοιτάζουν τη συγκεκριμένη απόχρωση. Λες και όλοι μαζί, φαντασιωνόμαστε αυτή την πορτοκαλί δύση του ήλιου σε κάποιο τροπικό ή ελληνικό νησί, την ίδια στιγμή που ο κόσμος καίγεται και δεν έχει από πού να πιαστεί για να επιβιώσει.

Κανείς δεν ξέρει τι μας επιφυλάσσει η νέα χρονιά. Ούτε καν οι αστρολόγοι. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να ελπίζουμε. Επομένως, αντί να τα βάζουμε μαύρα, ας τα βάψουμε κοραλί.