490
Στιγμιότυπο από παλιότερη συνεδρίαση του Eurogroup |

Την Πέμπτη η ψηφοφορία για την προεδρία του Eurogroup – θα βγει για πρώτη φορά γυναίκα;

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2020, 17:28
Στιγμιότυπο από παλιότερη συνεδρίαση του Eurogroup
|

Την Πέμπτη η ψηφοφορία για την προεδρία του Eurogroup – θα βγει για πρώτη φορά γυναίκα;

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2020, 17:28

Μια Ισπανίδα με γνώση του μικρόκοσμου των Βρυξελλών, ένας Ιρλανδός που θεωρείται οικονόμος στα δημοσιονομικά και ένας από το Λουξεμβούργο, έμπειρος με τους συμβιβασμούς, είναι οι υποψήφιοι για την προεδρία του Eurogroup.

Η ομάδα των υπουργών Οικονομικών που εποπτεύει το ευρώ και την οικονομία στα 19 κράτη-μέλη θα εκλέξει την Πέμπτη, τον νέο επικεφαλής της.

Οι τρεις υποψήφιοι

1. Η Ισπανίδα Νάντια Καλβίνιο

Υπουργός Οικονομίας, η 51χρονη Καλβίνιο θεωρείται μετριοπαθής φιγούρα με φιλελεύθερες τάσεις στην κεντροαριστερή κυβέρνηση συνασπισμού στη Μαδρίτη.

Πριν από τον διορισμό της από τον Πέδρο Σάντσεθ τον Ιούνιο του 2018, ήταν διευθύντρια στη διεύθυνση Προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, όπου εργάστηκε για 12 χρόνια. Εχει επίσης καταλάβει θέσεις στις διευθύνσεις Ανταγωνισμού και Εσωτερικής Αγοράς στην Κομισιόν.

Η Νάντια Καλβίνιο – Reuters

Στη μάχη της για την προεδρία του Eurogroup έχει λάβει πολύτιμη στήριξη, από τη γερμανίδα καγελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Σε περίπτωση που επικρατήσει, θα είναι η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της ομάδας. Ωστόσο, ορισμένες χώρες -κυρίως οι πιο φιλελεύθερες- αντιτίθενται στην εκλογή της, καθώς αμφιβάλλουν ότι διαθέτει τα προσόντα για μια προεδρία που απαιτεί την ικανότητα του συμβιβασμού.

2. Ο Ιρλανδός Πασκάλ Ντόναχιου

Εχοντας στα χέρια του τη διαχείριση των οικονομικών της Ιρλανδίας από το 2017, ο κεντροδεξιός υπουργός Πασκάλ Ντόναχιου επανέφερε τη χώρα στη σωστή δημοσιονομική τροχιά ύστερα από μια σοβαρή ύφεση, με τις προσπάθειες αυτές να κινδυνεύουν να ακυρωθούν από την πανδημία του νέου κορονοϊού.

Υπό τη δική του διαχείριση, η ιρλανδική κυβέρνηση κατέγραψε το 2018 το πρώτο της δημοσιονομικό πλεόνασμα από την χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία είχε γονατίσει τη χώρα μια δεκαετία νωρίτερα.

Ο Πασκάλ Ντόναχιου – EPA

Παράλληλα, προετοίμασε την Ιρλανδία για το πιθανό σοκ ενός Brexit χωρίς συμφωνία, στο οποίο η χώρα του θα είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη.

Τάσσεται υπέρ ενός φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 12,5%, ιδιαίτερα χαμηλού, και αντιστέκεται όταν η ΕΕ θέλει να φορολογήσει τις λεγόμενες επιχειρήσεις Gafa (Google, Amazon, Facebook, Apple), με την Ιρλανδία να φιλοξενεί τις ευρωπαϊκές έδρες των αμερικανικών κολοσσών του Διαδικτύου.

3. Ο Πιέρ Γκραμένια από το Λουξεμβούργο 

Μετά την ανεπιτυχή υποψηφιότητά του το 2017 απέναντι στον Πορτογάλο Μάριο Σεντένο, ο οποίος τώρα αποχωρεί από τη θέση του επικεφαλής του Eurogroup, ο φιλελεύθερος Πιερ Γκραμένια (62 ετών) αποφάσισε να ξαναδοκιμάσει την τύχη του.

Μέλος του Eurogroup εδώ και σχεδόν επτά χρόνια, αυτός ο διπλωμάτης καριέρας μπορεί να υπερηφανεύεται για την μακρά θητεία του ως υπουργού Οικονομικών στο Μεγάλο Δουκάτο, όπου διορίστηκε στα τέλη του 2013.

Ο Πιέρ Γκραμένια – EPA/ARIS OIKONOMOU

Ο πολύγλωσσος Γκραμένια -εκτός από τη μητρική του γλώσσα, μιλά γερμανικά, αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά- έχει στόχο να αναδιαμορφώσει την εικόνα του Λουξεμβούργου, που κατηγορείται ότι ενθαρρύνει την φορολογική βελτιστοποίηση σε μεγάλη κλίμακα.

Στο δημοσιονομικό κομμάτι, ο Γκραμένια είναι υπέρμαχος μια περιορισμένης αυστηρότητας. Ανήκει στους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ που προτιμούν να βρεθεί λύση ύστερα από μια παγκόσμια διαπραγμάτευση για έναν ευρωπαϊκό φόρο για τους κολοσσούς του Διαδικτύου.