1457
Εθελοντές σπεύδουν να απολυμάνουν κτίριο κατοικιών στη Σαγκάη, καθώς βρέθηκε ένα ένοικος θετικός στο κορονοϊό | China Daily via REUTERS

Τι κρύβεται πίσω από το σκληρό lockdown στη Σαγκάη

Εθελοντές σπεύδουν να απολυμάνουν κτίριο κατοικιών στη Σαγκάη, καθώς βρέθηκε ένα ένοικος θετικός στο κορονοϊό
| China Daily via REUTERS

Τι κρύβεται πίσω από το σκληρό lockdown στη Σαγκάη

Σε πόλη-φάντασμα έχει μετατραπεί η Σαγκάη, που αποτελεί την οικονομική καρδιά της Κίνας και ένα από τα βασικά λιμάνια εξαγωγών της χώρας. Αδειοι δρόμοι, όπου κάνουν συχνά αισθητή την παρουσία τους ρομποτικά σκυλιά, ζαλωμένα με ένα μεγάφωνο μέσω του οποίου εκφωνούνται διαταγές στους κατοίκους, όπως γράφουν οι Financial Times, και παντού κλειστά καταστήματα. Μοναδική ανθρώπινη παρουσία είναι οι ένοικοι των οικιστικών συγκροτημάτων που στέκονται στην ουρά περιμένοντας να υποβληθούν σε τεστ κορονοϊού. Και όλα αυτά, με συνολικά 17.046 κρούσματα.

Την Πέμπτη, στη Σαγκάη δεν καταγράφηκε ούτε ένα νέο κρούσματα του κορονοϊού, ενώ την Τετάρτη είχαν διαγνωστεί θετικοί στον κορονοϊό 2.573 πολίτες. Ο μέσος κυλιόμενος όρος νέων διαγνώσεων στην πόλη των 26 εκατομμυρίων κατοίκων είναι μόλις 1.101 άτομα. Στην Ελλάδα, ο μέσος κυλιόμενος όρος κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα είναι 12.000. Από την αρχή της πανδημίας στην Κίνα, δηλαδή τον Δεκέμβριο του 2019, στη Σαγκάη έχουν καταγραφεί συνολικά μόλις επτά θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη Covid-19.

Σκύλος-ρομπότ κάνει ανακοινώσεις για τα μέτρα του lockdown στη Σαγκάη, Weibo

Ωστόσο, όχι μόνο η πόλη της Σαγκάης, αλλά ολόκληρη η Κίνα, είναι τόσο πυκνοκατοικημένη, που αν τα κρούσματα αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται εκθετικά, είναι βέβαιο ότι η κατάσταση θα ξεφύγει και το σύστημα υγείας θα καταρρεύσει.

Πλέον, οι Αρχές της Σανγκάης μετατρέπουν κτίρια κατοικιών σε κέντρα καραντίνας, προκειμένου να στεγάσουν τον αυξανόμενο αριθμό ασθενών με Covid-19, όμως η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει οργή και αντιδράσεις από τους γείτονες που ανησυχούν ότι κινδυνεύουν να μολυνθούν.

Σε ένα περιστατικό που μεταδόθηκε απευθείας στην κινεζική πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων WeChat, φαίνονται περίπου 30 αστυνομικοί, που φορούν προστατευτικές στολές «αστροναύτη», να συγκρούονται με πολίτες έξω από ένα συγκρότημα κατοικιών και να συλλαμβάνουν τουλάχιστον έναν. Στη σκηνή που έχει μαγνητοσκοπηθεί ακούγονται επίσης οι λυγμοί μιας γυναίκας που κλαίει. Το βίντεο παρακολούθησαν περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι προτού κατέβει αιφνιδιαστικά από την πλατφόρμα, η οποία ανακοίνωσε ότι περιείχε «επικίνδυνο περιεχόμενο».

«Δεν είναι ότι δεν θέλω να συνεργαστώ με την κυβέρνηση, αλλά πώς θα νιώθατε αν ζούσατε σε ένα συγκρότημα κτιρίων όπου όλοι έχουν βρεθεί αρνητικοί στην Covid-19 και επιτρέπεται να εισέλθουν άνθρωποι που έχουν μολυνθεί;», διερωτήθηκε η γυναίκα που τραβούσε το βίντεο.

Υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας διαμορφώνουν ένα κτίριο γραφείων, 17 ορόφων, σε νοσοκομείο για ασθενείς με λοίμωξη Covid-19, China Daily via REUTERS

Ο όμιλος Zhangjiang, στον οποίο ανήκει το συγκρότημα κτιρίων, ανακοίνωσε ότι οι αρχές μετέτρεψαν πέντε από τα άδεια κτίριά του σε εγκαταστάσεις καραντίνας και τον ενημέρωσαν ότι το ίδιο θα γίνει και με ακόμη εννέα. Ο όμιλος πρόσθεσε ότι μετέφερε 39 ενοικιαστές σε δωμάτια σε άλλο σημείο του συγκροτήματος κατοικιών και τους έδωσε αποζημίωση.

«Το απόγευμα της 14ης Απριλίου, όταν η εταιρεία μας οργάνωσε την ανέγερση του φράκτη απομόνωσης, κάποιοι ένοικοι εμπόδισαν την κατασκευή του», επεσήμανε ο όμιλος, ενώ πρόσθεσε ότι πλέον το πρόβλημα έχει πλέον λυθεί.

Βάσει της πολιτικής μηδενικής Covid-19 που ακολουθεί η Κίνα, όποιος βρίσκεται θετικός στον κορονοϊό μεταφέρεται σε κέντρο καραντίνας, ακόμη κι αν δεν εμφανίζει συμπτώματα, ενώ οι κάτοικοι από ολόκληρο το κτιριακό συγκρότημα στο οποίο διαμένει, παραμένουν σε απομόνωση στα σπίτια τους για 14 ημέρες. Για τον λόγο αυτό, οι ένοικοι των συγκροτημάτων κατοικιών που μετατρέπονται σε χώρους καραντίνας ανησυχούν μήπως κολλήσουν Covid-19.

Αδειοι δρόμοι στις 14 Απριλίου, στην πόλη-φάντασμα των 26 εκατομμυρίων κατοίκων, REUTERS/Aly Song

Οι αρχές της Σαγκάης έχουν αρχίσει να μετατρέπουν σχολεία, νεόκτιστα κτίρια κατοικιών, όπως και εκθεσιακά κέντρα, σε κέντρα καραντίνας και την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσαν ότι έχουν δημιουργήσει περισσότερες από 160.000 κλίνες σε περισσότερα από 100 νοσοκομεία εκστρατείας.

Πέρα από τις μαρτυρίες των Κινέζων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας στις διάφορες διαδικτυακές πλατφόρμες αντίστοιχες του Twitter και πέρα από τους 26 εκατομμύρια εξαγριωμένους κατοίκους της Σαγκάης που βγήκαν προ ημερών στα μπαλκόνια ουρλιάζοντας σε μία συντονισμένη κίνηση διαμαρτυρίας για  όσα βιώνουν, οι ειδήσεις που φτάνουν στον δυτικό κόσμο δεν έχουν πλέον λογική, καθώς ακούγεται πως οι Κινέζοι θανατώνουν σκύλους των οποίων οι ιδιοκτήτες βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, σε μία χώρα που λαός της παραδοσιακά τρώει κρέας σκύλου.

Πώς βλέπουν την κατάσταση έλληνες και ξένοι ειδικοί

Σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα στη Σαγκάη ο Αμερικανός Σκοτ Γκότλιμπ, που υπηρέτησε ως επίτροπος της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ από το 2017 έως και το 2019 και πλέον ανήκει στο διοικητικό συμβούλιο της Pfizer, δήλωσε μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC ότι είναι πολύ δύσπιστος για τα δεδομένα που έρχονται από τη Σαγκάη.

Ο ίδιος λέει ότι περίπου 23 πόλεις στην Κίνα βρίσκονται σε κάποιας μορφής lockdown, το οποίο επηρεάζει συνολικά τη ζωή 200 εκατομμυρίων ανθρώπων. «Φαίνεται ότι έχουν χάσει τον έλεγχο. Υπάρχουν πολύ περισσότερες μολύνσεις από αυτές που ανακοινώνονται και δεν μπορεί να υπάρχει μόνο ένα σοβαρό κρούσμα που χρειάστηκε νοσηλεία και να μην έχει καταγραφεί κανένας θάνατος. Τα δεδομένα που έρχονται από τη Σανγκάη είναι εντελώς απίθανα, γνωρίζουμε ότι δεν είναι αληθινά» καταλήγει ο Γκότλιμπ.

Προσπαθώντας να ρίξουν κάποιο φως στο τι ακριβώς συμβαίνει στη μεγάλη πόλη των 26 εκατομμυρίων ψυχών η Ντόρα Ψαλτοπούλου, παθολόγος και καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, επισημαίνει ότι «έχουμε πολύ ελλιπή δεδομένα από την Κίνα για να μπορέσουμε να βγάλουμε επιστημονικά συμπεράσματα και μας διακατέχει σοβαρός προβληματισμός για τη στρατηγική υγείας που ακολουθείται εκεί. Δεν γνωρίζουμε ούτε πόσοι έχουν κολλήσει ούτε πόσοι είναι εμβολιασμένοι, ούτε σε τι ποσοστό είναι εμβολιασμένοι οι άνθρωποι στις ευπαθείς ομάδες, ούτε πόσοι είναι οι θάνατοι από κορονοϊό».

Εργαζόμενοι μοιράζουν μία σακούλα με φαγητό στον κάθε πολίτη, προκειμένου να τραφεί για μία ολόκληρη εβδομάδα, China Daily via REUTERS

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Επιδημιολογίας, στο πρώτο κύμα, που ξεκίνησε από το ξέσπασμα στη Γουχάν, είχαμε δει να θανατώνονται μινκ, είχε αναφερθεί ότι ο κορονοϊός μεταδίδεται στη γάτα και είχαν βρεθεί στο μικροσκόπιο κάποια αιλουροειδή. «Ο σκύλος, όμως, δεν καταλαβαίνουμε με τι θα μπορούσε να σχετίζεται».

Τους λόγους για τους οποίους έχει επιβληθεί ένα τόσο απάνθρωπο lockdown στη Σανγκάη, επιχειρούν να εξηγήσουν και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ενας από τους λόγους που επικαλούνται οι δύο καθηγητές είναι το γεγονός ότι το ποσοστό εμβολιασμού στην Κίνα δεν είναι αρκετά υψηλό, ώστε να περιορίσει την εξάπλωση του κορονοϊού, επομένως το lockdown είναι απαραίτητο.

Απαντώντας στις ανησυχίες για την εξάπλωση μιας νέας μετάλλαξης του κορονοϊού, οι έλληνες καθηγητές αναφέρουν ότι η ανοσία ίσως δεν είναι στο επίπεδο που θα έπρεπε και ίσως δεν έχουν επιτύχει τα επίπεδα εμβολιασμού που πρέπει στους ηλικιωμένους.

Ο κ. Σαρηγιάννης τονίζει ότι γενικά δεν έχουν πολύ υψηλό ποσοστό εμβολιασμού και το κινέζικο εμβόλιο αποδείχτηκε ότι δεν είχε τόσο μεγάλη αποτελεσματικότητα.

«Αν αφήσουμε ανεξέλεγκτη την πανδημία εκεί, ίσως να βουλιάξει το σύστημα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγιορκίνης.

Σχολιάζοντας το σκληρό lockdown εν μέσω κυριαρχίας της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης Ομικρον, ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρει ότι «θα δουν ότι δεν είναι εφικτό αυτό που θέλουν να πετύχουν, δηλαδή να εφαρμόσουν τη στρατηγική του μηδενικού κρούσματος».

Καθεστώς μηδενικής ανοχής είχαν εφαρμόσει τα προηγούμενα χρόνια και άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα στη Νέα Ζηλανδία, όμως τώρα με τις υπερμεταδοτικές μεταλλάξεις, δεν μπορούν να οδηγήσουν κάπου αυτές οι στρατηγικές.

Μεγάλες καθυστερήσεις στο διεθνές εμπόριο

Στην προσπάθειά της να μηδενίσει τα κρούσματα Covid στη Σαγκάη, η ηγεσία της χώρας περιόρισε ελευθερίες και δικαιώματα, προκαλώντας έμφραγμα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, ελλείψεις σε βασικά αγαθά και ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει αυτή η κρίση στο παγκόσμιο εμπόριο.

Κοντέινερ γεμάτα εμπορεύματα, στοιβαγμένα στο λιμάνι της Σαγκάης, περιμένουν τουλάχιστον ένα μήνα τους υπαλλήλους, προκειμένου να ξεκινήσει η μεταφορά τους προς τις χώρες της Δύσης, REUTERS/Aly Song

Το απαγορευτικό που έχει επιβληθεί στην Κίνα λόγω της πανδημίας, και ειδικά στη Σαγκάη, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, διογκώνει τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Στην Ελλάδα παρατηρούνται καθυστερήσεις έως και δύο εβδομάδες σε σχέση με το παρελθόν, στην άφιξη προϊόντων από την Κίνα, κυρίως στον κλάδο ένδυσης και υπόδησης, στον ξενοδοχειακό εξοπλισμό και σε ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές.

Τρόμος και στο Πεκίνο

Ο τρόμος των κατοίκων για την έλλειψη τροφίμων, που προβλήθηκε εκτενώς χάρη στις αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχει προκαλέσει μια αλυσιδωτή αντίδραση σε ολόκληρη την Κίνα.

Ακόμα και στο Πεκίνο, από φόβο για το τι τους επιφυλάσσει το μέλλον, οι κάτοικοι ήδη σωρεύουν μεγάλες ποσότητες τροφίμων.

Ουρές χιλιομέτρων από πολίτες στο Πεκίνο, που κάνουν rapid test, REUTERS/Tingshu Wang

Οπως εξηγεί ο 29χρονος Λιου Τσανγκ, έχει αποθηκεύσει στο διαμέρισμά του τρόφιμα, κυρίως ξηρά τροφή, όπως ζυμαρικά, για τρεις μήνες, «γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται».

Η συνομήλική του Λι Λιν επίσης παραδέχεται ότι συγκέντρωσε τα τρόφιμα του μήνα στο σπίτι της. «Αυτά που είδα στη Σαγκάη μού προκάλεσαν πανικό. Μαγειρεύω συχνά και έτσι δεν είχαν απομείνει και πολλά τρόφιμα στο ψυγείο μου. Φοβάμαι μήπως πεθάνω από την πείνα», καταλήγει η ίδια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...