403
Τοντ Φίλιπς και Γιόακιν Φίνιξ με τον Χρυσό Λέοντα για το «Joker» | REUTERS/Piroschka van de Wouw

Θρίαμβος για τον «Joker» και τον Πολάνσκι στη Βενετία

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2019, 23:06
Τοντ Φίλιπς και Γιόακιν Φίνιξ με τον Χρυσό Λέοντα για το «Joker»
| REUTERS/Piroschka van de Wouw

Θρίαμβος για τον «Joker» και τον Πολάνσκι στη Βενετία

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2019, 23:06

Λένε ότι η Βενετία οδηγεί στα Οσκαρ. Δεν είναι απόλυτο, αλλά απεικονίζει μια πραγματικότητα. Οι ταινίες που θριαμβεύουν ή ξεχωρίζουν στη Μόστρα τον Σεπτέμβριο βαδίζουν πρώτες σε έναν οδικό χάρτη που μέσα από μια σειρά βραβεύσεων φτάνουν ως το Χόλιγουντ και τα χρυσά αγαλματάκια πέντε μήνες αργότερα. Υπό αυτήν την έννοια ο «Joker» του Τοντ Φίλιπς έχει αποκτήσει ένα προβάδισμα.

Η ταινία που πραγματεύεται την ιστορία του σκοτεινού ήρωα της DC Comics (σειρά Μπάτμαν) κατέπληξε κοινό και κριτικούς, ιδίως με τη συγκλονιστικά βαθιά ερμηνεία του Γιόακιν Φίνιξ. Ο τελευταίος δεν τιμήθηκε  στη Βενετία —ο Ιταλός Λούκα Μαρινέλι πήρε το βραβείο ανδρικής ερμηνείας για τον ρόλο του στην ταινία «Martin Eden»— όμως είναι σαφές ότι οδήγησε τον «Joker» στον Χρυσό Λέοντα.

Ο Λούκα Μαρινέλι τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερης ανδρικής ερμηνείας (Reuters)

Η Γαλλίδα Αριάν Ασκαρίντ στην ταινία «Gloria Mundi» κέρδισε το βραβείο γυναικείας ερμηνείας στο 76ο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Βενετίας.

Εκπληξη πάντως θεωρείται η επιτυχία της ταινία «J’accuse» (Κατηγορώ) του γαλλοπολωνού σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι που αναφέρεται στην περιβόητη Υπόθεση Ντρέιφους, ένα πολιτικο-στρατιωτικό σκάνδαλο που συγκλόνισε τη Γαλλία στα τέλη του 19ου αιώνα.

Θρίλερ κατασκοπείας, η ταινία του 86χρονου Πολάνσκι αφηγείται την Υπόθεση Ντρέιφους, σκάνδαλο με διεθνή αντίκτυπο στα τέλη του 19ου αιώνα στη Γαλλία που περιέκλειε δικαστική πλάνη, αρνησιδικία, αντισημιτισμό και τέλος το περίφημο «Κατηγορώ» του Εμίλ Ζολά. Τιμήθηκε με τον Αργυρό Λέοντα, μολονότι και μόνο ότι προβλήθηκε στη Βενετία είχε δημιουργήσει προβλήματα.

Η παρουσία της ταινίας «J’accuse» στο διαγωνιστικό μέρος προκάλεσε τις τελευταίες εβδομάδες έντονες αποδοκιμασίες από φεμινίστριες, ανάμεσά τους η ιδρύτρια της ομάδας πίεσης Women in Hollywood Μελίσα Σίλβερσταϊν, για την οποία το Φεστιβάλ «κωφεύει εντελώς στα θέματα που συνδέονται με το #MeToo».

Η Εμανουέλ Σενιέ, σύζυγος του Ρομάν Πολάνσκι, παραλαμβάνει το βραβείο εκ μέρους του (Reuters)

Οι διοργανωτές της Μόστρα δέχτηκαν έντονη κριτική γιατί συμπεριέλαβαν το έργο του Πολάνσκι σε αυτό, παρά την αντιπαράθεση που προκαλεί η καταδίκη του για παράνομο σεξ με μια 13χρονη στο Λος Αντζελες το 1977.
Οι διοργανωτές υπεραμύνθηκαν της απόφασής τους, λέγοντας ότι κρίνεται η ταινία και όχι ο άνθρωπος. Ο Πολάνσκι, ο οποίος συνεχίζει να διώκεται από την αμερικανική δικαιοσύνη για τον βιασμό το 1977 της έφηβης, δεν ταξίδεψε στη Βενετία για το φεστιβάλ. Η σύζυγός του, η ηθοποιός Εμανουέλ Σενιέ που πρωταγωνιστεί στην ταινία παρέλαβε το βραβείο εκ μέρους του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...