742
Ο Ντόναλντ Τραμπ στην ενημέρωση των δημοσιογράφων για τον κορονοϊό, στον Λευκό Οίκο, τη Δευτέρα | REUTERS

Θα βρει ο Τραμπ «τον δάσκαλό του» στον κορονοϊό;

Protagon Team Protagon Team 10 Μαρτίου 2020, 16:56
Ο Ντόναλντ Τραμπ στην ενημέρωση των δημοσιογράφων για τον κορονοϊό, στον Λευκό Οίκο, τη Δευτέρα
|REUTERS

Θα βρει ο Τραμπ «τον δάσκαλό του» στον κορονοϊό;

Protagon Team Protagon Team 10 Μαρτίου 2020, 16:56

Ο κορονοϊός έχει ήδη σκοτώσει 4.000 άτομα σε όλο τον κόσμο και οι φόβοι για πολλά περισσότερα θύματα, όπως και για μια νέα παγκόσμια οικονομική κρίση, είναι έντονοι, όμως ένας άνθρωπος φαίνεται  να μη δίνει ιδιαίτερη σημασία: Ο Ντόναλντ Τραμπ, «ο πρόεδρος με την πενθήμερη εργασία», πέρασε ένα ακόμα ανέμελο Σαββατοκύριακο, παίζοντας γκολφ στη Φλόριντα.

Την ίδια στιγμή, ο πανικός εξαπλώνεται στις ΗΠΑ, όπου οι θάνατοι ανέρχονται στους 27 και τα κρούσματα στα 729, ενώ το κρουαζιερόπλοιο Grand Princess με τουλάχιστον 21 επιβεβαιωμένα κρούσματα ανάμεσα στους 3.533 επιβαίνοντες, έδεσε στο λιμάνι του Οκλαντ στη βόρεια Καλιφόρνια, όπου λαμβάνονται μέτρα για να μην ξεφύγει εκτός ελέγχου η κατάσταση.

Ιατρικά κέντρα εξέτασης και διαλογής έχουν στηθεί από τα συνεργεία περιμένοντας τους επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου στο λιμάνι του Οκλαντ

Ακόμα όμως και για τον αμερικανό πρόεδρο που έχει κάνει την άρνηση «σημαία» του –από την υπερθέρμανση του πλανήτη μέχρι το μέγεθος του πλήθους στην ορκωμοσία του Μπαράκ Ομπάμα– η νέα κρίση ανεβάζει τον πήχη. Μία επικεφαλίδα μάλιστα αναφέρθηκε στο «Τσερνόμπιλ του Τραμπ», έκφραση που χρησιμοποιείται για να δηλώσει ένα αρνητικό, καταλυτικό γεγονός για την τύχη κάποιου πολιτικού ή χώρας.

Αυτή τη φορά, κινδυνεύουν χιλιάδες ζωές και αυτό δεν είναι υπερβολή. Ισως ο κορονοϊός να είναι η διεθνής κρίση που θα δοκιμάσει την προεδρία του.

«Αρνηση, κατηγορίες, αντιπερισπασμός, ψέματα», είναι οι τέσσερις βασικές απαντήσεις του Τραμπ σε κάθε δύσκολη για αυτόν κατάσταση», γράφει στον Guardian μία από τις βιογράφους του αμερικανού προέδρου, η Γκουέντα Μπλερ. «Αλλά αυτή τη φορά δεν πρόκειται για ένα πρόσωπο. Και ο συνηθισμένος τρόπος αντιμετώπισης δεν μπορεί να τα βάλει με τα μικρόβια. Μία πιθανή παγκόσμια πανδημία δεν εξουδετερώνεται με ένα tweet».

Φυσικά, αποτελεί ειρωνεία της τύχης να είναι ένας ιός η σοβαρότερη κρίση για έναν πρόεδρο που είναι υποχόνδριος, όπως είναι γνωστό από παλιά, και αποφεύγει όσο μπορεί ακόμα και τις χειραψίες. Ή, ακόμα χειρότερα, να αρρωστήσει από τον ιό, σύμφωνα με κάποιες φήμες που κυκλοφόρησαν την Τρίτη.

Παρ’ όλα αυτά, ο Τραμπ, ακόμα και τώρα, κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να υποβιβάσει τον κίνδυνο του κορονοϊού. Εχει δώσει επανειλημμένα λανθασμένες πληροφορίες, όπως ότι το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο σύντομα, ότι ο ιός θα πεθάνει με τη ζέστη τον Απρίλιο και ότι όποιος θέλει θα μπορεί να κάνει το τεστ εύκολα και γρήγορα, τη στιγμή που αναλυτές έχουν επισημάνει ότι 27,5 εκατ. ανασφάλιστοι Αμερικανοί ούτε το τεστ μπορούν να κάνουν ούτε να πάνε σε γιατρό ή στο νοσοκομείο.

Οσον αφορά το κρουαζιερόπλοιο στην Καλιφόρνια, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι, αν ήταν στο χέρι του, δεν θα τους άφηνε να βγουν από το πλοίο και θα τους κρατούσε σε καραντίνα στα ανοιχτά. «Τα νούμερα μού αρέσουν όπως είναι. Δεν θέλω να διπλασιαστούν λόγω ενός πλοίου που δεν είναι δικό μας λάθος. Προσωπικά, θα τους άφηνα πάνω».

Το Grand Princess στο λιμάνι του Οκλαντ, με φόντο τις δύο μεγάλες γέφυρες του Σαν Φρανσίσκο
Το Grand Princess εισέρχεται στον Κόλπο του Σαν Φρανσίσκο, περνώντας κάτω από τη Χρυσή Γέφυρα

Και βέβαια, στο Twitter συνέκρινε τα νούμερα της γρίπης με τον κορονοϊό –«κάθε χρόνο πεθαίνουν 27.000-70.000 άτομα από γρίπη»– για να αποδείξει ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Ούτε οι Δημοκρατικοί ξέφυγαν από την κριτική του, καθώς, όπως είπε, χρησιμοποιούν τον κορονοϊό για πολιτικό τους όφελος.

Οπως γράφει ο Guardian, όμως, ένας πρόεδρος κρίνεται από τα δύσκολα και ο Τραμπ θα αντιμετωπίσει αυστηρή κριτική για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την επιδημία. «Το σίγουρο είναι ότι δεν εμπνέει εμπιστοσύνη» με αυτά που λέει. Ακαδημαϊκοί και πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν, μάλιστα, ότι ο πρόεδρος, στην υπόθεση του κορονοϊού, έχει κάνει κολοσσιαία λάθη.

«Εχει υποτιμήσει τους ειδικούς, η κυβέρνησή του δεν έχει κάνει σωστή προετοιμασία και έχει υπονομεύσει ο ίδιος προληπτικά μέτρα που είχαν ληφθεί για τέτοια έκτακτη ανάγκη. Εχει αφήσει παντού τα δακτυλικά του αποτυπώματα», είπε ο Λάρι Τζέικομπς, διευθυντής του κέντρου μελετών Πολιτικής και Διακυβέρνησης στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

«Δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Την ώρα που κάθε Αμερικανός σκέφτεται τι μέτρα να λάβει και πώς θα κρατήσει τα παιδιά του σπίτι, ο Τραμπ δείχνει αποκομμένος από την πραγματικότητα με την οποία παλεύει η μέση Αμερική», προσθέτει ο Τζέικομπς.

Στους επικριτές του αμερικανού προέδρου προστέθηκε και ο διάσημος συγγραφέας μυθιστορημάτων τρόμου Στίβεν Κινγκ, που έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter ότι «ο άνθρωπος είναι βλάκας. Αυτόν έχουμε για επικεφαλής σε αυτή την κρίση: έναν βλάκα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...