476
O Τραμπ –και η ατίθαση γραβάτα του– στη Φλόριντα τη Δευτέρα | REUTERS/Tom Brenner

Θρίλερ με τον Ντόναλντ Τραμπ – Πρέπει να εξεταστεί για κορονοϊό;

Protagon Team Protagon Team 10 Μαρτίου 2020, 07:36
O Τραμπ –και η ατίθαση γραβάτα του– στη Φλόριντα τη Δευτέρα
|REUTERS/Tom Brenner

Θρίλερ με τον Ντόναλντ Τραμπ – Πρέπει να εξεταστεί για κορονοϊό;

Protagon Team Protagon Team 10 Μαρτίου 2020, 07:36

Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ, που μέχρι πριν από τρεις εβδομάδες θεωρούσε τον κορονοϊό κάτι μεταξύ υπερβολής και απάτης, να έχει προσβληθεί από τη νόσο; Αυτό είναι το ερώτημα που υπάρχει στα χείλη των Αμερικανών από τη Δευτέρα, όταν έγινε γνωστό πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι πιθανόν να έχει εκτεθεί στον Covid-19.

O λόγος της ανησυχίας είναι ότι δύο βουλευτές με τους οποίους συναντήθηκε πρόσφατα ο Τραμπ, ανακοίνωσαν ότι τίθενται με δική τους πρωτοβουλία σε απομόνωση, διότι συμμετείχαν σε εκδήλωση στην οποία παρίστατο πρόσωπο που επιβεβαιώθηκε κατόπιν πως έχει προσβληθεί από τον ιό (SARS-CoV-2).

Την αγωνία τροφοδότησαν και οι δηλώσεις του Μάικ Πενς, αντιπροέδρου των ΗΠΑ και διορισμένου από τον Τραμπ συντονιστή ανάσχεσης του κορονοϊού στη χώρα.

Ο Πενς, ο οποίος θα αναλάβει τα ηνία των ΗΠΑ αν πάθει κάτι ο 73χρονος Τραμπ, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει εάν ο πρόεδρος έχει υποβληθεί σε εξετάσεις για να εξακριβωθεί εάν έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό.

«Ειλικρινά δεν γνωρίζω την απάντηση σε αυτή την ερώτηση», είπε ο Μάικ Πενς, ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της ομάδας που συντονίζει την αντίδραση των αμερικανικών αρχών στην επιδημία. «Θα σας απαντήσουμε εκ μέρους του γιατρού του Λευκού Οίκου πολύ σύντομα», διαβεβαίωσε.

Ο Μάικ Πενς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της Δευτέρας για την έξαρση του κορονοϊού στις ΗΠΑ (Reuters)

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος διευκρίνισε ότι ο ίδιος δεν υπεβλήθη σε τέτοια εξέταση.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας (ξημερώματα Τρίτης, ώρα Ελλάδος), ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει κριθεί σκόπιμο να υποβληθεί σε εξετάσεις για να εξακριβωθεί εάν έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό.

«Ο πρόεδρος δεν έχει υποβληθεί σε εξέταση (…) διότι ούτε είχε παρατεταμένη στενή επαφή με οποιοδήποτε πρόσωπο είναι γνωστό πως πάσχει από την ασθένεια Covid-19 ούτε εμφανίζει κάποιο σύμπτωμα. Η υγεία του προέδρου Τραμπ παραμένει εξαιρετική και ο γιατρός του θα συνεχίσει να τον παρακολουθεί», ανέφερε το δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, Στέφανι Γκρίσαμ.

Νωρίτερα, ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Νταγκ Κόλινς είχε ανακοινώσει ότι τίθεται αυτοβούλως σε καραντίνα, επειδή τον περασμένο μήνα είχε έρθει σε επαφή με ένα πρόσωπο το οποίο στη συνέχεια βρέθηκε θετικό στον νέο κορονοϊό.

Ο Κόλινς εξήγησε μέσω του Twitter ότι αυτή η επαφή έγινε στο Μέριλαντ, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου Συντηρητικής Πολιτικής Δράσης (CPAC).

«Σήμερα το απόγευμα ενημερώθηκα από το CPAC ότι εντόπισαν μια φωτογραφία μου μαζί με τον ασθενή που βρέθηκε θετικός στον Covid-19», έγραψε στην ανάρτησή του ο Κόλινς. «Μολονότι δεν έχω κάποια συμπτώματα, αποφάσισα να τεθώ σε καραντίνα για προληπτικούς λόγους», πρόσθεσε.

Ωστόσο, ο Νταγκ Κόλινς είχε συναντήσει τον Τραμπ μόλις την περασμένη Παρασκευή 6 Μαρτίου, κατά την επίσκεψη του προέδρου –ειρωνεία– στο κέντρο ελέγχου λοιμώξεων της Ατλάντα στην Τζόρτζια.

Ο Τραμπ με τον Νταγκ Κόλινς –στο μέσον– και τον υπ. Υγείας Αλεξ Αζάρ κατά την επίσκεψη στην Ατλάντα (Reuters)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...