479
| Spencer Platt/Getty Images/Ideal Images

Το αντίδοτο απέναντι στην τρομοκρατία

Protagon Team Protagon Team 29 Δεκεμβρίου 2015, 13:01

Το αντίδοτο απέναντι στην τρομοκρατία

Protagon Team Protagon Team 29 Δεκεμβρίου 2015, 13:01

Ο φόβος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις ανοιχτές κοινωνίες που έχουμε χτίσει κατά κύριο λόγο σε όλον τον δυτικό κόσμο. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα που θέλει να περάσει ο Τζορτζ Σόρος μέσα από το άρθρο του που δημοσιεύεται στη βρετανική εφημερίδα Guardian και με το οποίο επιδιώκει να αφυπνίσει πολίτες και πολιτικούς ενάντια στην τρομοκρατία.

Οχι δίνοντας συμβουλές και κάνοντας νουθεσίες για το πώς θα εξαλειφθούν τα ευρωπαϊκά παρακλάδια των τρομοκρατικών οργανώσεων ακραίων ισλαμιστών, αλλά για το πώς οι κοινωνίες και τα δομικά συστατικά τους πρέπει να λειτουργούν από εδώ και στο εξής. Από την ώρα που γνώρισαν τον θάνατο και τον τρόμο.

«Ο φόβος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις ανοιχτές κοινωνίες. Οι τρομοκράτες και οι δημαγωγοί μας θέλουν φοβισμένους. Αλλά εμείς δεν πρέπει να ενδώσουμε, δεν πρέπει να παρασυρθούμε»

Ο Τζορτζ Σόρος χαρακτηρίζει ως Αχίλλειο πτέρνα των δυτικών κοινωνιών τον «φόβο του θανάτου» και τονίζει πως αυτό είναι το σημείο στο οποίο στοχεύουν Ισλαμικό Κράτος και Αλ Κάιντα. «Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως το συναίσθημα είναι βασικό συστατικό της ανθρώπινης λογικής. Κι αυτό εξηγεί το γιατί οι τζιχαντιστές προβάλλουν ως μια τόσο ισχυρή και σοβαρή απειλή. Ο φόβος του θανάτου μας κάνει κι εμάς τους πολίτες και τους πολιτικούς να σκεφτόμαστε και να δρούμε παράλογα. Οσο φοβόμαστε για την ίδια μας τη ζωή, τα συναισθήματα επικρατούν της λογικής και δεν μπορούμε να βγάλουμε εύκολα τα σωστά συμπεράσματα», γράφει ο Σόρος και προσθέτει πως η όλη εξίσωση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη στο να λυθεί από την στιγμή που είναι «η πρώτη φορά που ολόκληρες γενιές θα τεσταριστούν στο εάν μπορούν να διατηρήσουν όσα κληρονόμησαν από τους γονείς τους».

Μάλιστα, ο αμερικανός μεγιστάνας τονίζει πως ο στόχος των τζιχαντιστών είναι να πείσουν όλους τους νεαρούς μουσουλμάνους πως δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την τρομοκρατία. Κι όσο ο υπόλοιπος κόσμος απαντά με ισλαμοφοβία απέναντι στις επιθέσεις, τόσο θα μεγαλώνει κι ο φόβος των μουσουλμάνων που ζουν σε Ευρώπη και Αμερική και θα τους ωθεί στις αγκαλιές των τζιχαντιστών και στην υιοθέτηση των πρακτικών τους.

Τι προτείνει

Ο Σόρος δεν πιστεύει πως μόνο η εξάλειψη του φόβου και του αισθήματος ανασφάλειας φτάνει. «Χρειάζεται μια ολοκληρωμένη στρατηγική για να ηττηθούν οι τρομοκράτες. Χρειάζεται να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε σε βάθος το πώς σκέφτονται και δρουν οι τζιχαντιστές. Δεν είναι καινούργια όλα αυτά, είναι δίπλα μας εδώ και πάνω από 25 χρόνια. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως ο ISIS και οι άλλες οργανώσεις δρουν εκεί που υπάρχουν προβλήματα. Εάν για παράδειγμα λυνόταν το θέμα της Συρίας όλα θα ήταν διαφορετικά. Κι αυτό το ξέρουν οι ηγέτες του Ισλαμικού Κράτους, ξέρουν πως οι μέρες τους τελειώνουν στη Συρία και στο Ιράκ», γράφει χαρακτηριστικά και κλείνει με ένα μήνυμα… για τους Αμερικανούς.

Ουσιαστικά, τους λέει τι να ψηφίσουν στις εκλογές που έρχονται μέσα στο 2016. Οχι τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Τεντ Κρουζ, αφού είναι αυτοί που θα λειτουργήσουν με τον παραπάνω φοβικό τρόπο.

Ε, καταλαβαίνετε τι προτείνει ο Σόρος για ψήφο…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...