301
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είναι (επί του παρόντος) πρόεδρος του Eurogroup | Alexandros Michailidis / SOOC

«Μισή» συγγνώμη του Ντάισελμπλουμ για τις δηλώσεις περί Νοτίων

Protagon Team Protagon Team 4 Απριλίου 2017, 15:03
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είναι (επί του παρόντος) πρόεδρος του Eurogroup
|Alexandros Michailidis / SOOC

«Μισή» συγγνώμη του Ντάισελμπλουμ για τις δηλώσεις περί Νοτίων

Protagon Team Protagon Team 4 Απριλίου 2017, 15:03

Με μια υπόσχεση ότι θα είναι πιο προσεκτικός στο μέλλον –αλλά και πάλι όχι συγγνώμη– μοιάζει να θέλει ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ να κλείσει το ζήτημα με τις περιβόητες πια δηλώσεις του για το πώς ξόδεψε ο Νότος τα λεφτά του («σε ποτά και γυναίκες»). Διαβεβαιώνει ακόμη ότι δεν είχε την πρόθεση να προσβάλει κανέναν.

Ο ολλανδός πολιτικός απάντησε σε επιστολή ευρωβουλευτών σχετικά με τις δηλώσεις του ότι στον Νότο, αφού ξόδεψαν τα λεφτά τους «σε ποτά και γυναίκες, έρχονται και ζητούν βοήθεια».

«Τις μέρες που ακολούθησαν τη δημοσίευση της συνέντευξής μου (ενν. στη «Frankfurter Allgemeine Zeitung»), τα λόγια μου συνδέθηκαν με την κατάσταση στις χώρες της Νότιας Ευρώπης την περίοδο της κρίσης. Είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι έγινε αυτή η σύνδεση, καθώς αυτό δεν ήταν αυτό που είπα. Και σίγουρα δεν ήταν αυτό που ήθελα να πω.

Η κρίση έχει επηρεάσει τις κοινωνίες σε όλη την Ευρωζώνη με μεγάλο κοινωνικό κόστος και η αλληλεγγύη ήταν απόλυτα δικαιολογημένη», σημειώνει ακόμη.

Οπως προσθέτει, «δυστυχώς, κάποιοι προσβλήθηκαν από τον τρόπο που εκφράστηκα. Η επιλογή των λέξεων είναι φυσικά προσωπική όπως είναι ο τρόπος που εκλαμβάνονται».

Υπενθυμίζει μάλιστα ότι στη συνέντευξη που παραχώρησε «υπογραμμίζει τη σημασία της αλληλεγγύης και της αμοιβαιότητας στο εσωτερικό της ΕΕ», παραθέτοντας στα γερμανικά το επίμαχο κομμάτι της συνέντευξης.

«Αυτό που εννοούσα ήταν πως το συμφωνημένο πλαίσιο είναι ζωτικής σημασίας για την αλληλεγγύη στην Ευρωζώνη, τόσο με τον υπόλοιπο κόσμο όσο και μεταξύ των κρατών-μελών. Είναι βασικό όλοι να δείχνουν την αναγκαία δέσμευση και την ευθύνη», λέει ακόμη.

Ο επικεφαλής του Eurogroup προσκάλεσε δυσφορία στους ευρωβουλευτές και «καταδικάστηκε ομόφωνα» για την απόφασή του να μην εμφανιστεί δια ζώσης στην ολομέλεια του σώματος, η οποία θα συζητούσε αυτήν την εβδομάδα το ελληνικό πρόγραμμα.

Οι επίμαχες δηλώσεις «για τα ποτά και τις γυναίκες» καταδικάστηκαν από ηγέτες και υπουργούς χωρών του Νότου, οι οποίοι τον κάλεσαν να παραιτηθεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...