786
|

Οι Τούρκοι δεν άφηναν το αεροσκάφος που μετέφερε τον Δένδια να επιστρέψει από το Ιράκ

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2020, 08:47
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 15/10/2020, 12:01

Οι Τούρκοι δεν άφηναν το αεροσκάφος που μετέφερε τον Δένδια να επιστρέψει από το Ιράκ

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2020, 08:47
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 15/10/2020, 12:01

Ενα νέο περιστατικό τουρκικής προκλητικότητας, το οποίο όμως περιγράφεται ως ευθεία πρόκληση κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας και των λειτουργών της, σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης κατά την επιστροφή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια από το Ιράκ.

Οπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, οι τουρκικές αρχές, σε ένα «καψόνι» προς την Ελλάδα και τον υπ. Εξωτερικών, κράτησαν επί 20 λεπτά στον αέρα, βορείως της Μοσούλης, στα σύνορα Τουρκίας – Ιράκ, το αεροσκάφος «Νεφέλη», τύπου Embraer, που μετέφερε τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας πίσω στην Αθήνα, μετά το σημαντικό ταξίδι του στη Βαγδάτη.

«Εχουμε μπει σε πυρίκαυστη ζώνη», σχολίασε χαρακτηριστικά, σε μια πρώτη αντίδραση, ο Δημήτρης Καιρίδης, βουλευτής της ΝΔ και με βαθιά γνώση των ελληνοτουρκικών. Ο ίδιος πάντως πρότεινε να περιμένουμε να μάθουμε λεπτομέρειες για το περιστατικό.

Ούτως ή άλλως το ταξίδι του κ. Δένδια στο Ιράκ ήταν περιπετειώδες, καθώς το πρώτο κυβερνητικό αεροσκάφος με το οποίο είχε μεταβεί στη Βαγδάτη υπέστη βλάβη και χρειάστηκε να έρθει το δεύτερο για να μεταφέρει ανταλλακτικά αλλά και να τον μεταφέρει στο Ερμπίλ –ταξίδι που τελικά δεν έγινε.

Μετά την αλλαγή του αεροσκάφους χρειαζόταν να υπάρξει νέο σχέδιο πτήσης από το Ιράκ προς την Ελλάδα, πάνω από τον εναέριο χώρο της Τουρκίας. Ετσι, υπήρξε αναπόφευκτα καθυστέρηση, προκειμένου να εκδοθεί νέα άδεια πτήσης και να «εγκριθεί» από τους τούρκους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Και πάλι όμως οι Τούρκοι γνώριζαν ότι πρόκειται για κυβερνητικό αεροπλάνο που μετέφερε την ελληνική διπλωματικήα αποστολή, άλλα το εξανάγκασαν σε κύκλους στον αέρα όταν εισήλθε στον εναέριο χώρο τους. Ο λόγος; Από το τουρκικό υπ. Εξωτερικών είπαν ότι το ελληνικό αεροσκάφος απογειώθηκε από τη Βαγδάτη χωρίς σχέδιο πτήσης! Τελικά το «Nefeli» έφτασε τελικά τα μεσάνυχτα στη βάση της Ελευσίνας.

Δεν είναι λίγοι, εκείνοι που θεωρούν το «καψόνι» των τουρκικών αρχών ως ένα είδος «αντιποίνων» της Αγκυρας για το ταξίδι του κ. Δένδια στο Ιράκ, το οποίο ο Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί δικό του ζωτικό χώρο, αλλά τώρα φαίνεται να χάνει το παιχνίδι από την ενεργή διπλωματία της Αθήνας.

Το γεγονός ότι ο κ. Δένδιας έγινε ο πρώτος έλληνας υπουργός Εξωτερικών που επισκέπτεται το Ιράκ ύστερα από 22 (!) χρόνια, ότι είχε επαφές με όλη την ιρακινή ηγεσία και ότι η Ελλάδα εγκαινίασε προξενείο στο Ερμπίλ, πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν, εξόργισε τους Τούρκους.

Η επίσκεψη Δένδια στο Ιράκ εντάσσεται εξάλλου στο πλαίσιο της διπλωματίας των συμμαχιών με τον αραβικό κόσμο (Αίγυπτο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία) για τη σύμπηξη μετώπου κατά των κλιμακούμενων τουρκικών προκλήσεων στη ΝΑ Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής (πρόσφατη εξάλλου είναι η εισβολή τουρκικών στρατευμάτων σε ιρακινό έδαφος και η επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο υψηλόβαθμών ιρακινών στρατιωτικών στην περιοχή Σιντακάν του Βορειοανατολικού Ιράκ).

Ο Νίκος Δένδιας με τον ιρακινό πρόεδρο Μπαρχάμ Σαλίχ. Οι επαφές του υπ. Εξωτερικών στη Βαγδάτη εξόργισαν την Αγκυρα

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, δόθηκε εντολή στην ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα να προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για το περιστατικό με το κυβερνητικό αεροσκάφος. Η τουρκική πλευρά, με πρωτοβουλία της, παρείχε εξηγήσεις στην πρεσβεία μας στην Αγκυρα, πριν το διάβημα, αποδίδοντας το περιστατικό σε «τεχνικό λάθος» της αρμόδιας τουρκικής υπηρεσίας. Οπως αναφέρθηκε, η ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα επρόκειτο να επανέλθει, προκειμένου να διασφαλίσει ότι δε θα επαναληφθεί ανάλογο περιστατικό.

Σε κάθε περίπτωση από το πρωί της Πέμπτης ο κ. Δένδιας ξεκίνησε ενημερώσεις των εκπροσώπων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική παραβατικότητα.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων ήταν το εξής:

-11:00 Γιώργος Κατρούγκαλος (ΣΥΡΙΖΑ)

-11:30 Ανδρέας Λοβέρδος (ΚΙΝΑΛ)

-12:00 Γεώργιος Μαρίνος (ΚΚΕ)

-12:30 Αντώνης Μυλωνάκης (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ)

-13:00 Δημήτρης Λιάπης – Γιώργος Λογιάδης (ΜέΡΑ25).

Μετά την ενημέρωσή του από τον κ. Δένδια, ο κ. Κατρούγκαλος, τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εξωτερικών, υπογράμμισε την ανάγκη να διεκδικήσει και να πετύχει ο πρωθυπουργός κυρώσεις, αλλά και προχωρήσει και στην επέκταση των χωρικών υδάτων άμεσα νότια και ανατολικά της Κρήτης.

«Δεν είναι η ώρα των λόγων πια, είναι η ώρα των έργων. Κλιμακώνεται η τουρκική επιθετικότητα και πρέπει να σταλεί ένα σαφές μήνυμα μη ανοχής περαιτέρω τετελεσμένων ή προκλήσεων», σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος, και αναφέρθηκε στο περιστατικό με το κυβερνητικό αεροσκάφος που μετέφερε χθες τον υπουργό Εξωτερικών από τη Βαγδάτη στην Αθήνα.

«Έθεσα εκ νέου το ζήτημα σήμερα ο πρωθυπουργός να διεκδικήσει και να πετύχει κυρώσεις, στόχο που ο ίδιος είχε θέσει στον εαυτό του για το προηγούμενο ήδη Συμβούλιο και την ανάγκη να προχωρήσουμε στην επέκταση των χωρικών υδάτων άμεσα νότια και ανατολικά της Κρήτης, προοπτικά νότια Κάσου, Καρπάθου, Ρόδου και στο συγκρότημα Καστελορίζου ξεκινώντας με τα αυτονόητα στις περιοχές αυτές με το κλείσιμο των κόλπων και των γραμμών βάσης», επεσήμανε ο κ. Κατρούγκαλος, για να συμπληρώσει:

«Τώρα είναι η ώρα της εθνικής προσπάθειας, η οποία πρέπει να γίνει στη βάση συγκεκριμένης στρατηγικής και όχι στο κενό στρατηγικής χωρίς πυξίδα», κατέληξε ο κ. Κατρούγκαλος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...