482
Ο Φαρχάντ Αχμέντοφ, το καλοκαίρι στο γιοτ του | Facebook

Διεθνής υπόθεση το διαζύγιο του ολιγάρχη Αχμέντοφ – δίκες σε έξι χώρες

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2020, 14:51
Ο Φαρχάντ Αχμέντοφ, το καλοκαίρι στο γιοτ του
|Facebook

Διεθνής υπόθεση το διαζύγιο του ολιγάρχη Αχμέντοφ – δίκες σε έξι χώρες

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2020, 14:51

Το διαζύγιο του αζερικής καταγωγής ολιγάρχη Φαρχάντ Αχμέντοφ απέφερε στην πρώην σύζυγό του, Τατιάνα Αχμέντοβα, το ιλιγγιώδες ποσό των 500 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με απόφαση δικαστηρίου του Λονδίνου, το 2016.

Ομως, η Αχμέντοβα ακόμα προσπαθεί να πάρει αυτά τα χρήματα, καθώς ο μεγιστάνας αρνείται να της τα δώσει και δεν δέχεται ότι το βρετανικό δικαστήριο έχει τη δικαιοδοσία να αποφασίσει.

Επιμένει μάλιστα, ότι το διαζύγιο εκδόθηκε το 2000 στη Ρωσία, ενώ η Αχμέντοβα ισχυρίζεται ότι αργότερα οι δυο τους τα ξαναβρήκαν και ότι όταν χώρισαν οριστικά, είχε πάρει την βρετανική υπηκοότητα και ότι είχαν μετακομίσει στο Λονδίνο. Επίσης, υποστηρίζει ότι το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του ο Αχμέντοφ το απέκτησε όταν ήταν παντρεμένοι και έτσι δικαιούται γενναίο μερίδιο.

Τα 500 εκατ. ευρώ που επιδίκασε το βρετανικό δικαστήριο, υπολογίζονται στο 41% της περιουσίας του Αχμέντοφ.

Η Τατιάνα Αχμέντοβα με τους δικηγόρους της στο Λονδίνο

Η Αχμέντοβα καταγγέλλει ότι ο πρώην σύζυγός της, που είναι γεννημένος στο Αζερμπαϊτζάν, της έχει καταβάλει μόνο επτά εκατ. ευρώ και ένα μεταχειρισμένο ελικόπτερο και ότι «ξεπουλά» ή μεταβιβάζει την περιουσία του για να μην πέσει στα χέρια της.

Σύμφωνα με την ίδια, ο 65χρονος Αχμέντοφ μεταβίβασε περιουσιακά στοιχεία, όπως το πολυτελές γιοτ MV Luna, η αξία του οποίου υπολογίζεται σε περισσότερα από 350 εκατ. ευρώ και έργα τέχνης στον γιο του και σε ιδρύματα με έδρα το Λιχτενστάιν.

Είχε αγοράσει τη Luna, μήκους 115 μέτρων, που διαθέτει πισίνα και χώρους προσγείωσης για ελικόπτερα, από τον ρώσο δισεκατομμυριούχο Ρομάν Αμπράμοβιτς.

Το γιοτ Luna / Reuters

Σύμφωνα με τους Times, η υπόθεση για τη μεταβίβαση του Luna εκδικάστηκε αυτή την εβδομάδα σε δικαστήριο του Ντουμπάι. Είναι ένα από τα έξι δικαστήρια σε ισάριθμες χώρες, στα οποία έχουν προσφύγει οι δύο πλευρές στην υπόθεση του διαζυγίου, καθώς η περιουσία του Αχμέντοφ εκτείνεται σε πολλές χώρες. Εκτός από το Λονδίνο και το Ντουμπάι, δίκες βρίσκονται σε εξέλιξη στα Νησιά Μάρσαλ, στη Ρωσία, στις ΗΠΑ και στο Λιχτενστάιν.

Μέχρι στιγμής, μόνο τα νομικά έξοδα έχουν φτάσει τα 70 εκατ. ευρώ!

Σε μία από τις δίκες, αντίδικοι είναι η 48χρονη Αχμέντοβα και ο 27χρονος γιος της Τεμούρ. Η μητέρα του έχει ζητήσει από το δικαστήριο να παγώσει την περιουσία του γιου της, ανάμεσά τους και το διαμέρισμα αξίας εκατομμυρίων, όπου διαμένει στο Λονδίνο.

Ο Τεμούρ Αχμέντοφ, γιος του Φαρχάντ και της Τατιάνα Αχμέντοβα, σε συνάντησή του με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον Ιούλιο – Facebook

Ανάμεσα στα αντικείμενα που διεκδικεί η πρώην σύζυγος του ολιγάρχη, είναι και πίνακες ζωγραφικής αξίας 150 εκατ. ευρώ, των Μαρκ Ρόθκο, Αντι Γουόρχολ και Υβ Κλάιν.

Η Τατιάνα ήταν 17 χρόνων όταν γνώρισε τον 34χρονο τότε, Φαρχάντ. Οι δυο τους παντρεύτηκαν το 1993, όταν ήταν 21.

Η αυτοκρατορία του ολιγάρχη ξεκίνησε με γούνες και μετά επεκτάθηκε στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...