524
O Δούκας του Εδιμβούργου σε αυτοκίνητο -στη θέση του συνοδηγού- το 2011. Παρότι 97 ετών τον άφηναν να οδηγεί, με καταστροφικά αποτελέσματα... | REUTERS/Neil Hall/File Photo

Ο 97χρονος πρίγκιπας Φίλιππος τράκαρε και σώθηκε – Μήπως όμως, δεν έπρεπε καν να οδηγεί;

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2019, 11:50
O Δούκας του Εδιμβούργου σε αυτοκίνητο -στη θέση του συνοδηγού- το 2011. Παρότι 97 ετών τον άφηναν να οδηγεί, με καταστροφικά αποτελέσματα...
|REUTERS/Neil Hall/File Photo

Ο 97χρονος πρίγκιπας Φίλιππος τράκαρε και σώθηκε – Μήπως όμως, δεν έπρεπε καν να οδηγεί;

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2019, 11:50

Το τροχαίο ατύχημα του 97χρονου Δούκα του Εδιμβούργου, συζύγου της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, έφερε ξανά στο προσκήνιο το θέμα των υπερήλικων οδηγών.

Στη Βρετανία, ήδη από την επόμενη μέρα, «άναψε» η συζήτηση για το αν πρέπει να επιτρέπεται σε κάποιον στην ηλικία του πρίγκιπα να οδηγεί αυτοκίνητο.

«Ευχόμαστε περαστικά στον Δούκα του Εδιμβούργου. Πολλοί σχολιαστές εκμεταλλεύονται ατυχήματα με γνωστούς ηλικιωμένους οδηγούς για να ζητήσουν να απαγορευτεί ή να περιοριστεί η οδήγηση σε μεγάλη ηλικία», λέει στην Guardian ο Εντμουντ Κινκ, πρόεδρος της Βρετανικής Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου. «Αν θα έπρεπε να θέσουμε περιορισμούς στην ηλικία των οδηγών, το πιθανότερο είναι να περιορίσουμε τους νέους και όχι τους ηλικιωμένους», λέει ο ίδιος.

Από την άλλη, βρετανικά μέσα, όπως η Daily Mail, θεωρούν ότι ήρθε η ώρα, ο Φίλιππος να παραδώσει το δίπλωμά του και να εγκαταλείψει το αγαπημένο του χόμπι.

Στη Βρετανία, οι οδηγοί άνω των 70 ετών είναι υποχρεωμένοι να ανανεώσουν το δίπλωμά τους κάθε τρία χρόνια με μία απλή διαδικασία, που δεν κοστίζει τίποτα.

Χθες, ο Φίλιππος ήταν πολύ τυχερός, Το Land Rover που οδηγούσε ανατράπηκε κι έπαθε μεγάλη ζημιά, δύο γυναίκες τραυματίστηκαν, αλλά ο ίδιος ξέφυγε χωρίς ούτε μία αμυχή. Στα 97 του, οδηγούσε το αυτοκίνητο που ενεπλάκη σε ατύχημα την Πέμπτη, κοντά στη βασιλική έπαυλη Σάντριχαμ στο Νόρφολκ της Αγγλίας.

Το ατύχημα συνέβη μεσημέρι σε κεντρικό πολυσύχναστο δρόμο κοντά στην έπαυλη Σάντριχαμ του Νόρφολκ. Στην άκρη του δρόμου, διακρίνεται αναποδογυρισμένο το αυτοκίνητο του Φίλιππου.

Ο Δούκας του Εδιμβούργου βγήκε από το αυτοκίνητο με τη βοήθεια ενός περαστικού «φανερά ταραγμένος και συγχυσμένος», αλλά χωρίς να έχει τραυματιστεί. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το ατύχημα συνέβη όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Φίλιππος επιχείρησε να βγει στον κεντρικό δρόμο από ένα στενό. Δεν έχει γίνει γνωστό αν βρισκόταν μόνος του στο όχημα.

Στο άλλο αυτοκίνητο με το οποίο συγκρούστηκε, ένα KIA, επέβαιναν δύο γυναίκες και ένα μωρό 10 μηνών στο πίσω κάθισμα, το οποίο δεν έπαθε τίποτα. Σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, οι δύο γυναίκες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με ελαφρά τραύματα και αργότερα, έλαβαν εξιτήριο.

Η λιτή ανακοίνωση του Μπάκινγχαμ δεν ανέφερε καν ότι υπήρχαν άλλα άτομα που εμπλέκονταν στο ατύχημα, ούτε ότι τραυματίστηκαν, παρά μόνο ότι ο Φίλιππος είναι καλά στην υγεία του.

Αυτόπτης μάρτυρας αναφέρει ότι «ήταν θαύμα που ένας 97χρονος βγήκε σώος από ένα αναποδογυρισμένο αμάξι».

Σπασμένα τζάμια στο σημείο του ατυχήματος

Μέχρι τώρα πάντως, ο Φίλιππος, παρά τα προβλήματα υγείας, δεν είχε δείξει καμία πρόθεση να σταματήσει να οδηγεί λόγω της ηλικίας του. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν τρία χρόνια, καθόταν στο τιμόνι και έκανε βόλτες με το ζεύγος Ομπάμα και τη Βασίλισσα Ελισάβετ, κατά την επίσημη επίσκεψη του αμερικανού προέδρου στο Παλάτι. Εκτός από αυτοκίνητο όμως, εξακολουθεί να οδηγεί και άμαξα, καθώς και να κάνει ιππασία παρέα με την Ελισάβετ.

To 2016, o Φίλιππος βρέθηκε στη θέση του οδηγού, μεταφέροντας τον Μπαράκ Ομπάμα, την Πρώτη Κυρία, Μισέλ και τη Βασίλισσα Ελισάβετ στο παλάτι του Γουίνδσορ. Στη φωτογραφία, ο οδηγός φαίνεται να το διασκεδάζει, ενώ δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για τους υπόλοιπους…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...