325
Ο Ανουράκ Ζενταβανίκ απέναντι στους ταϊλανδούς αστυνομικούς | REUTERS/Jorge Silva

Ταϊλάνδη: Ο μοναχικός διαδηλωτής που αψήφησε τους αστυνομικούς

Protagon Team Protagon Team 4 Νοεμβρίου 2020, 14:46
Ο Ανουράκ Ζενταβανίκ απέναντι στους ταϊλανδούς αστυνομικούς
|REUTERS/Jorge Silva

Ταϊλάνδη: Ο μοναχικός διαδηλωτής που αψήφησε τους αστυνομικούς

Protagon Team Protagon Team 4 Νοεμβρίου 2020, 14:46

Ενας άνδρας. Μόνος του. Απέναντι σε αμέτρητους πάνοπλους αστυνομικούς.

Η εικόνα τραβήχτηκε από τον Χόρχε Σίλβα του πρακτορείου Reuters τη νύχτα της 16ης Οκτωβρίου.

Εκείνο το βράδυ η αστυνομία της Ταϊλάνδης προσπάθησε να διαλύσει με τη βία μία αντικυβερνητική διαδήλωση από αυτές που λαμβάνουν χώρα συνεχώς τον τελευταίο καιρό ενάντια στην πανίσχυρη μοναρχία που κυβερνά την χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Για τον άνδρα της εικόνας, Ανουράκ Ζενταβανίκ, 52 ετών, ήταν η στιγμή που προσπάθησε να σταματήσει μόνος του τους αστυνομικούς.

«Μπορούσα να αισθανθώ τον κίνδυνο να έρχεται», είπε στο Reuters. Ο Ανουράκ άκουσε τους αστυνομικούς να μετρούν αντίστροφα. Μετά, πήδηξε κατά πάνω τους για να τους αντιμετωπίσει.

«Κοίταξα τον κάθε έναν από αυτούς στα μάτια και τους είπα να μην πλησιάσουν περισσότερο, ότι υπήρχαν πολλοί νεαροί μαθητές και κορίτσια», είπε. Δευτερόλεπτα αργότερα, η αστυνομία άρχισε να εκτοξεύει χημικά εναντίον των διαδηλωτών.

«Έτρεξα να τους σπρώξω προς τα πίσω. Δεν υπήρχε φόβος στην καρδιά μου» ανέφερε. Οι αστυνομικοί συνέχισαν να προχωρούν. Ο Ανουράκ δεν άντεξε. Ο ίδιος περιέγραψε ότι ξαφνικά βρέθηκε στον αέρα και έμεινε για λίγο εκεί αφού τον σήκωναν στα χέρια τους οι αστυνομικοί, όπως γίνεται στις συναυλίες. Μετά, του φόρεσαν χειροπέδες και τον συνέλαβαν.

Ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας της Ταϊλάνδης είπε ότι οι άνδρες του χρησιμοποίησαν μόνο διεθνώς αποδεκτές μεθόδους για την αντιμετώπιση της διαμαρτυρίας.

Οι εικόνες εκείνης της νύχτας, πάντως, προκάλεσαν μεγαλύτερη οργή και έφεραν πολύ πιο δυναμικές διαδηλώσεις έως ότου ο πρωθυπουργός Πραγιούτ Τσαν-Ο-Τσα, το περασμένο Σαββατοκύριακο, διέταξε να μπει τέλος στα έκτακτα μέτρα που είχαν επιβληθεί στις 15 Οκτωβρίου.

Ο Ανουράκ, ακτιβιστής που πουλάει πολιτικά μπλουζάκια και άλλα αντικείμενα, ήταν μεταξύ εκείνων που συνελήφθησαν για παράβαση των μέτρων έκτακτης ανάγκης. Πέρασε μια νύχτα σε μια περιφερειακή αστυνομική μονάδα προτού απελευθερωθεί.

Δεν θα δίσταζε να κάνει το ίδιο ξανά, είπε. «Αν έπρεπε να διακινδυνεύσω τη ζωή μου για να προστατέψω τους νέους και για τη νίκη μας, θα το έκανα. Θα άξιζε» συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...