533
Παιδιά από το Αφγανιστάν που έφτασαν το πρωί στη Σκάλα Συκαμιάς με λέμβο από την Τουρκία | SOOC/Konstantinos Tsakalidis

Συνεχείς οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στα νησιά [εικόνες]

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2020, 11:47
Παιδιά από το Αφγανιστάν που έφτασαν το πρωί στη Σκάλα Συκαμιάς με λέμβο από την Τουρκία
|SOOC/Konstantinos Tsakalidis

Συνεχείς οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στα νησιά [εικόνες]

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2020, 11:47

Μαζικές αφίξεις προσφύγων και μεταναστών καταγράφονται τις τελευταίες ώρες στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του kathimerini.gr, από τα ξημερώματα της Κυριακής και μέχρι τις 11 π.μ. είχαν καταγραφεί συνολικά 16 περιστατικά αφίξεων, τα περισσότερα στη Λέσβο, αλλά και σε Χίο και Σάμο.

Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 500 άτομα έφτασαν στα νησιά από τα τουρκικά παράλια, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται νέες επιχειρήσεις διάσωσης πλωτών με μετανάστες από τις δυνάμεις του Λιμενικού, που περιπολούν κατά μήκος των θαλάσσιων συνόρων Ελλάδας – Τουρκίας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη Λέσβο που έχει δεχθεί τις περισσότερες ροές είχαν περάσει μέχρι τις 12 το μεσημέρι της Κυριακής, έξι βάρκες με 300 περίπου επιβαίνοντες. Στη Χίο είχαμε τέσσερα περιστατικά με 120 περίπου επιβαίνοντες. Και στη Σάμο δυο περιστατικά με 80 περίπου επιβαίνοντες.

Βάρκα με πρόσφυγες στη Σκάλα Συκαμιάς, την Παρασκευή

Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη Λέσβο, η μεγάλη πλειοψηφία όσων φτάνουν είναι σε φανερά εξαθλιωμένη κατάσταση, ξυπόλητοι και χωρίς τίποτα άλλο από τα ρούχα που φορούν. Στην πλειοψηφία τους είναι Αφρικανοί ή Αφγανοί, που όπως λένε πλήρωσαν στους δουλεμπόρους που τους μετέφεραν από 1.500 έως 2.000 δολάρια ή το αντίστοιχο ποσό σε αντικείμενα αξίας.

Οπως λένε, ζούσαν εδώ και μήνες σε περιοχές της Κωνσταντινούπολης και πριν από τρεις μέρες ειδοποιήθηκαν από τους δουλεμπόρους να ετοιμαστούν για να αναχωρήσουν προς την Ευρώπη. Με υπερφορτωμένα λεωφορεία και ΙΧ αυτοκίνητα μεταφέρθηκαν σε δασώδεις εκτάσεις κοντά στις ακτές όπου και περίμεναν να φτιάξει ο καιρός, που τις τελευταίες μέρες ήταν πολύ κακός.

Το πρωί της Κυριακής μετακινήθηκαν στις ακτές, όπου τους περίμεναν βάρκες στις οποίες επιβιβάστηκαν και αναχώρησαν. Οπως καταθέτουν, κατά την αναχώρησή τους, στις ακτές ήταν παρόντες ένστολοι, πολλοί από τους οποίους και ένοπλοι.

Στα 14 από τα 16 συμβάντα που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ώρες, οι ελληνικές αρχές εντόπισαν τις βάρκες με τους πρόσφυγες και μετανάστες πριν αυτές μπουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα και ειδοποίησαν την τουρκική ακτοφυλακή. Αντίθετα όμως με ό,τι συνέβαινε έως τώρα, δεν υπήρξε ανταπόκριση, με αποτέλεσμα οι βάρκες να φτάνουν τελικά στις ακτές των ελληνικών νησιών.

Αιτούντες άσυλο από το Αφγανιστάν, στη Σκάλα Συκαμίας, την Κυριακή

Τις τελευταίες ώρες, οι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή εξασθένησαν με αποτέλεσμα να καταγράφονται μαζικές αφίξεις.

Πρόσφυγας από το Κονγκό μόλις έχει φτάσει στη Σκάλα Συκαμιάς Λέσβου, το Σάββατο

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στα απέναντι τουρκικά παράλια βρίσκονται συγκεντρωμένοι χιλιάδες αλλοδαποί που περιμένουν να περάσουν στα ελληνικά νησιά.

Η μεταφορά των προσφύγων και των μεταναστών που φτάνουν γίνονται με λεωφορεία που διαθέτει το Λιμενικό Σώμα. Σε εφαρμογή κανόνων προστασίας από τον κορονοϊό διανέμονται μάσκες μιας χρήσεως τις οποίες αμέσως φοράνε.

Πρόσφυγες από το Κογκό και τη Γκάμπια, στη Σκάλα Συκαμιάς, το Σάββατο

 

Βάρκα με πρόσφυγες φτάνει στις ακτές της Λέσβου με τη συνδρομή του Πολεμικού Ναυτικού και ΜΚΟ

 

Μία λέμβος με πρόσφυγες από το Κογκό και τη Γκάμπια φτάνει στις ακτές της Σκάλας Συκαμιάς στη Λέσβο, το Σάββατο

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...