389
Πλάνο από την ιρανική κρατική τηλεόραση το οποίο εικονίζει την πυραυλική επίθεση | BBC

Συναγερμός από την πυραυλική επίθεση του Ιράν σε αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ

Protagon Team Protagon Team 8 Ιανουαρίου 2020, 08:21
Πλάνο από την ιρανική κρατική τηλεόραση το οποίο εικονίζει την πυραυλική επίθεση
|BBC

Συναγερμός από την πυραυλική επίθεση του Ιράν σε αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ

Protagon Team Protagon Team 8 Ιανουαρίου 2020, 08:21

Την πρώτη απάντηση – σύμφωνα τουλάχιστον με όσα ισχυρίζεται η Τεχεράνη – στη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί έδωσε το Ιράν, το οποίο εξαπέλυσε τα ξημερώματα της Τετάρτης πυραυλική επίθεση κατά αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ.

Τουλάχιστον δύο αεροπορικές βάσεις, στην Αιν αλ Άσαντ και άλλη μία στην Αρμπίλ του ιρακινού Κουρδιστάν, έγιναν στόχος με πάνω από 22 πυραύλους, κατά το Ιράκ 17 στην πρώτη βάση και πέντε στην άλλη. Η επίθεση έγινε στη 01:30 της Τετάρτης (τοπική ώρα, 00:30 στην Ελλάδα).

Δύο από τους 17 πυραύλους που εκτοξεύθηκαν εναντίον της Άιν αλ Άσαντ δεν εξερράγησαν, επισήμανε σε ανακοίνωσή του ο ιρακινός στρατός. Οι πέντε πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν εναντίον της Αρμπίλ είχαν στόχο το αρχηγείο του διεθνούς συνασπισμού.

Η ιρακινή πλευρά αρνείται ότι έχασαν τη ζωή τους στρατιώτες της που στεγάζονται στις βάσεις, ενώ οι ΗΠΑ επισήμως αποτιμούν την κατάσταση. Ασαφές είναι αν υπάρχουν θύματα μεταξύ των αμάχων.

Από την άλλη πλευρά, το Ιράν μιλά για «80 νεκρούς αμερικανούς στρατιώτες» και για 200 στρατιώτες, ενώ προσθέτει ότι αμερικανικά αεροσκάφη και ελικόπτερα «υπέστησαν πολύ μεγάλες ζημιές». Κυβερνητική πηγή ισχυρίζεται ότι το Ιράν έχει στο στόχαστρο άλλες 100 αμερικανικές εγκαταστάσεις που σκοπεύει να πλήξει εάν οι ΗΠΑ ανταποδώσουν τα πλήγματα στο Ιράκ.

Μέσω Twitter ο Ντόναλντ Τραμπ ανήγγειλε ότι πρόκειται να κάνει δηλώσεις σχετικά με το Ιράν αργότερα σήμερα Τετάρτη. «Τώρα γίνεται αποτίμηση των απωλειών και των ζημιών», πάντως διαβεβαίωσε ότι «μέχρι τώρα όλα καλά!», σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει τα όσα συνέβησαν – ή έστω να κρατήσει μια περισσότερο ψύχραιμη στάση.

Για πράξη αυτοάμυνας έκαμνε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ, ενώ αρνήθηκε ότι το Ιράν έχει σκοπό να κλιμακώσει την αντιπαράθεση σε πόλεμο.

Αξιωματικός των Φρουρών της Επανάστασης δήλωσε ανωνύμως στην ιρανική τηλεόραση ότι οι επιθέσεις του Ιράν «ήταν απλώς το πρώτο βήμα» και πρόσθεσε πως η Τεχεράνη δεν πρόκειται να διστάσει ούτε να λυπηθεί να πλήξει αμερικανούς στρατιώτες. Φυσικά πρόκειται για αντίποινα στη δολοφονία του Σουλεϊμανί, αρχηγού της Δύναμης Αλ Κουντς, εξήγησε ο ίδιος.

Πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος Τραμπ «πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να αποσύρει τις δυνάμεις του από την περιοχή ώστε να μην είναι εντός ακτίνας δράσης μας».

Εν τω μεταξύ σε κατάσταση συναγερμού τέθηκαν η Πολεμική Αεροπορία και η διοίκηση αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ. Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya ανέφερε και ότι ισραηλινά μαχητικά κινούνται ιδίως στον εναέριο χώρο του Λιβάνου. Οι Φρουροί της Επανάστασης θεωρούν το Ισραήλ «συνεργό» των ΗΠΑ στη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...