453
Εκατοντάδες χιλιάδες και στους δρόμους της Κερμάν, γενέτειρας του ιρανού στρατηγού που έπεσε νεκρός από τα αμερικανικά πυρά | Τwitter

Εκατοντάδες ποδοπατήθηκαν στην κηδεία του Σουλεϊμανί – πάνω από 50 νεκροί, 220 τραυματίες!

Protagon Team Protagon Team 7 Ιανουαρίου 2020, 11:52
Εκατοντάδες χιλιάδες και στους δρόμους της Κερμάν, γενέτειρας του ιρανού στρατηγού που έπεσε νεκρός από τα αμερικανικά πυρά
|Τwitter

Εκατοντάδες ποδοπατήθηκαν στην κηδεία του Σουλεϊμανί – πάνω από 50 νεκροί, 220 τραυματίες!

Protagon Team Protagon Team 7 Ιανουαρίου 2020, 11:52

Σε τραγωδία εξελίχθηκε η κηδεία του στρατηγού Σουλεϊμανί στην γενέτειρά του, Κερμάν, στο νοτιοδυτικό Ιράν.

Εκατοντάδες άνθρωποι που συμμετείχαν στην εντυπωσιακή σε μέγεθος συγκέντρωση για τον τελευταίο αποχαιρετισμό στον Κασέμ Σουλεϊμανί, ποδοπατήθηκαν με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο τουλάχιστον 50 άτομα και να τραυματιστούν περισσότερα από 210.

Η εικόνες που μεταδόθηκαν μέσω Twitter από το περιστατικό στους δρόμους της Κερμάν (δείτε της κάτω)  είναι σοκαριστικές.

Η τελετή ταφής του Σουλεϊμανί καθυστέρησε για ώρες εξαιτίας της μοιραίας τροπής που πήρε η συμμετοχή του κόσμου. Σύμφωνα με το πρακτορείο IRNA η ταφή του διοικητή της δύναμης Κουντς στη γενέτειρά του άρχισε τελικά λίγο πριν τις 18.00 (ώρα Ελλάδος) στο κοιμητήριο της πόλης.

Οπως και την Δευτέρα στην πρωτεύουσα Τεχεράνη, εκατοντάδες χιλιάδες Ιρανοί συγκεντρώθηκαν στην Κερμάν με τις εικόνες από το μέγεθος του πλήθους να είναι εντυπωσιακές.

 

Στις ΗΠΑ εν τω μεταξύ, μέρα με τη μέρα πληθαίνουν οι καταγγελίες αμερικανών πολιτών, ιρανικής καταγωγής, ότι υποβάλλονται σε πολύωρες ανακρίσεις κατά την είσοδό τους στη χώρα.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο Αμερικανο-Ισλαμικών Σχέσεων (CAIR) -μία μη κυβερνητική οργάνωση που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των μουσουλμάνων-  περισσότεροι από 60 ταξιδιώτες συνελήφθησαν ή προσήχθησαν από τις αμερικανικές αρχές κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στα σύνορα με τον Καναδά και ανακρίθηκαν επί ώρες σχετικά με τις πολιτικές τους απόψεις.

Σε πολλούς εξ αυτών απαγορεύθηκε η είσοδος στο αμερικανικό έδαφος.

Σύμφωνα πάντα με το CAIR, 24χρονη διηγήθηκε ότι κρατήθηκε και ανακρίθηκε μαζί με την οικογένειά της επί περισσότερες από 10 ώρες στο Μπλέιν, για να την αφήσουν ελεύθερη την Κυριακή το πρωί.

Οταν η οικογένειά της ζήτησε εξηγήσεις για την ταλαιπωρία την οποία υπέστη, ένας από τους άνδρες της αστυνομίας συνόρων της απάντησε: «Απλώς δεν είναι μια καλή περίοδος για εσάς».

Η αμερικανική κυβέρνηση αρνήθηκε επίσης να χορηγήσει βίζα στον ιρανό υπουργό Εξωτερικών, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, προκειμένου να δώσει το παρών στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που θα διεξαχθεί την Πέμπτη.

Αξιωματούχοι της υπηρεσίας τελωνείων και συνόρων (CBP) διέψευσαν πάντως τις πληροφορίες αυτές, διαβεβαιώνοντας ότι οι μεγάλες καθυστερήσεις που καταγράφηκαν στα σημεία εισόδου της χώρας οφείλονταν στην αυξημένη κίνηση λόγω των γιορτών και στην έλλειψη προσωπικού. Τόνισαν εξάλλου ότι οι πράκτορές τους δεν κάνουν διακρίσεις βάσει της θρησκείας, της φυλής ή της καταγωγής.

Εκπρόσωπος της CBP διέψευσε επίσης ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει δώσει εντολή στην υπηρεσία να απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ σε Αμερικανούς που έχουν και ιρανική υπηκοότητα.

Καταγγελίες όμως υπήρξαν και από τον τοπικό κυβερνήτη της πολιτείας της Ουάσινγκτον, τον δημοκρατικό Τζέι Ινσλι, σύμφωνα με τον οποίο, Ιρανοαμερικανοί κρατήθηκαν στα σύνορα μεταξύ Καναδά και ΗΠΑ (…) για κανένα άλλο λόγο παρά μόνο την καταγωγή τους». Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο κυβερνήτης δεν διστάζει μάλιστα να κάνει λόγο για «συνταγματικά και ηθικά προβλήματα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...