714
Στιγμή προληματισμού για τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, τον εκπρόσωπο Τύπου Γιώργο Κουμουτσάκο και τον αντιπρόεδρο Αδωνι Γεωργιάδη | INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στρίβειν δια των εκλογών…

Σπύρος Μουρελάτος Σπύρος Μουρελάτος 5 Φεβρουαρίου 2016, 06:00
Στιγμή προληματισμού για τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, τον εκπρόσωπο Τύπου Γιώργο Κουμουτσάκο και τον αντιπρόεδρο Αδωνι Γεωργιάδη
|INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στρίβειν δια των εκλογών…

Σπύρος Μουρελάτος Σπύρος Μουρελάτος 5 Φεβρουαρίου 2016, 06:00

Το φάντασμα των πρόωρων εκλογών «στοιχειώνει» πλέον τις καθημερινές πυκνές συσκέψεις στη λεωφόρο Συγγρού, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και οι τακτικοί συνομιλητές του επιχειρούν να διακριβώσουν τις πραγματικές προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα πίσω από την «ανερμάτιστη», όπως τη χαρακτηρίζουν, πολιτική που ακολουθεί.

Στον τρίτο όροφο των κεντρικών γραφείων της ΝΔ εξακολουθεί να κυριαρχεί η πεποίθηση ότι οι πρόωρες εκλογές εντός των αμέσως επομένων μηνών δεν είναι το plan Α της κυβέρνησης, ωστόσο όπως αποκαλύπτουν στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, οι ενδείξεις για μία επανάληψη ως φάρσα των όσων ζήσαμε το περασμένο καλοκαίρι δυστυχώς πληθαίνουν.

«Η ίδια η κυβέρνηση εδώ και ενάμιση χρόνο χρησιμοποιεί τις δημοκρατικές διαδικασίες για να κερδίσει την ηγεσία της χώρας. Ολα αυτά τα κάνει βάζοντας τη χώρα σε μια ατέρμονη διαδικασία για να κρατήσει την εξουσία. Αν σκέφτεται διαφυγή δια εκλογών αυτό είναι πρόβλημά του κ. Τσίπρα», απάντησε σχετικώς ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Γιώργος Κουμουτσάκος. Ο ίδιος επέμεινε ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να ρίξει νερό στο μύλο της εκλογολογίας, την οποία σε κάθε περίπτωση θεωρεί μία αντιπαραγωγική κουβέντα.

Ανώτερες πηγές του κόμματος εκφράζουν έντονη ανησυχία για την πιθανότητα η κυβερνητική στρατηγική να ανακρούσει εκ νέου πρύμνα και να διολισθήσει σε λογικές ψευδεπίγραφης αντίστασης, που θα τινάξουν στον αέρα την ούτως ή άλλως αργή διαδικασία σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας.

«Μύθος η σκληρή διαπραγμάτευση»

Ο προβληματισμός επιτείνεται και από την ανερμάτιστη, όπως επισημαίνεται σχετικώς, διαπραγματευτική τακτική, που ακολουθεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά και από την κυβερνητική σπουδή να κατασκευάσει εκ νέου εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς, ώστε να «καμουφλάρει» τις προφανείς της αδυναμίες. Ο κ. Κουμουτσάκος χαρακτήρισε τα περί σκληρής διαπραγμάτευσης μύθο διερωτώμενος: «Ποιο θέμα διαπραγματεύτηκαν και έφεραν καλύτερα αποτελέσματα από αυτά που είπαν αρχικά;». Ο ίδιος τόνισε ότι οι ενδείξεις για ένα τραγικό deja vu των περιπετειών του περασμένου καλοκαιριού υπάρχουν, υπενθύμισε την ολέθρια κατάληξη τους και ευχήθηκε να μην οδηγηθεί εκ νέου ο ΣΥΡΙΖΑ σε τέτοια μονοπάτια. Ενδεχόμενος εκλογικός αιφνιδιασμός από την πλευρά της κυβέρνησης, θα ανέτρεπε τον πολιτικό σχεδιασμό της λεωφόρου Συγγρού και θα υποχρέωνε τον κ. Μητσοτάκη να αναθεωρήσει το αρχικό χρονοδιάγραμμα που προέβλεπε ότι η ΝΔ θα ήταν έτοιμη να αρθρώσει πειστική εναλλακτική κυβερνητική πρόταση στις αρχές Μαΐου.

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Ούτε το Αιγαίο απέραντο νεκροταφείο ούτε η χώρα μας απέραντος καταυλισμός προσφύγων και μεταναστών», ξεκαθάρισε ο κ. Κουμουτσάκος

Στο μείζον ζήτημα του προσφυγικού προβλήματος, η ΝΔ επιβεβαίωσε διά του Γιώργου Κουμουτσάκου ότι δεν θα αξιοποιήσει το συγκεκριμένο πεδίο για εξασφάλιση πολιτικού ή επικοινωνιακού πλεονεκτήματος έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.  «Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Ούτε το Αιγαίο απέραντο νεκροταφείο ούτε η χώρα μας απέραντος καταυλισμός προσφύγων και μεταναστών», ξεκαθάρισε ο κ. Κουμουτσάκος. Μάλιστα κάλεσε τον κ. Τσίπρα με αφορμή την παρουσία του στη Σύνοδο του Λονδίνου, να αναδείξει τις πραγματικές πτυχές του προβλήματος αλλά και να επισημάνει την ολιγωρία της Τουρκίας, ως προς την εκπλήρωση του δικού της σκέλους υποχρεώσεων. «Καμία περαιτέρω σύσφιγξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν θα υπάρξει, εάν η Τουρκία δεν σεβαστεί τις υποχρεώσεις της» διεμήνυσε σχετικώς ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ.

Το θέμα των hot spots

Η στάση του κόμματος στο Προσφυγικό απασχόλησε και τη σύσκεψη νωρίς το πρωί της Πέμπτης, υπό τον κ. Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή των δύο αντιπροέδρων και των συντονιστών της ΝΔ. Σύμφωνα με πληροφορίες επαναβεβαιώθηκε ότι το Προσφυγικό δεν ενδείκνυται για μικροκομματική εκμετάλλευση, ενώ απαντήθηκε και ο προβληματισμός ότι η ΝΔ επικεντρώνεται υπερβολικά στο θέμα των hot spots, καθώς, όπως, ξεκαθαρίστηκε από την πλευρά της ηγεσίας, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ασκήσει πιέσεις και προς την πλευρά της ΕΕ, αλλά και προς αυτήν της Τουρκίας για να εκπληρώσουν το δικό τους σκέλος υποχρεώσεων.

Οπως έγινε εξάλλου γνωστό, ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στην Μυτιλήνη την προσεχή Δευτέρα και όχι την Παρασκευή, όπως ήταν αρχικώς προγραμματισμένο, εξ αιτίας των αντίξοων καιρικών συνθηκών, που επικρατούν στο Αιγαίο.

Εν τω μεταξύ, την ενόχληση της ΝΔ για τις χθεσινές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που επανέφερε έστω και διά της πλαγίας οδού τη συζήτηση περί Grexit, εξέφρασε ο κ. Κουμουτσάκος. « Τι εννοεί ο κύριος Σόιμπλε» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά για να επισημάνει πως «ο ελληνικός λαός στο σύνολό του έχει επισφραγίσει τη βούλησή του να παραμείνει η χώρα στο ευρώ και την ευρωζώνη». Φρόντισε, πάντως να καταστήσει εκ των προτέρων υπαίτια την κυβέρνηση για την όποια αναζωπύρωση ανάλογων σεναρίων τονίζοντας ότι η Αθήνα δεν θα πρέπει με παραλείψεις ή καθυστερήσεις να δίνει επιχειρήματα σε κάποιους στην Ευρώπη, που θα επιθυμούσαν να επαναφέρουν αρνητικά σενάρια για τη χώρα μας.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...