992
| Ukrainian Presidential Press Service

Μπάιντεν σε Ζελένσκι: Θα σταθούμε στο πλευρό σας για όσο χρειαστεί

Protagon Team Protagon Team 21 Δεκεμβρίου 2022, 20:55
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 22/12/2022, 01:30
|Ukrainian Presidential Press Service

Μπάιντεν σε Ζελένσκι: Θα σταθούμε στο πλευρό σας για όσο χρειαστεί

Protagon Team Protagon Team 21 Δεκεμβρίου 2022, 20:55
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 22/12/2022, 01:30

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εξακολουθήσουν να ενισχύουν την άμυνα της Ουκρανίας διαβεβαίωσε τον ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, κατά την υποδοχή του πρώτου στην Ουάσινγκτον την Τετάρτη.

Πρόκειται για μία υψηλής σημασίας επίσκεψη, με πρώτη στάση τον Λευκό Οίκο, όπου οι δύο άνδρες θα έχουν κατ’ιδίαν συνομιλίες, και δεύτερη το αμερικανικό Κογκρέσσο, δεδομένου ότι αποτέλεσε και το πρώτο ταξίδι του ουκρανού ηγέτη εκτός Ουκρανίας μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα του τον Φεβρουάριο, εκτίμησαν οι αναλυτές.

Στις πρώτες του δηλώσεις παρουσία των ΜΜΕ, και έχοντας δίπλα του τον Ζελένσκι ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε την ανάγκη επίτευξης ειρηνευτικής συμφωνίας που θα είναι «δίκαιη» για το Κίεβο. «Ο αμερικανικός λαός στέκει υπερήφανα στο πλευρό του ουκρανικού», είπε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ «στηρίζουν την επιδίωξη της Ουκρανίας για μια δίκαιη ειρήνη».

Ντυμένος –ως συνήθως τους τελευταίους μήνες– στα χακί, ο ουκρανός πρόεδρος πόζαρε για τους δημοσιογράφους κάτω από τον χειμωνιάτικο ήλιο έχοντας στο πλευρό του τον αμερικανό ομόλογό του, ο οποίος τον αγκάλιασε, καθώς και τη σύζυγό του, Τζιλ Μπάιντεν, οι οποίοι τον υποδέχθηκαν στον Λευκό Οίκο | ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA/JIM LO SCALZO
ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA/JIM LO SCALZO
«Ο αμερικανικός λαός στέκει υπερήφανα στο πλευρό του ουκρανικού» ήταν τα πρώτα λόγια του Μπάιντεν στον ουκρανό ομόλογό του | REUTERS/Leah Millis

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον αμερικανό ομόλογό του για την στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου η πατρίδα του να αντιμετωπίσει τη ρωσική πολεμική μηχανή.

Νωρίτερα την ίδια ημέρα είχε γίνει ήδη γνωστό, από τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Αντονι Μπλίνκεν, ότι οι Αμερικανοί θα ενισχύσουν την Ουκρανία με ακόμη μια δέσμη στρατιωτικής βοήθειας, ύψους 1,85 δισ. δολαρίων, η οποία θα περιλαμβάνει και τα πυραυλικά συστήματα Patriot.

«Είναι μεγάλη τιμή που βρίσκομαι εδώ», δήλωσε ο Ζελένσκι λίγο μετά την άφιξή του στον Λευκό Οίκο, και δώρισε ένα μετάλλιο στον Μπάιντεν ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την πολύτιμη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στην πατρίδα του.

Οπως αφηγήθηκε ο Ζελένσκι στον Μπάιντεν, ενώ οι δύο άνδρες κάθονταν στο Οβάλ Γραφείο, το συγκεκριμένο μετάλλιο του το έδωσε την προηγούμενη ημέρα ένας ουκρανός στρατιώτης που πολεμά στην πρώτη γραμμή του μετώπου, τον οποίο περιέγραψε τον ως «πραγματικό ήρωα». Σημείωσε, μάλιστα, ότι ο στρατιώτης αυτός χειριζόταν ένα από τα αμερικανικά συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων HIMARS.

Ενόψει του ιστορικού ταξιδιού του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο στρατιώτης είπε στον ίδιο «δώσε αυτό στον πρόεδρο», όπως εξήγησε ο ουκρανός πρόεδρος στον Μπάιντεν, παραδίδοντάς του το μετάλλιο σε μια θήκη με επένδυση από βελούδο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποδέχθηκε το μετάλλιο, κάνοντας λόγο για «μεγάλη τιμή» και εξέφρασε την επιθυμία να ανταποδώσει, προσφέροντας στον ουκρανό στρατιώτη ένα αμερικανικό μετάλλιο από το Ιράκ όπου είχε πολεμήσει ο γιος του, Μπο Μπάιντεν.

Ο Ζελένσκι παραδίδει στον πρόεδρο των ΗΠΑ ένα μετάλλιο, δώρο ενός ουκρανού στρατιώτη. Ο Τζο Μπάιντεν έκανε λόγο για «μεγάλη τιμή» | REUTERS/Leah Millis

«Οι Ουκρανοί εξακολουθούν να εντυπωσιάζουν τον κόσμο», σχολίασε ο αμερικανός πρόεδρος, ενώ με θερμά λόγια μίλησε και για τον ίδιο τον Ζελένσκι. «Είσαι ο άνθρωπος της χρονιάς», του είπε, αναφερόμενος στην επιλογή του ουκρανού ηγέτη για το σχετικό εξώφυλλο του περιοδικού Time.

Μετά τις πρώτες δηλώσεις των δύο ανδρών στους δημοσιογράφους και τη συνάντησή τους που ακολούθησε, οι δύο πρόεδροι παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία ο Μπάιντεν είπε πως αποκόμισε την αίσθηση ότι ο ουκρανός ομόλογός του είναι ανοικτός στην επιδίωξη μιας «δίκαιης» ειρηνευτικής συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου.

«Είστε ανοικτός στην επιδίωξη μιας δίκαιης ειρηνευτικής συμφωνίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπάιντεν απευθυνόμενος στον Ζελένσκι. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να σταματήσει αυτόν τον βάναυσο πόλεμο».

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι διευκρίνισε, στο σημείο αυτό, πως μια «δίκαιη» ειρηνευτική συμφωνία συνεπάγεται θα πρέπει να περιλαμβάνει την αναγνώριση της κυριαρχίας και τη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Αναφερθείς στο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot που θα παραδώσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ουκρανία το επόμενο διάστημα ο Ζελένσκι έκανε λόγο για «ένα πολύ σημαντικό βήμα για τη δημιουργία ενός ασφαλούς εναέριου χώρου», υπογραμμίζοντας ότι χάρη σε αυτό θα αποτραπούν πλήγματα σε πόλεις και ενεργειακές υποδομές της χώρας.

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ διαβεβαίωσε ότι «δεν ανησυχεί καθόλου» για την ενότητα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. «Ποτέ δεν έχω δει το ΝΑΤΟ ή την ΕΕ τόσο ενωμένη», υποστήριξε ο Τζο Μπάιντεν. «Ο Πούτιν νόμιζε πως θα αποδυνάμωνε το ΝΑΤΟ, αλλά αντιθέτως το ισχυροποίησε», τόνισε.

«Να φέρουμε τη νίκη πιο κοντά»

Νωρίτερα, στην πρώτη δήλωσή του από την αμερικανική πρωτεύουσα, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα μέσα από τα social media του ίδιου, ο ουκρανός πρόεδρος ανέφερε τα εξής:

«Βρίσκομαι στην Ουάσινγκτον σήμερα για να ευχαριστήσω τον αμερικανικό λαό, τον πρόεδρο και το Κογκρέσο για την τόσο αναγκαία υποστήριξή τους. Και για να συνεχίσουμε τη συνεργασία ώστε να φέρουμε τη νίκη πιο κοντά. Θα μετάσχω σε μια σειρά διαπραγματεύσεων για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ουκρανίας. Συγκεκριμένα, θα συζητήσουμε τη διμερή συνεργασία μεταξύ της Ουκρανίας και των ΗΠΑ με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν».

«Την επόμενη χρονιά πρέπει να επαναφέρουμε την ουκρανική σημαία και την ελευθερία σε ολόκληρη την επικράτειά μας, για ολόκληρο τον λαό μας», κατέληξε.

Με την ίδια ανάρτηση δημοσιοποιήθηκαν και οι παρακάτω φωτογραφίες από την τελετή υποδοχής του ουκρανού προέδρου στην Ουάσινγκτον, στην οποία έλαβαν μέρος διπλωμάτες, μεταξύ των οποίων και η πρέσβειρα της Ουκρανίας στις ΗΠΑ, στρατιωτικοί ακόλουθοι κ.ά. αξιωματούχοι.

Τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρούφους Γκίφορντ |Facebook / @zelenskiy.official
Η πρέσβειρα της Ουκρανίας στις ΗΠΑ Οξάνα Μαρκάροβα καλωσορίζει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη χώρα | Facebook / @zelenskiy.official

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...