273
Στιγμιότυπο από τη σινορωσική ναυτική άσκηση που είχε στη Ρωσία τον Οκτώβριο του 2021 | Sun Zifa/China News Service via Getty Images

Αρχίζει κοινή ναυτική άσκηση της Ρωσίας και της Κίνας

Protagon Team Protagon Team 20 Δεκεμβρίου 2022, 19:46
Στιγμιότυπο από τη σινορωσική ναυτική άσκηση που είχε στη Ρωσία τον Οκτώβριο του 2021
|Sun Zifa/China News Service via Getty Images

Αρχίζει κοινή ναυτική άσκηση της Ρωσίας και της Κίνας

Protagon Team Protagon Team 20 Δεκεμβρίου 2022, 19:46

Η Κίνα και η Ρωσία θα ξεκινήσουν κοινή ναυτική άσκηση με πραγματικά πυρά στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου, η οποία θα διαρκέσει μέχρι και στις 27 Δεκεμβρίου. Αυτό ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας. Είναι φανερό ότι οι δύο συμμαχικές χώρες εντείνουν τη συνεργασία τους σε μία περιοχή με ταραγμένα νερά, τα οποία βρέχουν τις ακτές τόσο της Ταϊβάν όσο και της Ιαπωνίας.

Οπως είπαν οι Ρώσοι, οι κοινές ασκήσεις θα περιλαμβάνουν εκτοξεύσεις πυραύλων και βλημάτων πυροβόλων εναντίον εναερίων και εναλίων στόχων, αλλά και εξάσκηση στις υποβρύχιες αποστολές. Στην άσκηση Maritime Cooperation 2022, λοιπόν, θα μετάσχει η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου του Ειρηνικού, το καταδρομικό «Βαριάγκ», μία φρεγάτα και δύο κορβέτες, ενώ οι Κινέζοι θα στείλουν δύο αντιτορπιλικά, δύο περιπολικά πλοία, ένα πλοίο πολλαπλών χρήσεων και ένα υποβρύχιο.

Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός θα συμμετάσχει και με μοίρα αεροσκαφών, σύμφωνα με όσα είπαν οι Ρώσοι. Σκοπός των ναυτικών γυμνασίων είναι «η διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού». Σε επίπεδο χάρτη, τα γυμνάσια θα γίνουν νοτίως της Σαγκάης.

Οι Κινέζοι συμπλήρωσαν ότι «οι κοινές ασκήσεςι χρησιμεύουν για να καταδείξουν την αποφασιστικότητα και την ικανότητα αμφοτέρων των πλευρών να απαντούν από κοινού σε απειλές στη θάλασσα». Αυτή ήταν μία σύντομη πλην σημαντική δήλωση, καθώς η Ρωσία πολεμά στην Ουκρανία και υφίσταται τη διεθνή απομόνωση.

Τον περασμένο Νοέμβριο, τα ρωσικά Tu-95 και τα κινεζικά βομβαρδιστικά H-6K πραγματοποίησαν κοινή περιπολία στη Θάλασσα της Ιαπωνίας. Αξιοσημείωτο από εκείνη την κοινή αεροπορική άσκηση έμεινε το γεγονός ότι πρώτη φορά ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη προσγειώθηκαν σε κινεζική βάση. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι Κινέζοι είχαν στείλει περίπου 2.000 στρταιώτες τους, 300 οχήματα και 21 αεροπλάνα σε άσκηση που έγινε στη Ρωσία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...