768
Ο υπουργός Τουρισμού θα υποδεχθεί στο αεροδρόμιο της Κω 170 γερμανούς ιατρούς και ανώτατα στελέχη της ΤUI σε μία συμβολική κίνηση για το άνοιγμα του τουρισμού | INTIMEnews

Στην Κω ο Θεοχάρης για να υποδεχθεί την πρώτη πτήση της ΤUI – Αναλυτικά οι έλεγχοι στα αεροδρόμια

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2020, 10:07
Ο υπουργός Τουρισμού θα υποδεχθεί στο αεροδρόμιο της Κω 170 γερμανούς ιατρούς και ανώτατα στελέχη της ΤUI σε μία συμβολική κίνηση για το άνοιγμα του τουρισμού
|INTIMEnews

Στην Κω ο Θεοχάρης για να υποδεχθεί την πρώτη πτήση της ΤUI – Αναλυτικά οι έλεγχοι στα αεροδρόμια

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2020, 10:07

Στο νησί της Κω προκειμένου να υποδεχθεί -σε μία συμβολική κίνηση για την επανέναρξη του τουρισμού- την πρώτη διεθνή πτήση σε περιφερειακό αεροδρόμιο, βρίσκεται ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης,  συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Τουρισμού, Μάνο Κόνσολα.

Στις 12:30 ο κ. Θεοχάρης ειχε προγραμματισμένη συνάντηση με τοπικούς τουριστικούς φορείς στο δημαρχείο της Κω και ακολούθησε συνέντευξη Τύπου.

Στις 18.00  υπουργός Τουρισμού θα μεταβεί στον αερολιμένα της Κω προκειμένου να υποδεχτεί την πρώτη διεθνή πτήση που θα προσγειωθεί σε περιφερειακό αεροδρόμιο της χώρας.

Πρόκειται για πτήση της αεροπορικής εταιρείας TUI από την Γερμανία, με επιβάτες 170 γιατρούς.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, η άφιξη των γερμανών ιατρών έχει συμβολική αξία, καθώς αποτελεί δώρο αναγνώρισης και ευγνωμοσύνης για τη συνεισφορά τους στην καταπολέμηση του κορονοϊού στη Γερμανία.

Μαζί με το γκρουπ των ιατρών, στην Κω θα ταξιδέψουν επίσης ανώτατα στελέχη της TUI.

Ο κ. Θεοχάρης θα έχει συνάντηση εργασίας με τα στελέχη της εταιρείας στις 9 το πρωί της Τρίτης και θα ακολουθήσει  κοινή συνέντευξη Τύπου.

Σε δήλωσή του από την Κω, ο υπουργός Τουρισμού τόνισε ότι από το νησί του Ιπποκράτη ξεκινάει η «επανεκκίνηση» με την πρώτη πτήση από το εξωτερικό σε περιφερειακό αεροδρόμιο της χώρας.

«Ξέρουμε όλοι πως είναι μια δύσκολη χρονιά, αλλά είματε σίγουροι ότι θα είναι μια ασφαλής χρονιά», υπογράμμισε.

Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι στα αεροδρόμια

Από την 1η Ιουλίου υπενθυμίζεται, ανοίγουν οι πύλες της χώρας για τους τουρίστες σε  27 αεροδρόμια (που θα υποδέχονται πτήσεις από ΕΕ και 18 προορισμούς εκτός Ενωσης),  επτά λιμάνια και συνοριακούς σταθμούς.

Κατά την άφιξη των επιβατών θα γίνονται στοχευμένοι έλεγχοι βάσει ειδικού λογισμικού που θα υπολογίζει ποιοι τουρίστες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι φορείς του νέου κορονοϊού.

«Με αυτόν τον αλγόριθμο», εξήγησε ο αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Δημήτρης Παρασκευής, «θεωρείται ότι η πλειονότητα των εισαγόμενων κρουσμάτων θα μπορέσουν τελικά να ανιχνευθούν με αυτή τη διαδικασία».

Επίσης, τουλάχιστον 48 ώρες πριν αναχωρήσουν για την Ελλάδα οι ταξιδιώτες πρέπει να συμπληρώνουν ειδική ηλεκτρονική φόρμα (στο κινητό ή τον υπολογιστή τους), την Passenger Locator Form (PLF, αναλυτικές οδηγίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr/#/) με όλα τους τα στοιχεία τους και δεδομένα όπως για παράδειγμα τη χώρα προέλευσής τους, από ποιες άλλες χώρες πέρασαν, που βρίσκονταν το τελευταίο 15ήμερο κτλ.

Επιπρόσθετα στα  αεροδρόμια θα υπάρχουν υγειονομικά κλιμάκια των Ενόπλων Δυνάμεων, υπό την εποπτεία του υφυπουργείου Πολιτικής Προστασίας, με τη συνδρομή του Πυροσβεστικού Σώματος και της ΕΛΑΣ, και τη συνεργασία του ΓΕΕΘΑ, για τη διενέργεια δειγματοληπτικών τεστ.  Οσοι εκ των επιβατών βγαίνουν θετικοί στον κορονοϊό, θα παραμένουν για 14 μέρες στα ξενοδοχεία καραντίνας στις πρωτεύουσες των νομών.

Η υποχρεωτική συμπλήρωση της  Passenger Locator Form (PLF) από όλους τους επιβάτες διεθνών πτήσεων προς την Ελλάδα, τουλάχιστον 48 ώρες πριν το check in, προβλέπεται με αεροπορική οδηγία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Συγκεκριμένα, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), εν όψει της απελευθέρωσης των πτήσεων εξωτερικού προς τα αεροδρόμια της χώρας μας, ενημερώνει το επιβατικό κοινό για την αεροπορική οδηγία (Notam), που εκδόθηκε και ισχύει από το Σάββατο 27 Ιουνίου 2020 έως την Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020, η οποία προβλέπει την υποχρεωτική συμπλήρωση της φόρμας Passenger Locator Form (PLF).

Πλέον, όλοι οι ταξιδιώτες υποχρεούνται να συμπληρώσουν το PLF τουλάχιστον 48 ώρες πριν το check in για να εισέλθουν στη χώρα μας, παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με το αεροδρόμιο αναχώρησης, τη διεύθυνση διαμονής τους, το χρόνο παραμονής τους στην Ελλάδα, καθώς και τα λοιπά στοιχεία, όπως αυτά καθορίζονται με το παραπάνω έντυπο.

Τα στοιχεία θα συγκεντρώνονται σε μία βάση δεδομένων και μέσω της ανάλυσής τους κάθε ταξιδιώτης θα λαμβάνει ένα ειδικό barcode, βάσει του οποίου οι αρχές στην Ελλάδα θα γνωρίζουν με την άφιξη του εάν πρέπει να ελεγχθεί ή όχι.

«Τα τεστ ανά πύλη εισόδου θα μοιράζονται ανάλογα με τον κίνδυνο που θα εκτιμάται ανά επιβάτη. Για παράδειγμα εάν έχουμε 1000 τεστ την ημέρα για το Ελευθέριος Βενιζέλος για το αεροδρόμιο τα 1000 αυτά τεστ θα γίνονται με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μεγιστοποιείται η δυνατότητα ανίχνευσης των θετικών των κρουσμάτων ανά ημέρα και ανά πύλη εισόδου», ανέφερε ο κ. Παρασκευής.

Από την 1η Ιουλίου ανοίγουν πλέον 27 αεροδρόμια της χώρας για πτήσεις από το εξωτερικό: 20 μεγάλα ανάμεσα στα οποία το Ηράκλειο, τα Χανιά, η Κέρκυρα, η Ρόδος και η Μύκονος, αλλά και 7 μικρότερα σε Ιωάννινα, Σητεία, Λήμνο, Κύθηρα, Σκύρο, Πάρο και Χίο. Την ίδια ώρα, από την προσεχή Τετάρτη, Πάτρα και Ηγουμενίτσα θα ξεκινήσουν να δέχονται πλοία από Ιταλία, ενώ τα λιμάνια σε Πειραιά, Ρόδο, Κέρκυρα, Βόλο και Κατάκολο θα ανοίξουν για την κρουαζιέρα χωρίς όμως προς το παρόν να έχουν προγραμματιστεί ακόμα ταξίδια.

Οδικώς εκτός από τον Προμαχώνα θα ανοίξει από την 1η Ιουλίου και ο συνοριακός σταθμός των Ευζώνων, ενώ ακόμη είναι υπό διαπραγμάτευση είναι εάν θα επιτρέπεται η διέλευση και από Κρυσταλλοπηγή, Κακαβιά Νυμφαίο, Καστανιές και Κήπους.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...