257
| INTIMEnews

Σταϊκούρας: Από Ιούλιο νέα τρίμηνη ενίσχυση στα καύσιμα

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουνίου 2022, 10:27
|INTIMEnews

Σταϊκούρας: Από Ιούλιο νέα τρίμηνη ενίσχυση στα καύσιμα

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουνίου 2022, 10:27

Νέες παρεμβάσεις στα καύσιμα με ορίζοντα τριμήνου, προανήγγειλε σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομικός, Χρήστος Σταϊκούρας, χωρίς ωστόσο να επεκταθεί για το ύψος ή το είδος της νέας ενίσχυσης για τους πολίτες, παραπέμποντας για τα περαιτέρω στη συνάντηση που θα έχει την επόμενη εβδομάδα με τον Πρωθυπουργό.

Ερωτηθείς εάν πρόκειται για «γενναία» παρέμβαση, ο κ. Σταϊκούρας  απάντησε ότι αυτό είναι σχετικό καθώς για το οικονομικό επιτελείο μπορεί να είναι «γενναία», αλλά και για πολίτη «ψίχουλα». Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, οι έως τώρα παρεμβάσεις της κυβέρνησης, είναι εξαιρετικά γενναίες σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Οσον αφορά τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η πρώτη αίσθηση που υπάρχει. είναι πως τον Μάιο τα έσοδα θα είναι αυξημένα σε σχέση με τους στόχους κατά περίπου 1,2 δισ. ευρώ.

Πάνω από τα μισά έσοδα προέρχονται από τον ΕΝΦΙΑ, καθώς αρκετοί επέλεξαν να τον πληρώσουν εφάπαξ μετά τη σημαντική μείωση και συνεπώς πρόκειται για έσοδα που το οικονομικό επιτελείο ανέμενε σε επόμενους μήνες, επεσήμανε

Την  υπέρβαση στα φορολογικά έσοδα, ωστόσο, «ροκανίζουν» μέτρα και παρεμβάσεις εκτός Προϋπολογισμού, παρατήρησε και αναφέρθηκε συγκεκριμένα:

Παρεμβάσεις στο ρεύμα – 1,1 δισ. ευρώ
Παρεμβάσεις στα καύσιμα έως σήμερα 200 εκατ. ευρώ (100 εκατ. το fuel pass/ 100 εκατ. στο diesel)
Παρέμβαση στο ΦΠΑ 250 εκατ. ευρώ
Παρέμβαση στον ΕΝΦΙΑ 370 εκατ. ευρώ

Οπως ξεκαθάρισε ο κ. Σταϊκούρας,  οι πόροι δεν είναι ατελείωτοι, ενώ  η Ελλάδα έχει δώσει περισσότερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τη στιγμή μάλιστα που έχει το υψηλότερο χρέος της Ευρώπης.

Φέτος, σημείωσε,  αναμένεται πρωτογενές έλλειμμα δαπανών και συνεπώς η λογική «δώσε και άλλα» συνιστά εισήγηση αύξησης του ελλείμματος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...