182
Ο Ζόραν Ζάεφ και ο Γκιόργκι Ιβάνοφ σε δηλώσεις τους το 2017 | EPA/TOMISLAV GEORGIEV

Στα όρια η αντιπαράθεση Ιβάνοφ και Ζάεφ για τη συμφωνία

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2018, 12:30
Ο Ζόραν Ζάεφ και ο Γκιόργκι Ιβάνοφ σε δηλώσεις τους το 2017
|EPA/TOMISLAV GEORGIEV

Στα όρια η αντιπαράθεση Ιβάνοφ και Ζάεφ για τη συμφωνία

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2018, 12:30

Διαστάσεις πολιτειακής κρίσης παίρνει η διαφωνία μεταξύ του προέδρου της ΠΓΔΜ Γκεόργκι Ιβάνοφ και του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ εξαιτίας τις διαφωνίας τους σχετικά με το ονοματολογικό.

«Καλώ τον Ζάεφ μαζί με τα 2/3 των βουλευτών που απαιτούνται για την αλλαγή του συντάγματος της ΠΓΔΜ, να προχωρήσουν άμεσα στη διαδικασία καθαίρεσης του προέδρου της χώρας.

» Η θέση μου όσον αφορά την επιζήμια συμφωνία είναι οριστική και δεν αλλάζει παρά τις απειλές και τις πιέσεις» αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από το προεδρικό μέγαρο.

Την Τρίτη σε τηλεοπτική συνέντευξη ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι όσο ο πρόεδρος διαφωνεί με τη συμφωνία τότε «αν χρειαστεί» θα κινηθούν οι διαδικασίες για την αποπομπή του. Είχε εξηγήσει ο Ζάεφ ότι κανένας δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Να σημειωθεί ότι για την καθαίρεση του προέδρου θα πρέπει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ να εξασφαλίσει πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή, αλλά και στο Συνταγματικό Δικαστήριο, κάτι που θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο.

Σήμερα Τετάρτη η συμφωνία έρχεται στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου όπου φαίνεται πιθανό ότι η συμφωνία θα εγκριθεί. Χθες Τρίτη είχε περάσει με 69 ψήφους υπέρ και 40 κατά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...