409
Το «USS Gerald R. Ford» είναι το πρώτο νέο αεροπλανοφόρο που καθελκύουν οι ΗΠΑ εδώ και 40 χρόνια | US Navy

USS Gerald R. Ford: Το νέο υπερ-αεροπλανοφόρο σύντομα στα νερά μας

Protagon Team Protagon Team 7 Οκτωβρίου 2022, 20:11
Το «USS Gerald R. Ford» είναι το πρώτο νέο αεροπλανοφόρο που καθελκύουν οι ΗΠΑ εδώ και 40 χρόνια
|US Navy

USS Gerald R. Ford: Το νέο υπερ-αεροπλανοφόρο σύντομα στα νερά μας

Protagon Team Protagon Team 7 Οκτωβρίου 2022, 20:11

Το USS Gerald R. Ford είναι πυρηνοκίνητο και έχει μήκος 337 μέτρα (το μήκος των αεροπλανοφόρων κλάσης Νίμιτς είναι 332,8 μέτρα), γεγονός που το καθιστά το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο στον πλανήτη. Η νέα ναυαρχίδα του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ είναι επίσης το πιο προηγμένο αεροπλανοφόρο στον κόσμο. Κατά το σχεδιασμό του ενσωματώθηκαν περισσότερες από είκοσι νέες τεχνολογίες, περιλαμβανομένου και ενός ηλεκτρομαγνητικού συστήματος  απονήωσης αεροσκαφών (αντί για υδραυλικούς καταπέλτες ατμού).

Το θηριώδες πολεμικό πλοίο, η κατασκευή του οποίου άρχισε το 2005 αλλά καθυστέρησε σημαντικά λόγω πολλών τεχνικών ατυχιών, απέπλευσε την περασμένη Τρίτη από τη ναυτική βάση του Νόρφολκ στη Βιρτζίνια, για να διασχίσει τον Ατλαντικό Ωκεανό και να λάβει μέρος σε ασκήσεις με πολεμικά πλοία από τους στόλους της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Σουηδίας και της Ισπανίας. Το USS Gerald R. Ford πλέει με τη συνοδεία ενός καταδρομικού, τριών αντιτορπιλικών με τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους και πλοίων γενικής υποστηρίξεως. Οι ναυτικές ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν τόσο στον Ατλαντικό όσο και στη Μεσόγειο Θάλασσα όπου ρωσικά πολεμικά επιχειρούν εδώ και αρκετούς μήνες, θυμίζουν οι λονδρέζικοι Times.

Το USS Gerald R. Ford είναι το πρώτο νέο αεροπλανοφόρο που καθελκύουν οι ΗΠΑ εδώ και 40 χρόνια. Τα πλοία της νέας αυτής κλάσης πρόκειται να αντικαταστήσουν τα αεροπλανοφόρα κλάσης Νίμιτς τα οποία επιχειρούν από τη δεκαετία του 1970.

 

Ενα F/A-18F Super Hornet κάνει δοκιμαστική πτήση πάνω από το USS Gerald R. Ford (US Navy/Erik Hildebrandt)

Επιδιώκοντας να ανταγωνιστούν τη ναυτική ισχύ των ΗΠΑ οι Κινέζοι σημειώνουν σημαντική πρόοδο στο σχεδιασμό και στην κατασκευή αεροπλανοφόρων. Ωστόσο προς το παρόν το Πεκίνο διαθέτει μόλις τρία ενώ οι ΗΠΑ έντεκα. Αλλά τα σκάφη της επόμενης κινεζικής κλάσης αεροπλανοφόρων αναμένεται πως θα είναι (για πρώτη φορά) πυρηνοκίνητα και θα διαθέτουν επίσης ηλεκτρομαγνητικούς καταπέλτες.

Επίσημα το αεροπλανοφόρο Gerald R. Ford τέθηκε σε υπηρεσία το 2017 από τον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος, μάλιστα, είχε προκαλέσει σάλο, βάλλοντας κατά των ηλεκτρομαγνητικών καταπελτών (οι οποίοι πράγματι παρουσίαζαν τεχνικά προβλήματα εκείνη την περίοδο) και απαιτώντας την επιστροφή στους καταπέλτες ατμού. Στα νέα αμερικανικά αεροπλανοφόρα ηλεκτρομαγνητικά συστήματα χρησιμοποιούνται όχι μόνο για την λειτουργία των καταπελτών αλλά και των ανελκυστήρων που μεταφέρουν όπλα και αεροσκάφη από τα κατώτερα στο πρώτο κατάστρωμα.

Σημειώνεται ότι η ναυπήγηση των επόμενων δύο αεροπλανοφόρων κλάσης Φορντ, του USS John F. Kennedy και του USS Enterprise, βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...